Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

70 ukrainere bor nu i Herlev Kommune

I Herlev Kommune har 70 ukrainere fået opholdstilladelse, og der er skabt en større tryghed, som gør, at flere ukrainere nu tør henvende sig i Velkomsthuset for at få hjælp, fortæller Ukraine-koordinator Susie Skov Nørregård.

I Herlev Kommune har 70 ukrainere fået opholdstilladelse i kommunen, og det betyder, at ukrainerne nu er midlertidigt bosat i Herlev, indtil de forhåbentlig igen kan rejse hjem til Ukraine. 

Det fortæller Ukraine-koordinator i Herlev Kommune, Susie Skov Nørregård, som arbejder i Velkomsthuset, hvor ukrainerne kan henvende sig for at få hjælp og vejledning til eksempelvis at søge opholdstilladelse. 

»Jeg tror, at Velkomsthuset har haft en meget vigtig funktion både for at give en god modtagelse, men også for integrationen på sigt. Det har givet et godt samarbejde mellem de nye borgere, kommunen og civilsamfundet (de frivillige, red.),« siger hun.

det har givet et godt samarbejde mellem de nye borgere, kommunen og civilsamfundet

Ukraine-koordinatoren fortæller også, at Velkomsthuset har hjulpet 50 ukrainere ud over de 70, der har fået opholdstilladelse.  

»Vi er blevet rigtig dygtige til at svare på alle spørgsmålene, fordi nu har vi jo lært en hel masse om både den lovgivning, der er kommet, og som også bliver ændret løbende. Og så har vi fået et rigtig godt setup i hele kommunen på tværs af alle relevante centre i forhold til, hvordan vi løser de mange forskellige opgaver, der kommer ind ad døren,« siger Susie Skov Nørregård.

LÆS OGSÅ: Lokale ju-jitsu-talenter til Word Games

Skabt en tryghed

Velkomsthuset åbnede i foråret for at de ukrainere, der flygtede til Danmark og Herlev, havde et sted at henvende sig for at få råd og hjælp. 

Herlev Bladet var for første gang på besøg i Velkomsthuset for et par måneder siden, og dengang havde omkring 30 ukrainere fået hjælp i huset. Susie Skov Nørregård gav ved sidste besøg udtryk for, at det var hendes oplevelse, at der var flere ukrainere, der ikke turde henvende sig i Velkomsthuset i frygt for, at deres familier ville blive skilt ad.  

der er blevet skabt en tryghed for, at man godt kan komme herop og få hjælp

Er det stadig din oplevelse? 

»Nej, det er det faktisk ikke. Men det tror jeg handler om, at der også bliver talt meget sammen blandt ukrainerne. Der er blevet skabt en tryghed for, at man kan godt komme herop og få hjælp,« siger hun og tilføjer:  

»I starten kan dem, der kommer (i Velkomsthuset, red.), godt have en mistillid til myndigheder, og nogle af dem kan godt have oplevet nogle ting undervejs, som har gjort, at de er mistænksomme og utrygge. Så det her med at tage imod hjælp, kan være svært, men fordi de så hurtigt hører fra andre ukrainere, at man trygt kan søge hjælp i Velkomsthuset, så tør de godt at komme her. Der er også mange, der hjælper hinanden herhen og fortæller, at Velkomsthuset eksisterer,« siger hun. 

LÆS OGSÅ: Lokale ju-jitsu-talenter til Word Games

Susie Skov Nørregård, der er Ukraine-koordinator i Velkomsthuset, fortæller, at der er blevet skabt en tryghed blandt ukrainerne om, at det er trygt og sikkert at søge hjælp i Velkomsthuset. Foto: Line Egebjerg Knudsen.

Hjælp til ukrainerne

Ifølge Ukraine-koordinatoren hjælper Velkomsthuset med gavekort til de ukrainere, der ikke har fået et job eller penge fra det offentlige endnu.

»Ukrainerne får ydelser, når de får deres opholdstilladelse, men der går noget tid inden banken er klar til at udbetale dem. Derfor sørger vi for, at de har mad på bordet, indtil de har adgang til deres penge. Og så er en del allerede i job, og så kan de jo godt klare sig selv,« siger Susie skov Nørregård.

derfor sørger vi for, at de har mad på bordet

Derudover fortæller hun også, at der har været en stor gruppe af frivillige i Herlev, som har hjulpet med mange forskellige opgaver eksempelvis i forhold til mad, tøj, transport, og så er der en del frivillige, der har huset ukrainere indtil de fik opholdstilladelse og midlertidige boliger. 

Velkomsthuset fungerer fortsat som et sted, hvor ukrainerne kan henvende sig og få opklaret de spørgsmål, de nu måtte have. 

LÆS OGÅ: Unge maler byen…regnbuefarvet

Om Velkomsthuset

  • Velkomsthuset har åbent mandag, tirsdag, torsdag og fredag fra kl. 09.00 til 12.00.
  • Ukrainerne kan få hjælp til alle de spørgsmål, de måtte have eksempelvis i forhold til opholdstilladelse, indkvatering i skoler, jobansøgninger, oversættelse, råd og vejledning.
  • Vekomsthuset ligger i Herlev Ungdomsskole og har adresse på Højsletten 25, 2730 Herlev.
  • Velkomsthuset kan kontaktes på telefon 23 64 93 48 eller på mail ukraine@herlev.dk
  • Du kan finde mere information på Herlev Kommunes hjemmeside.
Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!