Veninder efterlyser hjælp til Jakob: – Han skal ikke bare overleve
Tre veninder bakker op om deres senhjerneskadet ven og opfordrer Herlev Kommune til dialog.
Natasha Hansen, Sofie Pødenphant Jensen og Sofie Degn-Petersen, alle på 27 år, går nu ud og opfordrer Herlev Kommune til at revurdere sin hjælp til deres 28-årige senhjerneskadet ven, Jakob Horndrup.
»Vi håber, at der er nogle politikere, der vil gå ind i sagen, komme væk fra skrivebordet og lære Jakob at kende, for det bærer præg af, at dialogen har været minimal«, lyder det fra Natasha Hansen.
»Det er vigtigt, at Jakob kan få hjælp til at have det godt. Ikke bare til at overleve«, tilføjer Sofie Degn-Petersen.
De tre veninder har jævnligt besøgt Jakob, siden han for 10 år tilbage blev kørt ned og blev delvist spastisk lammet som følge af en hjerneskade.
»Det kunne jo lige så godt have været os«, siger de tre, der blev forarget, da de læste artiklerne om deres ven i Herlev Bladet.
‘De kender ikke Jakob’
Her fremgik det, at kommunen før jul havde skåret i Jakob Horndrups pædagogtimer fra 11 til fem timer om dagen med den begrundelse, at Jakob, der før boede i hus med sin mor, nu bor i en mindre lejlighed, hvor han ifølge kommunen har sværere ved at stikke af på egen hånd.
Et argument, som veninderne med deres kendskab til Jakob har svært ved at følge.
»Jeg forstår det ikke. Jeg har aldrig haft det indtryk, at Jakob skulle have hjælp, fordi han kunne stikke af, men derimod til de helt basale ting. Derfor har han da lige så meget brug for hjælp nu som før, hvor han boede i hus«, siger Natasha Hansen.
LÆS OGSÅ: Mor og hjerneskadet søn frustrerede over mangel på hjælp
Sofie Degn-Petersen understreger, at de nævnte pædagogtimer er helt afgørende, så Jakob kan blive aktiveret af fagpersoner, som for eksempel kan tage ham med ud af huset og lave alt det, som hans 68-årige mor og værge Inge Horndrup, der går med rollator, ikke magter.
»Jakob siger tit, at han ikke laver noget, når han sidder her, men han er super sjov, og han har brug for at være sammen med andre unge, og hvis ikke det sker, er jeg bange for, at han bliver deprimeret«, vurderer hun med henvisning til, at det også har været op ad bakke at få fundet et egnet botilbud til Jakob, så han kan flytte ud af morens lejlighed.
Både fordi familien har takket nej til de tilbud, som Herlev Kommune har fundet til Jakob Horndrup, men også fordi kommunen gav afslag på et af de steder, som familien selv fandt velegnet til ham, fordi det var for dyrt.
Sofie Pødenphant Jensen opsummerer:
»Det virker som om, kommunen prøver at slippe så billigt som muligt«, siger hun.
»De kender jo slet ikke Jakob. De får ham til at lyde som en dement eller nærmest som et dyr i en fold«, lyder det fra hende, der sammen med de andre to har brugt besøgene til blandt andet at tage Jakob med i biografen, på cafeer og i storcenteret.
Bruger mange penge på voksenhandicap
I Herlev Kommune er Sundheds- og Voksenudvalgsformand Gitte Friberg Bomholdt (A) ærgerlig over sagen, men understreger:
»Vi har ikke noget at skamme os over på det her område«, siger hun, der oplyser, at kommunen ifølge nøgletal fra Kommunernes Landsforenings årsrapport ’Kend din kommune’ faktisk er en af dem, der bruger flest penge på området for voksenhandicap. Altså det område, som Jakob Horndrup hører under.
Hvor meget, der præcist går til området for senhjerneskadede unge, vides dog ikke.
Ifølge udvalgsformanden arbejder man fortrøstningsfuldt videre på at finde et botilbud til Jakob Horndrup, men hun opfordrer i forbindelse med processen familien til også at komme kommunen imøde.
»Der er givet flere og helt relevante tilbud til familien både i forhold til dag- og botilbud, og kommunen kan gøre rigtig meget, men man skal også mødes med et ’ja’«, siger hun.
Kommenarer er lukket, undtagen trackbacks samt pingbacks