Fra mindreværd til stor selvtillid: Per er øverst på Dansktoppen
69-årige Per Bernhard Brohammer har altid haft musik tæt inde på livet. Nu har han nået toppen – kåret af DR.
Han laver stort det samme, som han har gjort gennem hele livet. Siden han gik i skole, har Per Bernhard Brohammer boet i Herlev og spillet musik. Det gør han stadig som 69-årig pensionist.
Sammen med sit band Stop1Halv oplever han en succes, han aldrig har prøvet før.
DR gav Stop1Halv en førsteplads for at have leveret årets dansktophit på P5 i 2023 i form af ’Den gamle spillemand’. De indtog endda også ottendepladsen på samme liste med ’Ensom igen’.
»Det er svært at få armenene ned, det er faktisk ret sjovt. Jeg har aldrig oplevet sådan en succes før, og det er også det bedste band, jeg har spillet med,« siger han og tilskriver en god del af succesen den på en gang seriøse og afslappede stemning i bandet.
»Vi har det sjovt med hinanden og har ikke så travlt,« konstaterer han og tilføjer:
»Vi havde aldrig tænkt på, at det skulle være sådan. Vi har aldrig set os som et dansktop-orkester.«
SE VIDEOEN: Her leverer Stop1halv: Den gamle spillemand
Et festorkester
Bandet har spillet sammen i ni år, men først for omkring fire år siden begyndte de at skrive egne numre.
»Vi er et festorkester, men da coronaen kom, tænkte vi, at vi skulle prøve at skrive eget materiale,« siger han og nævner også, hvad succeskriteriet var:
»Hvis vi bare kunne blive spillet mindst en gang på en lokalradio, så var vi glade,« beretter han og tilføjer:
»Nu er vi blevet spillet 150 gange alene på DR.«
Per Bernhard Brohammer er både guitarist, forsanger, tekstforfatter og med til at skrive melodierne.
Dermed er han noget af en nøglefigur i bandet. Han udstråler også selvtillid, og folk der har kendt ham gennem livet ved, at han både har solgt egne malerier, bygget modelskibe og er en ivrig fotograf.
»Jeg kender ikke nogen, som er lige så kreativ, som jeg er,« siger han på en gang med et glimt i øjet, men også med seriøsitet. De kreative egenskaber kommer nemt til ham.
Selvtilliden i dag står noget i kontrast til, hvordan han havde det som barn. At stave og at regne faldt ham ikke nemt, da han gik på Dyhrholmskolen.
»Det er et traume fra min skoletid. Jeg ville hellere bruge min højre hjernehalvdel end den venstre,« siger han og tilføjer:
»Jeg har haft noget mindreværd.«
Far var invalidepensionist
Det var ikke kun kundskaberne eller mangel på samme i skolen, han fik mindreværd af.
Begge hans forældre gik hjemme, og faderen var invalidepensionist, mens skolekammeraternes fædre havde jobs, også høje stillinger i nogle tilfælde.
»Men vi har alle sammen vores værd,« siger han i dag og tilføjer om sin far:
»Han var en sød og kærlig far, og jeg havde en god barndom.«
Per Bernhard voksede op med fem søskende og sine forældre. Moderen lever stadigvæk og er i dag 96 år, det meste af familien bor stadig i Herlev.
Allerede som lille fascinerede musikken ham.
»Jeg kan ikke huske, at jeg ikke har ønsket mig et eller andet musikinstrument,« siger han og nævner, hvordan barndomshjemmet en enkelt gang satte en begrænsning for et instrument, han endda fik gratis med hjem.
»Jeg legede med en kammerat, skolelærerens søn, og derhjemme stod en kontrabas, som jeg viste interesse for. Så spurgte min kammerats far, om jeg ville have den. Det ville jeg gerne, men jeg måtte gå hen med den igen, for vi havde ikke plads til den, vi var jo seks børn.« fortæller han og tilføjer:
»Seks år senere spillede jeg bas i Tivoli.«
Her var han som ganske ung, som bare 15-årig, kommet med i en pigtrådsgruppe.
Jeg kender ikke nogen, som er lige så kreativ, som jeg er
Malerier som glarmester
Siden har han spillet i en lang række grupper, blandt andet med to af sine brødre undervejs, samtidig med han også er udlært glarmester og har haft forskellig slags arbejde gennem årene, inden han blev pensionist.
Undervejs har han haft sin egen glarmesterforretning i Herlev. Det var, mens han havde den, han begyndte som sælgende kunstmaler og sælge malerier fra butikken.
Nu er maleriet i baggrunden, mens musikken er i forrest i billedet. Samtidig med han også fotograferer fugle og andre motiverer, bygger små modelskibe og ser en hel del til sin familie.
Udover sine søskende og mor har han selv en kone ved navn Pia og tre børn, og han og hustruen har tilsammen 12 børnebørn og bonusbørnebørn.
Bopælen er i dag i Herlevhuse, akkurat som det også var som barn. Som ung havde han dog korte afstikkere væk fra området, han har endda prøvet at bo uden for kommunegrænsen.
Fra tekstværkstedet
Per Bernhard Brohammer løfter lidt af sløret fra sit kreative værksted.
Når han skriver sine danske tekster, tager han ofte udgangspunkt i en udenlandsk sang.
»Når jeg hører en god melodi, som har rytme og puls, så oversætter jeg de to første linjer, og så får den eget liv,« siger han og tilføjer:
»Det trick er der mange, der bruger.«
Han skriver teksterne, mens han laver musikken sammen med bandets anden guitarist Ebbe Forup.
»Og når jeg har skrevet noget ned, så sender jeg teksten til Ebbe, så ændrer han melodien, han ved nemlig ikke, hvad jeg har skrevet det på,« siger han om en af de fremgangsmåder, som de benytter.
LÆS OGSÅ: Solohornist drømte ikke om musikkarriere
Der er lukket for kommentarer