Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Ekspert: Lige nu er det kun den gode vilje, der redder Folkekirken

Det er måske ikke så underligt, at der den seneste tid har været problemer i Præstebro Kirke. Der er nemlig et helt generelt problem med strukturen i Folkekirken, mener ekspert. En trivselsanalyse fra Præstebro Kirke peger i samme retning.

Det er næppe gået nogens næse forbi, at der den seneste tid har været en del problemer mellem en gruppe af borgere og det menighedsråd, der sidder i Præstebro Kirke i Herlev.

Gruppen af borgere mener overordnet, at menighedsrådet har ødelagt Præstebro Kirke og skabt et giftigt miljø. Formanden for menighedsrådet samt provst Peter Senbergs afviser dog blankt den kritik. De mener ikke, at der er noget at komme efter.

Man kan jo risikere, at menighedsrådet består af en række personer, der ikke har noget erfaring med ledelse

Nu tyder noget på, at de problemer, man har i Præstebro Kirke, er et udtryk for et mere generelt problem med Folkekirkens struktur.

Det fortæller Hans Raun Iversen, der er lektor emeritus i praktisk teologi på Københavns Universitet, til Herlev Bladet.

»Der er en stående diskussion i kirkelige kredse lige nu, der peger i retning af, at der helt generelt er brug for en bedre struktur i Folkekirken. Jeg mener, der er uendeligt mange ting, som både kan og bør gøres bedre,« lyder det fra Hans Raun Iversen.

Ledere uden ledelseserfaring

Hans Raun Iversen fortæller, at problemerne i Præstebro Kirke langt fra står alene – og problemerne er faktisk nærmest uundgåelige.

For kirken står midt i et dilemma. På den ene side er det vigtigt, at en kirke er lokalt forankret for at kunne fungere. Og netop derfor eksisterer lokale menighedsråd. Men på den anden side kommer frivillige kræfter, der sidder i menighedsrådet, til at stå med et stort ledelsesansvar, da det er menighedsrådet, der i praksis fungerer som ledere for alle ansatte i en kirke ud over præsterne.

»Man kan jo risikere, at menighedsrådet består af en række personer, der ikke har noget erfaring med ledelse. Og så er det altså bare nogle vanskelige opgaver at sidde med,« siger Hans Raun Iversen og fortsætter:

»Det kan også være svært for de ansatte at blive klog på, hvem der er leder i det daglige. Det er officielt menighedsrådet, der anses som den daglige leder, og her har man så udvalgt en kontaktperson. Problemet ligger i, at det ikke giver mening at være daglig leder, hvis man ikke er til stede i det daglige, og det kan godt være svært for frivillige kræfter at være til stede hver dag.«

LÆS OGSÅ: Ballade i Præstebro Kirke: Gruppe vil vælte menighedsrådet 

Den usikkerhed kan derfor være med til at skabe et arbejdsmiljø, der kan være svært for ansatte at være i.

Trivselsundersøgelse peger på samme strukturelle problemer

I 2021 gennemførte Folkekirkens Arbejdsmiljø Rådgivning faktisk en trivselsanalyse i Præstebro Kirke. Og den analyse har Herlev Bladet fået indsigt i.

Her fremhæves det af de adspurgte i trivselsanalysen, at der for de ansatte i kirken på tidspunktet for undersøgelsen var en usikkerhed omkring, hvem ledelsen egentlig er. Det fremhæves i analysen, at man i det daglige ikke kan forvente, at menighedsrådet er til stede, og det giver problemer med uformel ledelse blandt kolleger. Det kan lede til frustration, og nogle ansatte blev derfor både kede af det og opgivende.

LÆS OGSÅ: Provsten afviser: Kritik af menighedsråd holder ikke

Noget kan derfor godt tyde på, at de strukturelle problemer, som Hans Raun Iversen fremhæver generelt i Folkekirken, også gør sig gældende i Præstebro Kirke.

»Det er lige nu kun den gode vilje og tilliden til folk, der redder Folkekirken. Strukturen er nemlig så åben, at det giver anledning til en række konflikter,« siger Hans Raun Iversen.

Alt peger lige nu på, at der er behov for en professionalisering, fortæller lektor emeritusen.

»Man har flere steder ansat en daglig leder. Og flere forslag går på, at ting som for eksempel regnskab og HR-opgaver bør rykkes til provstiet i stedet for at ligge hos det lokale menighedsråd,« afslutter Hans Raun Iversen.

Menighedsrådet for Præstebro Kirke har inviteret til det årlige menighedsmøde 16. november klokken 18. Af dagsordenen fremgår det, at man også vil komme ind på den kritik, som gruppen af borgere har rettet mod menighedsrådet.

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!