Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Enhedslisten vil begrænse spredning af forurening fra nuværende kunstgræsbaner

Sidste år vedtog kommunalbestyrelsen at undersøge alternativer til gummigranulat i fremtidige kunstgræsbaner, men nu foreslår Enhedslisten at gå et skridt videre.

Der skal ikke bruges gummigranulat (mikroplast lavet af brugte bildæk, red.) i fremtidige kunstgræsbaner i Herlev. Det besluttede en enig kommunalbestyrelse i august sidste år, men nu vil Enhedslisten gå skridtet videre.

I et punkt på det seneste Miljø-, Klima- og Teknikudvalgsmøde vedtog politikerne et forslag stillet af Enhedslisten om også at undersøge muligheden for at begrænse forurening med gummigranulat fra de eksisterende kunstgræsbaner. Det vil sige én ved HI og de to ved B1973.

»Vi vil gerne undersøge mulige løsninger i forhold til at begrænse spredningen af gummigranulat fra kommunens eksisterende kunstgræsbaner. For eksempel hvad koster det, og kan vi gøre noget for at begrænse mængden?,« fortæller udvalgsformand Marianne Dithmer (EL) og tilføjer, at forslaget er blevet til med udgangspunkt i nogle borgerhenvendelser.

Hun bemærker, at undersøgelsen selvfølgelig også skal tage i betragtning, om det kan betale sig at gøre noget i forhold til de baner, som nærmer sig deres udløbsdato. Derfor har man også bedt forvaltningen om at undersøge den forventede restlevetid for kommunens baner. Når der er kommet svar, vil partiet tage det hele med til budgetforhandlingerne efter sommer.

Løsninger for at undgå spredning

Udfordringerne med spredning af gummigranulatet opstår ifølge Marianne Dithmer, når spillerne ubevidst tager det med uden for banen, fordi det blandt andet sidder fast på fodboldstøvlerne og tøjet. Eller når det på grund af vejrlig eller af sig selv bliver spredt uden for banen.

Derfor har hun erfaret, at noget af det, man kan gøre, er at etablere et ekstra værn rundt om banen eller en slags forhøjning af banens underlag, så granulatet ikke ryger væk fra banen. Eller man kan etablere en form for sluse mellem banen og de omkringliggende omgivelser, hvor man kan rense tøj og støvler. For eksempel ligesom i Brabrand IF, som er en foregangsklub på området.

Vi vil gerne undersøge mulige løsninger i forhold til at begrænse spredningen af gummigranulat fra kommunens eksisterende kunstgræsbaner

Udvalgsformanden understreger dog, at man nu vil afvente forvaltningens udspil, da det også afhænger af, hvad der kan betale sig.

»Jeg vil så gerne undgå, at det ender i grundvandet (…). Vi har jo hele tiden syntes, at der ved fremtidige baner skal findes alternativer til gummigranulat, fordi der er en risiko for, at det trænger ned i grundvandet, og der findes i virkeligheden ikke særlig mange undersøgelser af det, men nu begynder der at ske noget, fordi EU har forbudt gummigranulat i kunstgræsbaner,« påpeger hun.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Formand for Miljø-, Klima- og Teknikudvalget Marianne Dithmer (EL). Foto: Claus Birch

Håber på non-infill

Hun uddyber, at det også var det, der fik lokalpolitikerne til sidste år at stille yderligere krav til renoveringen af Herlevs første kunstgræsbane på Tvedvangen ved HI Fodbold. Den er fra 2009 og trænger derfor til en grundig overhaling. Derfor anbefalede forvaltningen et nyt materiale, der ikke er gummigranulat, til det slidte græstæppe, anlæg af en membran under og dræn, så vandet på banen som i dag ikke siver ned til grundvandet, men føres ud til en kloak.

Af punktet fremgår det, at ‘anlæg gennemføres efter vintersæsonen 2023/2024 fra maj til august 2024 med fokus på perioderne, hvor banens anvendelse er mindst’. Desuden at det skal ske efter aftale med HI Fodbold.

LÆS OGSÅ: Angrebsprofil vender tilbage

Spørger man HI Fodbolds formand, Tim Hansen, oplyser han, at man stadig afventer kommunens endelige tilbagemelding i forhold til, hvilket kunstgræstæppe man vil bruge, og hvordan banen skal se ud. Der er indkaldt til dialog og brugermøde med besigtigelse af forskellige baner og muligheder, men ifølge ham bør man gå med non-infill-kunstbaner (vævede kunstgræsfibre) i stedet for for eksempel sand og kork, som fryser ved frostgrader og gør banerne glatte og farlige. Han understreger, at det stadig er hans og klubbens håb, at banen kan blive færdig i 2024 som aftalt.

Ny kunstgræstype klar til efteråret

Det er også Herlev Kommunes forventning. I et skriftligt svar til Herlev Bladet oplyser man, at der i marts 2024 er indgået en rådgiverkontrakt med Artelia om udskiftning af kunstgræsbanen ved Tvedvangen. Som en del af rådgivningen gennemfører Artelia i foråret 2024 en undersøgelse af forskellige kunstgræstyper, der fremadrettet skal erstatte gummigranulat på banen ved Tvedvangen.

‘Det forventes, at et forslag til en ny kunstgræstype foreligger til politisk godkendelse til sommer 2024. Det arbejdes hen imod, at kunstgræsbanen kan tages i brug i uge 43 i 2024,’ oplyser kommunen.

FAKTA:

Den nye EU-lov betyder, at det fra 17. oktober 2031 bliver forbudt at sælge og købe gummigranulat til brug i kunstgræsbaner. Men kun fra da af. Det vil sige, at man frem til den dato stadig gerne må anlægge, bruge og vedligeholde kunstgræsbaner med gummigranulat. Desuden må man også efter oktober 2031 bruge og vedligeholde baner med gummigranulat, men kun hvis man kan skaffe det fra eget lager. En kunstgræsbane vurderes til at kunne i 10-12 år, hvorfor det reelt først vil være i 2043 eller deromkring, at kunstgræsbaner med gummigranulat vil kunne udfases helt.

I Danmark var der i 2022 knap 400 kunstgræsbaner.

LÆS OGSÅ: Q&A – EU-forbud mod gummigranulat

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!