Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

VIDEO: Sådan ser det ud og sådan virker det

Direkte fra Siemens i Tyskland er det første letbanetog ankommet til letbanens kontrol- og vedligeholdelsescenter i Glostrup. Fredag var der fremvisning.

»Et kvantespring for den kollektive grønne trafik«. »En drøm, der næsten går i opfyldelse.« »En meget vigtig milepæl.«

Det skortede ikke på skåltaler og skulderklap, da bestyrelsesformand i Hovedstadens Letbane, Jakob Thomasen, næstformand samme sted og borgmester fra Gladsaxe, Trine Græse (S) samt regionsrådsformand i Hovedstaden, Lars Gaardhøj (S), fredag holdt taler i forbindelse med ankomsten af det første ud af i alt 29 letbanetog til kontrol- og vedligeholdelsescenter i Glostrup.

L3-101B hedder det, og ‘det virker’, og vil gøre vejen til og fra arbejde, hospitaler, uddannelsessted med mere lettere, garanterede bestyrelsesformanden.

Det er færdigbygget fra Siemens-fabrikken i Tyskland i 2021-2022 og har i forbindelse med testkørsel bevæget sig cirka 1.200 kilometer allerede. Det ankom natten til torsdag denne uge, og efterfølgende vil de resterende 28 følge trop hver 3. og 4. uge, lød det.

Det bliver godt trods bump på vejen

Det fremgik af talerne, at vi er inde i den sidste fase i forhold til letbane-projektet i hovedstaden, der for alvor blev skudt i gang i 2009, men rækker endnu længere tilbage med idéen om transport på tværs af forstadskommunerne og ind mod København i forbindelse med Fingerplanen fra 1947.

»Siden 2009 har vi kæmpet skulder ved skulder for at gøre Hovedstadens Letbane til virkelighed,« lød det fra Trine Græse, der som de andre talere ikke lagde skjul på, at der har været bump undervejs, også i forhold til at interagere med omgivelserne (borgerne), men at det hele er godt givet ud.

ANDRE HISTORIER: Kommunalpolitiker skifter parti

Ifølge hende er der i de involverede kommuner på strækningen fra Ishøj til Lyngby planlagt og iværksat projektet for omkring to milliarder kroner, samtidig med at der er en forventning om at skabe 36.500 flere arbejdspladser og tiltrække 31.700 nye indbyggere frem mod 2032. Overordnet forventes en befolkningsstigning i hovedstadsområdet med 200.000, hvorfor det vil stille krav til infrastrukturen, hvoraf letbanen altså er en del af løsningen på det forstås.

»Vi var fremsynet og løsningsorienteret, da vi holdt fast i letbanen som en del af løsningen,« sagde næstformanden og tilføjede, at det i sig selv er unikt, at så mange borgmestre står sammen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Først fra venstre. Thomas Gyldal Petersen (S), Herlevs borgmester, under ham forrest regionsrådsformand, Lars Gaardhøj (S) og til højre for ham, næstformand i Hovedstadens Letbane og Gladsaxe-borgmester, Trine Græse (S). Foto: Kenneth Hougaard.

Ikke samme tog som i Odense og Aarhus

Regionsrådsformanden sluttede talerrækken ved at opfordre de fremmødte til at komme med ud i hallen og se den 37 meter lange og 50 tons tunge vidunder – og nej, det var ikke the Hulk.

»Skal I ikke med ud og sparke noget dæk på det nye isenkram,« lød det muntert fra Lars Gaardhøj, inden forsamlingen trak ud for at se dagens trækplaster.

Her blev det understreget af letbanetog-ekspert Max Vibæk (design manager), at de her tog adskiller sig væsentligt fra letbanetogene i Odense og København ved at have flere hjul under sig og dermed have en lavere vægtfordeling og mere trækkraft. Desuden har de fire flexrum med plads til kørestole, barnevogne og i alt otte cykler.

»Det her tog kører allerede i Nürnberg, Bremen og i München, også når det er frostvejr, og det er blevet testet på Europas største testcenter,« forklarede han blandt andet om driftsikkerheden, som altså er høj.

Hvordan vil det foregå i trafikken, hvis der kommer udrykningskøretøjer?

»Der er adaptiv fartpilot, som giver en ekstra sikkerhed, fordi det bremser selv og har prioriteret kørsel,« lød det fra eksperten, der blev suppleret af næstformand Trine Græse.

»Der hvor letbanetoget kommer ud i trafikken, der gælder de almindelige færdselsregler. Det der med den prioriterede kørsel betyder, at der bliver grønt, når toget kommer,« svarede hun, men lod forstå, at der i trafikken gælder de samme regler for ambulancer og letbanetog som for alle andre. Det vil sige, at begge tager hensyn til hinanden så vidt muligt.

Læs mere om togets specifikationer forneden.

Facts (Kilde: Hovedstadens Letbane)
  • Der leveres i alt 29 tog til Hovedstadens Letbane, som ikke er selvkørende, fordi der køres blandet trafik og ingen regler er for selvkørende transportmidler i blandet trafik.
  • Hvert tog består af fire vogne og har plads til ca. 260 passagerer medregnet ståpladser. Alle sæder belagt og fire stående pr. kvadratmeter.
  • De nye letbanetog bliver ca. 2,65 meter brede, ca. 37 meter lange og 3,5 meter høje.
  • Togene kan køre 80 km/t, men vil i praksis køre højest 70 km/t på strækningen mellem Lyngby ogIshøj.
  • Letbanetoget forsynes med strøm via en køreledning, og toget vil for det meste køre i sit eget spor,et såkaldt tracé. I vejkryds og enkelte andre steder kommer det til at køre blandet med den øvrige trafik.
  • Et letbanetog kan dreje skarpere, bremse hurtigere og håndtere større hældninger end et almindeligt tog. Derfor egner det sig godt til at køre i byområder.
  • Toget er indrettet med fire flexområder, hvor der vil være plads til kørestole, barnevogne og cykler. Derudover er toget indkøbt med et gulv uden niveauskift, så kørestole, barnevogne og cykler nemt kan flyttes inde i toget og til den nærmeste udgang. Letbanen får desuden indgang i gadehøjde og er derfor nemt tilgængelig for gangbesværede, kørestolsbrugere, barnevogne og cykler.
Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!