Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Sidste kunstnere indtager ‘drivhuset’ på Hørkær

Kunst- og byudviklingsprojektet 'Haveværten' er efter at have huset en række forskellige kunstnere i drivhuset på Hørkær nået til de sidste kunstnere i rækken: Tora Balslev og Felia Gram-Hanssen, som inviterer til performance-kunst fredag.

Det dråbeformede drivhus på Hørkær har nu i næsten et års tid vakt opsigt på trods af eller måske netop på grund af sin beliggenhed lige midt mellem to store byggerier af flere hundrede boliger.

Først og fremmest er det udseendet, der som en iøjnefaldende kontrast til omgivelserne, har draget nysgerrige naboer, forbipasserende, den lokale børneinstitution og byggefolkene til sig. Men dernæst skyldes interessen for stedet også, at ‘the droplet’, som drivhuset også kaldes, med skiftende mellemrum har været beboet af forskellige kunstnere såsom en forfatter, en billedkunstner, en musiker og en keramiker.

LÆS OGSÅ: Kunst skal være med til at redde klimaet

De har alle været en del af kunst- og byudviklingsprojektet ‘Haveværten’ med det formål via deres kunst at bringe herlevborgerne tættere på naturen og lokalmiljøet. Målet er at øge borgernes klima- og miljøbevidsthed ved lokalt at skabe grøn byudvikling. Arbejdstesen for kunstnerne har derfor været at få borgerne til at ‘lytte’ mere til deres lokalområde, interessere sig for det og måske oven i købet tage ansvar for det.

Fredag 1. marts er de sidste kunstnere i rækken klar til at invitere herlevborgerne indenfor for at vise dem deres bud på, hvordan man via kunsten kan skabe opmærksomhed omkring lokalmiljøet.

Der er tale om kunstnerparret Tora Balslev og Felia Gram-Hanssen, som vil præsentere deres performative praksis og audio-oplevelser for alle, der har lyst til at se eller deltage i workshoppen. Det er fra klokken 16 til 18.

Kunst i gulvhøjde

Herlev Bladet har besøgt drivhuset flere gange i løbet af året. Senest blev det til et interview med keramiker og kunstner, Davide Ronco, som ved brug af lokal jord, sand og og ler skabte et gulv af støbte mursten, som blev lagt bag det igangværende boligbyggeri Bakkekæret, hvor den tidligere NCC asfaltfabrik lå.

Stenene, der er forgængelige, blev i øvrigt lavet med hjælp fra den lokale børneinstitution og skal blandt andet ses som et billede på det kunstige over for det naturlige/uperfekte, mennesket over for naturen.

Herlev Bladet besøgte keramikeren i drivhuset. Se videoen her: (HUSK at slå undertekster til)

Fakta:

· ‘Haveværten’ er en del af DESIRE (Designing the Irresistible Circular Society), som er et tværfagligt projektsamarbejde mellem 24 internationale partnere i seks EU-lande og løber over en periode på to år (2022-2024). DESIRE er et af seks prisvindende fyrtårnsprojekter under New European Bauhaus, og formålet er ‘at udvikle konkrete forslag til, hvordan kunst, arkitektur og samskabelse kan bidrage til uimodståelige, cirkulære bysamfund’.

· De otte byrum, der nu skal udvikles, har alle forskellige temaer. I Herlev handler det om forholdet mellem mennesker, by og natur. Lignende projekter er på vej i Torino (Italien) og i Ljubljana (Slovenien). Borgerne skal inddrages, når tre sociale boligbyggerier skal energirenoveres i Tåstrup, Riga (Letland) og Amsterdam (Holland). Endelig er der et par projekter, som handler om at begrænse mængden af affald,  i Kalundborg og Milano (Italien).

· EU støtter DESIRE med knap 35,5 millioner kroner, mens kulturministeriet i Danmark har støttet de danske cases med tre millioner kroner.

Se billeder af de forskellige kunstnere her:

Keramiker og kunstner Davide Ronco viser sit lergulv frem lavet af jord og ler fra lokalområdet. Foto: Kenneth Hougaard.
Georg Jagunov viser en af de stensætninger frem, som han har lavet foran boblen på Hørkær, hvor han arbejdede i to uger. Foto: Kenneth Hougaard.
Forfatter Helene Johanne Christensen var den første kunstner i drivhuset. Her i gang med at arbejde inde i boblen på Hørkær 8. Når solen skinner er der ulideligt varmt, fortalte hun. Foto: Kenneth Hougaard.
Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!