Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Statsministeren hentede inspiration på plejehjem i Herlev

Mette Frederiksen (S) besøgte torsdag ’Lille Birkholm Center’ for at blive klogere på, hvordan man kan skabe mere nærhed og omsorg i ældreplejen.

Af Simone Dahlin

Det kommunale plejehjem ’Lille Birkholm Center’ i Herlev fik i dag torsdag besøg af statsminister Mette Frederiksen (S). Hun blev budt velkommen af plejehjemmets beboere og medarbejdere og af borgmester i Herlev Kommune, Thomas Gyldal Petersen (S).

Statsministeren talte under besøget med beboerne og personalet om deres hverdag for at blive klogere på, hvordan man kan skabe en bedre ældrepleje med mere nærhed og omsorg. Efterfølgende hæftede Statsministeren sig særligt ved, hvordan medarbejderne på plejehjemmet skal dokumentere stort set alt, hvad de foretager sig med beboerne. Det gælder lige fra hjælpen med personlig pleje til udleveringen af medicin.

Artiklen fortsættes under billedet.

»Hvorfor I al verden, undskyld min ligefremhed, skal vi have det dokumenteret. Altså hvis vi har en medarbejder, der har et ansvar for en beboer, så er det da et anliggende mellem den medarbejder og lederen at være sikker på, at den opgave man har bliver fuldført,« sagde Statsministeren og fortsatte:

»Hver eneste gang vi tager en medarbejder ud, der skal bruge tid på at dokumentere, så er der mindre tid til at få en lille én (…), se håndbold sammen eller gå en tur ude i parken.«

88-årige Monna Løvendahl var én af de beboere, der fik talt med Mette Frederiksen om, hvordan det er at bo på ’Lille Birkholm Center’. Hun syntes, at det var ’rigtig dejligt’ at få besøg af Statsministeren.

»Det kan godt være, at pigerne (personalet, red.) nogle gange er stressede, men jeg synes ikke, at jeg personligt mangler noget. Jeg klarer mig stort set selv og har ikke behov for den store hjælp, men det er klart, at det er der andre, der har, og det skal man jo tage højde for. Og det betyder rigtig meget, at nogen passer på én. Hvis der ikke er et øje, så kan jeg godt være utryg,« fortalte Monna Løvendahl.

Ny ældrelov
Nærhed og omsorg i ældreplejen var som bekendt også et emne, Statsministeren berørte i sin nytårstale. Her fortalte Mette Frederiksen, at regeringen vil afskaffe ’den omfangsrige regulering og lovgivning’ på ældreområdet og starte helt forfra med en ny ældrelov.

Kritikerne frygter dog, at en afbureaukratisering vil forringe de ældres retssikkerhed, fordi det eksempelvis kan være sværere at klage, hvis tingene ikke bliver registreret.

»Jeg vil gerne derhen, hvor vi har en ældrepleje, der bygger på værdighed, faglighed og tillid, og hvis der er en medarbejder, der ikke udfører det godt nok, så er det et ledelsesansvar. Derfor er jeg lidt bange for den her idé om, at hvis bare tingene er dokumenteret, så kan det godt være, man kan belyse en klagesag, men hvis den gamle ikke har fået tid nok, jamen så er det jo næsten ligegyldigt,« sagde Statsministeren.

I nytårstalen åbnede Statsministeren for, at alle kommuner kan lave forsøg med afbureaukratisering og blive fri for næsten alle statslige regler på en række velfærdsområder. Det er op til borgmestrene og byrådene, om de vil gøre brug af den mulighed.

Frikommuner
Som Herlev Bladet tidligere har skrevet, vil Thomas Gyldal Petersen gerne have, at Herlev skal tage imod statsministerens tilbud, og med opbakning fra sine støttepartier (SF, EL og Radikale) har han derfor indledt arbejdet med forvaltningen. Af den grund var borgmesteren også glad for, at statsministeren lagde vejen forbi Herlev.

»Statsministerens vision for ældreområdet i Danmark er meget samstemmig med den vision, vi har i Herlev for vores ældreområde. Så vi kan få rigtig meget gavn af, også lokalt, at bruge den landspolitiske medvind til at få sat ekstra gang i det vi selv vil,« sagde Thomas Gyldal Petersen og fortsatte:

»Jeg ser det (besøget, red.) både som en bekræftelse af, at det vi laver herude hos os er interessant, men også som et udtryk fra statsministeren om, at vi har brug for hinanden i det her. Hun kan ikke løse det alene fra Christiansborg. Det bliver en fælles øvelse, at få ryddet op i det her.«

LÆS OGSÅ: Derfor blev slikbutik i bymidten lukket i dag

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!