Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Sådan faldt brikkerne på plads: Center syd foreløbigt fredet

Rema 1000 og Ballerup Kommune har indgået en aftale, som betyder, at Rema pt. ikke vil udvikle butik i center syd, men i stedet vil samarbejde med kommunen om at udvikle syd, når nord er færdigt. Det glæder både venstre- og højrefløjen i udvalget samt centerchefen, der fik det hele i stand.

Tirsdag aften skulle Klima- og Miljøudvalget i Ballerup Kommune have truffet beslutning om, hvorvidt der skulle nedlægges et såkaldt paragraf 14-forbud, så REMA 1000 ikke kunne udvikle en ny butik i Skovlunde Center Syd. Men udvalget blev overhalet indenom af virkeligheden. Ballerup Kommune og REMA 1000 har nemlig lavet en aftale, som blev offentliggjort onsdag morgen. Den går ud på, at Rema trækker sin ansøgning om butik tilbage og i stedet samarbejder med kommunen om en fælles udviklingsplan for syd, når nord står færdigt.

Ifølge Hella Hardø Tiedemann, der er formand for Klima- og Miljøudvalget i Ballerup Kommune, kan det godt betyde om fire fem år.

»Vi droppede punktet, for vi kunne se, der var noget lys for enden af tunnellen. (…) Vi fik at vide, at der kunne være en mulighed for, at man kunne lave en aftale Rema og Ballerup Kommune imellem, så derfor trak vi det,« forklarer Hella Hardø Tiedemann, der er formand for udvalget.

Hun tilføjer, at et paragraf 14-forbud er et usædvanligt indgreb og noget, hun i sin over 20 år lange politiske karriere kun har oplevet tre gange. Derfor er hun også glad for, at det ikke kom så vidt, og at der nu er kommet ro på bagsmækken.

»Jeg forventer, at man nu giver håndslag på det, og så har vi fred og ro. Der er en gentlemanaftale om, at man gerne vil samarbejde, og det er dejligt,« lyder det fra udvalgsformanden.

Sikret de næste år

Hvad angår fremtiden for de butikslejemål, der ligger i den længe, som REMA har købt, kan hun godt forstå deres bekymring, som den især er kommet til udtryk på Facebook.

»Det gør voldsomt meget indtryk på mig, Facebook er en skueplads for negative kommentarer, det er omkostningsfrit på Facebook, man kan skrive, hvad man lyster uden tanke for, hvad det har af konsekvenser for nogle mennesker, det bryder jeg mig ikke om, så jeg skyndte mig også at gå ind og kommentere, for jeg kan se, at de små butikker føler sig truet på deres levebrød, og er der noget, vi gerne vil støtte op, så er det de små forretninger, som jo i forvejen er presset blandt andet på grund af nethandel,« påpeger hun.

LÆS kommentarer på Facebook

Hvad kan du gøre for at sikre deres overlevelse?

»Det er jo butikker, der bor til leje, så det kan vi ikke blande os i. REMA ejer dem nu, og det er REMA de må snakke med om fremtiden, men i og med, at Rema vil beholde ejendommen, og de gerne vil samarbejde med Ballerup, når nord er færdig, og de siger, at de også har udvikling af boliger i porteføljen, så giver det god mening,« siger Hella Hardø Tiedemann og vurderer, at butikslejemålene dermed er sikret det næste stykke tid.

Handler om ordentlighed

Også Jacob Wøhler Jørgensen, der sidder i Klima- og Miljøudvalget for Venstre, er glad for aftalen og for, at paragraf 14-forbuddet blev droppet.

»Den løsning, der er kommet, er for mig at se den fedeste løsning. Det er ikke nogen hemmelighed, at vi har været i tvivl om, hvor vi skulle stille os. For det første kunne vi se, at der er en proces i gang, og vi kommer fra en forholdsvis død bymidte. Men det, som har gjort, at vi har været i tvivl, er, at det har været svært at lure præcis, om hvorvidt der har været god tro i det hele,« siger han med henvisning til, om REMA købte ejendommen på Bybjergvej velvidende om planerne for nord og syd.

»Så for mig handler det om ordentlighed. Er det kommunen eller REMA, der er bad guy, det slipper vi for at tage stilling til, det er dét en god samtale kan,« siger lokalpolitikeren, der nødig ville tage stilling til at indføre et paragraf 14-forbud

LÆS KOMMUNENS PRESSEMEDDELELSE

Hvad angår de små butikkers fremtid svarer han som udvalgsformanden, at det ikke er op til ham.

»De små butikker er taberne her, det er det frie marked, når de ikke selv ejer grunden. Det er desværre gamet, men jeg håber på, med det der kommer, at man måske på sigt kan gøre lidt op med det 70’er 80’er udtryk med smalle korridorer, der er, og så måske få åbnet op for at se, hvad det er for butikker, der ligger der som for eksempel cykelbutikken, der er lidt gemt væk,« siger han, der gerne ser, at der bliver plads til de små butikker, som kan opfylde de behov, der er i lokalsamfundet.

Derfor mener han også, at den arkitekttegning fra 2014, der danner grundlag for udviklingen af Skovlunde Bymidte – nord og syd, er forældet.

Dialog i stedet for juridisk tovtrækkeri

Centerchef i By, Erhverv og Miljø, Steen Pedersen, glæder sig også over, at den ‘juridiske kispus’ med REMA 1000, som han kalder det, er landet et godt sted.

»Vi ringede sammen og blev enige om, at skulle vi ikke lade være med at kravle op i hver vores træ – kunne der ikke være et dialogspor i stedet. REMA trækker ansøgningen, og så vil jeg indstille til politikerne, at de trækker paragraf 14 og kommuneplantillægget. (er endnu ikke vedtaget, red.) Så lavede vi en deal om det, og det var politikerne enige om, så nu bliver der ro i syd og ro i nord, og derudover lavede vi den aftale, at når nord er færdig og i drift, så begynder vi at kigge på, hvad der skal ske i syd, hvis der er politisk velvilje til det,« påpeger centerchefen.

Men hvis I lavede et kommuneplantillæg sidste år med det formål at forhindre yderligere detail i syd, hvorfor så overhovedet foreslå et paragraf 14-forbud også?

»Vi forestillede os, at hvis vi skulle lave en REMA, så ville det være en splinterny, som vi kender det, og ikke i de eksisterende bygninger, og hvis de skulle have en ny butik, så skulle der en ny lokalplan til, men det kan man ikke, hvis det strider mod kommuneplanen. Derfor lavede vi et tillæg,« forklarer Steen Pedersen, der altså blev overrasket over, at REMA sendte en ansøgning, som gik ud på at lave butik i de eksisterende lokaler i center syd.

Men den plan er altså nu skrinlagt, og nu er det igen arkitekttegningen fra 2014, der ifølge ham er den røde tråd i udviklingen af syd – indtil videre.

»Men vi skal garanteret starte forfra, og det kunne jo også være, at virkeligheden har flyttet sig på de 10 år, og mon ikke det ville være smart at retænke det hele i syd,« lyder det fra Steen Pedersen, der tilføjer, at det dog i sidste ende er op til politikerne.

REMA bliver i Skovlunde

Udviklingschef for REMA Etablering A/S, Jonas Vestermann, bekræfter, at man har droppet butiksplanerne for nu og gerne vil være en del af udviklingen i Skovlunde Syd.

‘Efter de seneste skriverier, har vi haft en god dialog med Ballerup Kommune om sagen. Det har vist sig, at vi grundlæggende set er enige om at ville det bedste for Center Syd. Vi har derfor sammen med kommunen besluttet at afvente udviklingen af syd, til nord er færdig,’ lyder det i en mail til Herlev Bladet, hvor han også fastslår, at man derfor ikke har planer om at sælge ejendommen.

‘Vi ser fortsat et stort udviklingspotentiale i Center Syd, og vi ser frem til at være en del af processen, når der skal lægges planer for områdets udvikling. Vi ser mange muligheder og er slet ikke afvisende for også at investere i boligbyggeri.’

Hvad betyder det pt. for jeres lejere – de små butikker, som er nervøse for deres fremtid?

‘Nu lægger vi indtil videre alle planer i bero og vil fokusere på driften af vores ejendom samt orientering til vores lejere, så de er bekendt med situationen og centerets fremtidsudsigter.

Kunne I finde på at investere i nord også?

‘Vores interesse ligger i Center Syd,’ lyder det.

 

 

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!