Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

To medlemmer af Herlevs kommunalbestyrelse vil i Folketinget

To kommunalbestyrelsesmedlemmer fra Herlev stiller op til Folketinget. Den ene vil køre dobbeltmandat, hvis hun bliver valgt, og den anden vil opgive sin plads som folkevalgt i Herlev.

Højst sandsynligt er folketingsvalget lige om hjørnet, og her stiller to af de 19 medlemmer i Herlevs Kommunalbestyrelse op.

Det drejer sig om Enhedslistens Ibrahim Benli og Konservatives Hanne Bjørn.

Ibrahim Benli er i gang med sin anden periode som kommunalbestyrelsesmedlem i Herlev. Og det er også anden gang, at han stiller op til Folketinget. Sidste gang var han ikke langt fra at blive valgt, og han mener bestemt, at det er realistisk, at han ender med en plads på Christiansborg denne gang. Gør han det, træder han ud af kommunalbestyrelsen.

»Det ville være uansvarligt både at have plads både i Folketinget og kommunalbestyrelsen. Jeg ved ikke, hvordan jeg skulle få det til at hænge sammen,« siger Ibrahim Benli til Herlev Bladet.

Ibrahim Benli (EL) mener, det ville være uansvarligt, hvis han ikke gav sin plads i Herlevs kommunalbestyrelse videre, hvis han bliver valgt til Folketinget. Arkivfoto: Henrik Lüthcke

Ibrahim Benli har nu heller ikke noget valg. For Enhedslisten har et forbud mod dobbeltmandater. Og den regel kalder Ibrahim Benli for både rimelig og fornuftig. Hvis han bliver valgt, bliver det derfor Enhedslistens suppleant, Stefan Rundstrøm, der overtager den ene af partiets to pladser i kommunalbestyrelsen.

Hvad med de vælgere, der har valgt dig til at sidde i kommunalbestyrelsen, svigter du ikke dem? 

»Det mener jeg ikke. Hvis jeg ikke havde sagt fra starten af, at jeg også stiller op til Folketinget, så havde jeg svigtet dem. Men jeg har altid været tydelig omkring det. Og i forhold til vores politik, er det aldrig personerne, men partiets linje, der gør sig gældende, og jeg synes, det er godt at overlade pladsen til nye kræfter,« siger han.

Det har jeg lovet

Ibrahim Benli er denne gang opstillet i Københavns Storkreds, og man kan derfor ikke stemme personligt på ham, hvis man bor i Herlev. Det kan man til gengæld på kommunalbestyrelsesmedlem nummer to fra Herlev, der stiller op til Folketinget, konservative Hanne Bjørn. Hun er opstillet i Herlev-Rødovre-kredsen, og hun kommer til at beholde sin plads blandt de 19 folkevalgte i Herlev, hvis hun får stemmer nok til også sikre sig et sæde på Christiansborg.

»Det gør jeg for det første, fordi når man har lovet, at man vil sidde i kommunalbestyrelsen, så skal man gøre det,« siger Hanne Bjørn, der mener, at et dobbeltmandat rummer en række fordele.

Hanne Bjørn ser ingen problemer i både at sidde på Borgen og i Herlevs kommunalbestyrelse. Arkivfoto: Henrik Lüthcke

»Det er en fordel, at man har et ben ude i kommunalbestyrelsen og et på Christiansborg. Der bliver vedtaget en hel masse ting på Christiansborg, der har indflydelse på kommunerne, og derfor vil jeg sidde begge steder,« siger Hanne Bjørn, der ikke er bekymret for, at arbejdspresset bliver for stort.

»Lige nu har jeg jo også et fuldtidsjob og kommunalbestyrelsen ved siden af. Hvis jeg bliver valgt ind på Christiansborg, så bliver det mit fuldtidsjob,« siger den konservative politiker, der faktisk allerede har siddet på Christiansborg i fem måneder, da hun kom ind som suppleant for Rasmus Jarlov.

LÆS OGSÅ: Letbanearbejdet er forsinket i Herlev

Rød/blå debat

Ifølge kommunalforsker på DMJX, Roger Buch, kan man ikke ud fra objektive kriterier afgøre, om dobbeltmandater er entydigt godt eller skidt.

»Så vi ender i en politisk diskussion om, hvorvidt man synes, at det her er noget godt. Og der er der traditionelt et rødt/blåt mønster,« siger han.

Hvor de røde partier traditionelt er modstandere af dobbeltmandater, så har de blå partier ikke noget imod det.

Ifølge Roger Buch hører man typisk en række standartargumenter for og imod dobbeltmandater. Dem, der er imod, peger typisk blandt andet på arbejdspresset.

»Det er jo et fuldtidsjob at sidde i Folketinget, og arbejdet i kommunalbestyrelsen tager omring 20 timer om ugen, så argumentet er, at så bliver det for meget. Der er også et demokratisk argument i, at man får spredt den politiske deltagelse bedre, hvis man har flere mennesker, der er engageret i politik,« siger han.

Ifølge Roger Buch findes der ikke en undersøgelse, der giver et klart billede af, hvorvidt et dobbeltmandat betyder højere fravær. Men det sker ofte, at medier er dykket ned i dobbeltmandaternes fravær, og her har de af og til fundet, at det er gået ud over arbejdet i kommunalbestyrelsen, når en politiker sidder på et dobbeltmandat.

»Der kan være en tendens til mere fravær, men omvendt kan man spørge, om det er et problem. Hvis der er fordele ved det, er det så værd at betale den pris i form af højere fravær,« påpeger Roger Buch.

Den anden fløj

På den anden fløj peger tilhængere af dobbeltmandater ofte på, at de har meget bedre føling med, hvad der rører sig i kommunerne, når de sidder begge steder.

»Det kan være, at man kan påvirke, hvad der sker på Christiansborg, hvis man med sin viden fra kommunalbestyrelsen kan se, at nu er der for eksempel en tåbelig lov eller en usmart paragraf på vej,« siger Roger Buch, der dog mener, at det i en blok-politisk virkelighed på Christiansborg kan være svært at påvirke det store som ene politiker.

Og så er der vælgerne. Der er ingen undersøgelser, der viser hvorvidt, det betyder noget for danskerne, når det afgørende kryds skal sættes, om politikerne planlægger at sidde på et dobbeltmandat.

»Men man må jo formode, at der er vælgere, der søtter det, når de vælger den samme person til begge dele. Så må man gå ud fra, at der ligger en accept i det,« siger Roger Buch.

Ibrahim Benli fik ved seneste kommunalvalg 355 personlige stemmer og Hanne Bjørn fik 382.

LÆS OGSÅ: Sognepræst i Præstebro Kirke er pludselig stoppet 

 

 

 

 

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!