Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Forskel på kommuners kreditkortforbrug – så mange er i omløb i Herlev

I Aarhus Kommune har man 11 kreditkort i brug, mens Tønder har 40. Med hvor mange og hvilke kommunale embedsfolk bruger kreditkort i Herlev?

Der kan være stor forskel på, hvor mange kreditkort en kommune stiller til rådighed for sine embedsfolk og politikere, og hvor mange penge de må bruge. Det har medierne haft fokus på de sidste par år, hvor både en minister og flere kommunaldirektører har måtte tage den yderste konsekvens af ikke at have brugt deres offentlige kreditkort til det, som reglerne foreskriver.

LÆS OGSÅ: Få overblik over PFAS i Herlev

Der er nemlig regler på området, selvom de på linje med antallet af udstedte kort kan variere en smule fra kommune til kommune. I Herlev har man i alt 75 udstedte personlige kreditkort til ledere og administrative medarbejdere, som i forbindelse med deres jobfunktion har ansvaret for en afdeling eller en institutions daglige drift. Heraf var de 63 i brug 9. januar. Det oplyser Herlev Kommune i en aktindsigt, som Herlev Bladet har fået.

Det er væsentligt flere end i Aarhus for eksempel, som ifølge Aarhus Stiftstidende har 11 kreditkort i brug. Og Tønder, som er mindre, men har udstedt 40 kreditkort til 38 personer, hvoraf de 11 er til kommunens ungdomsskoler. Det oplyser JydskeVestkysten.

Borgmesteren har ikke noget

Der er også forskel på kommunernes regler for, hvem der må få sådan et kort, og hvor meget man må hæve på kortene. I Herlev oplyser kommunen, at kreditkort kun må udstedes til ledere og administrative medarbejdere, som i forbindelse med deres jobfunktion har ansvaret for en afdeling eller en institutions daglige drift.

Kreditkortene i Herlev er typisk udstedt til kommunale institutioner såsom skoler, bibliotek og centre. Dog skiller bofællesskaberne sig ud, da de råder over 20 kort. Hvem der kan få er op til kommunaldirektøren. Derudover fremgår det af kommunes Budget- og regnskabsregulativ, at kommunen også efter anmodning udleverer betalingskort (MasterCard-corporate cards) til direktører og Team Herlev. Sidstnævnte fordi Herlev Kommune er med i bestyrelsen i Team Herlev og er blevet udpeget til at varetage administration og regnskab.

Herlev Bladet har spurgt kommunen, hvorfor centerchefer og politikere såsom borgmesteren ikke har kreditkort i Herlev. Noget man ser i andre kommuner. Svaret er, at det ikke har været aktuelt, og at borgmesteren i øvrigt aldrig har haft et kommunalt kreditkort.

Forskel på beløbsgrænser

Hvor meget de kommunale embedsfolk må hæve varierer fra kort til kort og efter behov. Men der kan ifølge kommunen maksimalt hæves mellem 3.000 og 15.000 kroner i kontanter pr. dag. Og inden for en 30 dages periode kan man alt efter den individuelle aftale maksimalt hæve fra 10.000 kroner til 100.000 kroner.

For eksempel ses det af aktindsigten, at nogle har en maks.-grænse på 10.000, mens andre har 100.000 kroner inden for en 30-dages-periode. Sidstnævnte er typisk direktører og en enkelt stabschef, som har et såkaldt corporate-card.

LÆS OGSÅ: Pelles livsfortælling

Til sammenligning kan oplyses, at blandt andet den førnævnte Aarhus Kommune ifølge Aarhus Stiftstidende har udstedt sine kreditkort til en ‘sluttet kreds af medarbejdere og politikere’, som kan hæve op til 30.000 kroner om måneden på et kort. I Tønder er der mulighed for at hæve op til 50.000 kroner, lyder det i JydskeVestkysten.

Herlev Bladet har også fået aktindsigt i de enkelte kontioversigter tilhørende kommunens corporate cards. I den forbindelse oplyser kommunen, at oversigterne kun går 25 måneder tilbage, det vil sige til 1. januar 2021. Det har kommunens bank, Danske Bank, bestemt, og ifølge kommunen ‘har man indtil nu ikke haft behov for at udfordre denne praksis’.

Det fremgår af kommunens regler, at kreditkortene er personlige og ikke må bruges privat. De må kun anvendes af den medarbejder, de er udstedt til, hvilket også fremgår af de kontiudtog, som Herlev Bladet har fået aktindsigt i.

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!