Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

DonX er fra Herlev og hans budskab er klart

23-årig Nor al Den Ali Zayer har en fortid i det kriminelle miljø, men har gennem musikken fundet en vej ud. Under kunstnernavnet DonX udgiver han sine sange på diverse streamingtjenester. Han håber, at han med sine tekster kan være med til at inspirere andre unge til også at vælge kriminaliteten fra.

Solen skinner, og himlen er helt blå. Solens stråler spejler sig i vinduerne på bygningerne ved Toftegården. De lyser den asfalterede trafikbane til børn, der er placeret mellem boligblokkene, op. 

Asfaltbanen har ikke altid været der. Der plejede at være en fodboldbane, og det var på denne fodboldbane, at 23-årig Nor al Den Ali Zayers  interesse for musikken begyndte. Det var her han freestyle-rappede og drømte om en bedre fremtid.

»Her kunne man drømme og gøre lige, hvad man ville,« siger han.

Den 23-årige har haft en fortid i det kriminelle miljø, men for knap to år siden besluttede han sig for at vende sit liv på hovedet. Han skiftede den kriminelle løbebane ud med musik og raptekster.

Kriminel fortid

Nor al Den Ali Zayer er oprindeligt fra Irak, men kom til Danmark sammen med sin familie, da han var tre år gammel. Efter to år I Sorø flyttede familien til Herlev, og siden da har han boet i lejligheden i Toftegården.

Nor al Den Ali Zayer fortæller, at hans far havde svært ved at komme til Danmark. Faren er psykisk syg og lider af angst. Det er noget, som har påvirket den 23-åriges opvækst.

»Jeg har skullet sørge for at hjælpe min mor, så godt jeg kunne. Sørge for at hun har det godt, at min familie har det godt, samtidig med at man skal prøve at finde sig selv i den her verden,« siger han og fortæller, at han har manglet en faderlig figur til at guide ham. 

Nor al Den Ali Zayer peger selv på sin opvækst, som en årsag til sin kriminelle fortid. Han har gentagne gange været i kontakt med politiet, og han har været involveret i en række politisager, som han senere er blevet frikendt for. Men oplevelsen blev et wake up call for ham.  

»Den tid var hård,« siger han og uddyber: 

»Jeg så, hvordan min familie reagerede. Det er ikke rart at se ens mor ked af det og har det dårligt. Det var på en måde et vendepunkt,« siger han.

Jeg har altid været på en bro mellem den gode og onde side

Derfor har Nor al Den Ali Zayer  nu valgt at ligge sit liv om.

»Jeg har haft lidt et dobbeltliv,« siger han.

Han har to sider. På den ene side er han en almindelig ung fyr, der har gået i gymnasiet og på universitetet. På den anden side har været en del af det kriminelle miljø.

»Jeg har altid været på en bro mellem den gode og den onde side, « siger han.

Nu har han valgt den kriminelle side fra, og valgt musikken til. Under kunstnernavnet DonX har han indtil videre udgivet to sange, der handler om de ting, som han selv eller hans omgangskreds har oplevet.

Vil være et forbillede

Med musikken vil Nor al Den Ali Zayer gerne inspirere andre unge til at vælge en anden vej end kriminaliteten.

»Jeg vil gerne vise, at hvis jeg kan gøre det her på et år, så kan de også gøre det,« siger han. 

For den unge rapper er det vigtigt, at teksterne er ærlige, så andre unge fra samme miljø kan spejle sig i dem.

»Mange unge, især dem med anden etnisk baggrund, de giver meget hurtigt op let, fordi de synes, samfundet svigter dem. Der er så meget potentiale i de her unge, at det er synd, det ikke bliver brugt,« siger han og uddyber. 

»De har meget svært ved at føle sig velkomne mellem de her to verdner.«

Han håber, at han via sine raptekster kan være med til at give dem et håb og et ønske om en bedre fremtid.

»Lige nu, desværre, så er der mange, der synes at bandekriminalitet er spændende, når man er en ung fyr. Jeg vil gerne vise dem en anden vej,« siger han. 

Lige nu, desværre, så er der mange, der synes at bandekriminalitet er spændende, når man er en ung fyr. Jeg vil gerne vise dem en anden vej

Han håber også, at hans tekster kan være med til at sætte fokus på problemerne generelt i det kriminelle miljø.

»Det er en virkelighed, som man er nødt til at forholde sig til. Hvis du kigger på tallene, så er der jo folk der dør, der er kriminalitet. Så hvorfor ikke forholde sig til det også,« siger han.

En lys fremtid

For den unge rapper fra Herlev er omlægningen til et bedre liv godt i gang. Han har under kunstnernavnet DonX indtil videre udgivet to sange, på Spotify og YouTube. 

I år er der flere på vej. Sammen med produceren Fresh-I er han igang med at producere flere sange. 

»Der er lysere tider på vej,« siger han. 

I december havde rapperen sin første optræden på en natklub, men det er langt fra den sidste. Den unge rapper er nemlig i fuld gang med at planlægge shows i løbet af året. 

»2022, det er der, vi gør det nu. Nu sætter vi alt ud fuldstændig,« siger han med et stort smil. 

 

LÆS OGSÅ: Ukrainere i Herlev: Er det virkelighed eller mareridt?

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!