Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Vil oprette samtalerum for tidligere anbragte

Jimmy Gørtz ved som tidligere anbragt, hvor vigtigt det er at snakke om sin fortid. Derfor inviterer han i samarbejde med frivilligcentret tidligere anbragte på en kop kaffe og en god snak.

»Du er ikke alene,« lyder budskabet kort fra Jimmy Gørtz, der i Herlev er bedst kendt for sine mange år som formand for den lokale Røde Kors-forening og som ’Årets Herlevit’.

Men han er også tidligere anbragt, og netop det danner baggrund for et nyt initiativ, som han laver i samarbejde med Frivilligcenter & Selvhjælp Herlev.

»Jeg kan se, man gør meget for at hjælpe de unge anbragte, men hvad med de tidligere anbragte, som i dag er 50, 60 og 75 år. Hvor skal vi gå hen,« spørger han og mener, at en undskyldning som den statsministeren gav fornylig til de tidligere anbragte fra 1946 til 1976 er fin, men ikke noget, der hjælper ham.

Mange vil ikke snakke

Derfor vil han starte en slags samtalegruppe, hvor tidligere anbragte kan mødes på frivilligcentret over en kop kaffe og udveksle historier, billeder og erfaringer.

For det der med at snakke om tingene oplever han, der også er formand for senior-klyngen i organisationen De Anbragte Vilkår, ikke, at man er så god til i de generationer.

vi føler, vi er til besvær, og mange er bange for at blive set ned på

»Jeg tror, der er mange, som render rundt med senfølger og ikke vil sige noget. Det skal helst gemmes væk, vi føler, vi er til besvær, og mange er bange for at blive set ned på,« vurderer Jimmy Gørtz og tilføjer, at han dengang følte sig alene og som et af de børn, som de andre børn ikke måtte lege med.

Men sådan et det ikke. Det har han mange år senere fundet ud af.

Det hjælper at snakke

I lang tid gik han og gemte på en tung bagage. Som otteårig blev han i 1968 sammen med sin lillebror og sin lillesøster afleveret på børnehjemmet Bakkehuset i Slagelse af sin mor. Det gjorde hun, fordi hun var ved at gå psykisk ned efter at have levet i et voldeligt ægteskab med Jimmys far. Han husker tydeligt dagen, hvor han uforstående måtte se moren løbe ud af institutionen og køre væk. Herefter begyndte et liv i helvede, hvor Jimmy Gørtz bogstaveligt talt flere gange dagligt måtte slås for at ’overleve’.

LÆS OGSÅ: DonX er fra Herlev og hans budskab er klart

Et halvt år senere var moren og faren blevet skilt, og Jimmys mor havde valgt, at faren skulle have ham og lillebroren. Og så begyndte et nyt helvede, hvor faren uddelte verbale og fysiske tæsk efter behag og udelukkede Jimmy fra alt socialt samvær med andre.

Det var først mange år senere, da Jimmy Gørtz mødte sin nuværende hustru Heidi, som han har været sammen med i 42 år, at han begyndte at komme på ret kurs. Og i 2019 udgav han selvbiografien ’Det er bag masken, at sandheden gemmer sig’, som også var et opgør og en bearbejdelse af sin fortid.

Siden er det blevet til tv-optrædener og talrige foredrag, og derfor ved han, som han siger, at det hjælper at få talt om tingene.

Mødedatoer

»Målet med at mødes er, at vi hver især kan fortælle hinanden om vores liv og lære af det,« understreger han, der håber på, at de som gruppe også kan få italesat emner af politisk karakter, som måske kan føre til gratis psykologhjælp eller andet.

Foreløbig har han fået booket et lokale på Frivilligcenter & Selvhjælp Herlev tre dage, hvor alle er velkomne:

4. april klokken 19-21.

3. maj klokken 19.30-21.30.

2. juni klokken 19-21.

 

Fakta:

Antal anbragte børn og unge fra Herlev:

Siden 2011 er tallet faldet fra 75 og til 2020 (31. dec.) 58.

Samme tal på landsplan:

2011 (14.971) og i 2020 (13.532).

1 pct. af alle børn og unge bor ikke sammen med deres

  forældre

6 pct. af voksne har været anbragt uden for hjemmet

44 pct. af unge anbragt uden for hjemmet oplever et eller flere sammenbrud i deres anbringelsesforløb

85 pct. af anbringelserne er frivillige.

15. pct. er tvangsanbringelser.

De Anbragtes Vilkår (DAV) er en interesseorganisation stiftet af tidligere anbragte, der arbejder for at styrke nuværende og tidligere anbragtes vilkår.

Kilde: Danmarks Statistik, SUS og DAV

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!