Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Analyse: Kun få stemmer kan flytte mandater

Overfører man stemmetallene fra 2017-valget til blå bloks valgforbund i dag ville enten DF eller konservative kunne vinde ét mandat mere, såfremt 26 stemmer gik fra Socialdemokratiet til blå blok.

Ser man tilbage på kommunalvalgene i 2013 og 2017, hvor den nuværende borgmester Thomas Gyldal Petersen (S) opnåede 5.136 og 4.791 personlige stemmer, er der nok ingen tvivl om, at han efter dette valg igen er borgmester. Men hvordan kommer det til at gå med den øvrige mandatfordeling her især mandaterne til oppositionen?

Det er langt fra givet på forhånd, men leger vi med tanken og bruger stemmerne fra sidste valg i 2017 til valget i år, kan sølle 26 stemmer blive afgørende for, om blå blok vinder et mandat yderligere.

Det viser Herlev Bladets udregning, såfremt man tager udgangspunkt i de to valgforbund, der er lavet. I det ene er konservative, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, DF og Venstre, og hvis de tilsammen opnår 3.504 stemmer som i 2017 og tager 26 yderligere stemmer fra Socialdemokratiet, der ligesom i 2017 ikke er i valgforbund, så høster de et femte mandat. Det vil enten går til konservative eller DF, der så vil få henholdsvis tre og to mandater i kommunalbestyrelsen.

Liste H kan få det svært

Udregningen skal selvfølgelig tages med et gran salt, for den indeholder af gode grunde ikke Nye Borgerliges stemmer, da partiet ikke var med i 2017. Og netop Nye Borgerlige er lidt af en joker, da partiet på landsplan har masser af fremgang og ganske givet også vil tage stemmer fra for eksempel DF.

Ifølge Herlev Bladets hypotetiske udregning vil det andet nye valgforbund bestående af de radikale, SF og Enhedslisten med stemmerne fra 2017 ikke betyde en nævneværdig forandring i mandattallene i forhold til i dag, hvor SF har ét sæde i kommunalbestyrelsen, Enhedslisten to og de radikale ingen.

LÆS OGSÅ: Borgmester-bejlerne

Med 2017-tallene i det nye valgforbund ser også Venstre ud til at  kunne bevare sit ene mandat, mens Herlevlistens Kim Kristensen kan få svært ved at komme ind. Det skyldes, at ét mandat i 2017-valget krævede 708 stemmer (han fik 224 personlige stemmer, red.), og dernæst at Liste H ikke er i valgforbund.

Men som bekendt er intet sikkert, før alle stemmer er talt op.

 

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!