Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

“Det er godt at gå i 10. – men der burde være mere plads til os”

Elever og lærere udtrykker stor tilfredshed med 10. klasse i Herlev Kommune. De vil dog gerne have tilbuddet udvidet og opgraderet.

Det er en vinterdag over middag. Eleverne i 10. klasse på Kildegårdskolen Vest, som er Herlev Kommunes eneste 10. klasse, sidder spredt i grupper i klasselokalet og området udenfor. Lærerne går på skift rundt mellem grupperne for at høre, hvordan det går med dansk- og samfundsfagsopgaverne.

Der er omkring 30 i klassen, en hel del flere end de 17, som var der, da skoleåret begyndte. En af dem som er kommet til, er Jasmin Jensing. Hun var begyndt i gymnasiet i august, men skiftede kort efter til Herlevs eneste 10. klasse.

»Gymnasiet var ikke lige mig, jeg havde brug for et år mere til at finde ud af, hvad jeg vil, og jeg er ret glad for at være her,« siger hun.

 For mange i klassen

Herlev Bladet møder Jasmin sammen med tre klassekammerater. De er alle glade for at gå i 10. og ret tilfredse med lærerne og både det faglige og sociale i klasse.

En enkelt ting nævner de dog, som noget som kan forbedres.

»Vi er for mange til et klasseværelse, vi er jo langt flere end forventet« siger Jasmin, og klassekammeraten Valon Mehmetali tilføjer:

»Ja, især her om vinteren, hvor det er koldt og klamt, er det meget trykket og fugtigt med alle de elever på et sted,« siger han og tilføjer:

»Og der er ingen knager til jakkerne.«

Jeg ser også glade elever, der giver udtryk for, at de oplever en god og positiv udvikling ved at gå i 10. klasse

Sagtens opgraderes

De to faste lærere for 10.klassen er Rikke Elbæk Severinsen og Karsten Heintz. De lægger vægt på, at 10. klasse er en god mulighed for mange elever, der ikke er klar til en ungdomsuddannelse. De kan godt tænke sig, at den mulighed blev fremhævet noget mere, og der kunne oprettes mindst to 10. klasser.

»Tidligere var der flere 10. klasser, og det ville give mere dynamik, hvis det kom igen. Det kan sagtens opgraderes,« mener Karstens Heintz, som har flere årtiers erfaring som 10.klasse-lærer.

»Vi kan tilbyde noget, hvor eleverne udvikler sig socialt og fagligt, og man skal ikke se det som en afgang fra folkeskolen, men som begyndelsen på ungdomsuddannelsen,« siger han.

Rikke Elbæk Severinsen lægger vægt på, at eleverne ofte er på ture ud af huset, der er studietur, og så er der plads til den enkeltes med- og modgang i løbet af skoleåret. Alt sammen noget som skal modne dem.

»Mange af dem har brug for et modningsår, inden de skal over et stort sted,« siger hun og mener, at netop tilgangen i løbet af skoleåret underbygger dette.

Såvel elever som lærere fortæller, at en stor del af 10. klasse-elever fra Herlev vælger at tage 10. i en anden kommune. De mener, at øget profilering af 10. klasse i kommunen og de muligheder, som det giver for Herlevs unge, vil hjælpe på det, så der kan dannes mindst to klasser og skabes plads til det.

10 klasse, Kildedalskolen.
Elever i 10. klasse fordybet i skolearbejdet. Foto: Thomas Frederiksen

Et godt tilbud

Formand for børne- og ungdomsudvalget i Herlev Kommune, Marco Damgaard (S), er ikke afvisende over for, at 10. klasse-tilbuddet i kommunen skal løftes og profileres noget mere.

»Personligt og politisk synes jeg, at 10. er et godt tilbud, både på landsplan og i Herlev, og jeg er glad for at vi kan have et tilbud i Herlev,« siger han og tilføjer:

»Om vi skal have et større tilbud, det vil jeg meget gerne se på og vil bede forvaltningen om at se på det. Jeg giver ingen garantier, men sætter det på dagsordenen og hører, hvad de øvrige politikere mener og hører også skolen og vil i det hele taget invitere nogen ind for at tale om indhold og form i 10. Det er et megaspændende område,« siger han.

Fra ungdoms- og uddannelsesvejlederen på Kildegårdskolen Helge Seliger er der rosende ord til 10. klasse.

»Jeg ser en 10. klasse med fagligt og personligt engagerede lærere, der skaber et godt undervisningsmiljø og formår at gøre eleverne fagligt og personligt parate til at søge de ungdomsuddannelser, de ønsker. Jeg ser også glade elever, der giver udtryk for, at de oplever en god og positiv udvikling ved at gå i 10. klasse på Kildegårdskolen,« udtaler han.

Lærer Rikke Elbæk Severinsen vejleder elev i 10. klasse, Kildegårdskolen.
Lærer Rikke Elbæk Severinsen vejleder elev i 10. klasse, Kildegårdskolen. Foto: Thomas Frederiksen

 

LÆS OGSÅ: Politisk fløjkrig om tre millioner til skoleområdet

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!