Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Frustrerede ældre: Kommunens løsning på dårlige adgangsforhold til frivilligcenter er stadig ikke optimal 

Herlev Kommune er endelig efter et års venten kommet med en ny løsning for at forbedre adgangsforholdene til Frivilligcenter & Selvhjælp Herlev. Men de ældre borgere synes stadig ikke, at den er holdbar.

For knap et år siden gik liften til frivilligcentret i stykker. Siden da har de ældre været nødt til at tage trapperne eller bruge det udvendige elevatortårn, hvilket de ikke finder optimalt.

Endelig er Herlev Kommune kommet med et bud på en løsning, der kan forbedre adgangsforholdene til frivilligcentret, men den er de ældre heller ikke begejstret for, fordi det betyder, at liften, som de har været glade for, skal skrottes. Det skyldes, at kommunen ikke mener, det kan svare sig at reparere den.

»Selvfølgelig kan det svare sig for kommunen at reparere liften. De har pengene. Vi (de ældre, red.) sparer jo kommunen for en hel masse penge, fordi vi holder os i gang. At få fikset liften er den eneste rigtige løsning,« siger 81-årige Birte Elnebo, der dyrker stolegymnastik i centret hver uge.

Liften, der er monteret på den anden side af frivilligcentret, er efter knap et år stadig ikke repareret af Herlev Kommune. Foto: Camilla Bidstrup Møller

I stedet for at reparere liften er kommunens løsning, at der skal etableres en ny muråbning i den hævede stueetage, så de ældre kan komme fra terræn til stueetagen, hvor de går til stolegymnastik. På nuværende tidspunkt kan de kun komme fra terræn til 1. sal, men ikke fra terræn til stueetagen med elevatoren.

LÆS OGSÅ: Stort, grønt projekt ved frivilligcenter

Når uheldet er ude

I lang tid har de ældre været nødt til at benytte sig af hovedtrappen, når de skulle til stolegymnastik, men det har ifølge dem været uhensigtsmæssigt på flere måder.

Det er hovedtrappen, som 81-årige Birte Elnebo faldt ned ad, da hun både skulle holde sin stok og taske i den ene hånd og holde fast i gelænderet med den anden. Foto: Camilla Bidstrup Møller

Det oplevede 81-årige Birte Elnebo for cirka en måned siden, hvor hun faldt ned ad trappen og slog hovedet på fliserne. Hun mistede balancen, da hun både skulle holde sin stok og taske i den ene hånd og holde fast på gelænderet med den anden hånd.

»Det var en meget ubehagelig oplevelse. Jeg tør nærmest ikke længere at gå op ad trappen,« siger hun.

Ikke optimal løsning

Efter Birte Elnebo faldt ned ad trappen, besluttede de to holdledere i stolegymnastik hos frivilligcentret, 80-årige Grethe Madsen og 67-årige Pia Krogh, at de ældre ikke længere skulle gå op og ned ad hovedtrappen.

67-årige Pia Krogh (tv.) og 80-årige Grethe Madsen underviser i stolegymnastik hos Frivilligcenter & Selvhjælp Herlev, hvor svært gående ældre deltager. Foto: Camilla Bidstrup Møller

Derfor skal de nu gøre brug af det udvendige elevatortårn. Problemet på nuværende tidspunkt er bare, at når elevatoren kun kan køre fra terræn til 1. sal, og ikke fra terræn til stueetagen, er de nødt til at afholde stolegymnastik på 1. sal. Det anser Pia Krogh som noget rod, da der er mindre plads på 1. sal end på stueetagen.

»Rummet på første sal er meget mindre, og det gør det svært for de ældre at bevæge sig deroppe under undervisningen,« siger Pia Krogh.

Holdleder Pia Krogh står på terrænet og hjælper de ældre borgere ind i elevatoren, da flere af dem har svært ved at bruge den. Foto: Camilla Bidstrup Møller

Herudover er det heller ikke muligt for de ældre at gå fra 1. sal til stueetagen på den indvendige trappe. Den er både for smal, til holdlederne kan hjælpe de ældre, og den er for stejl, til at de ældre kan gå ned ad den på egen hånd.

»Hverken trapperne inde eller ude fungerer. Det er simpelthen for svært for de ældre at tage trapperne selv,« siger Grethe Madsen.

Vil have liften tilbage

Holdledere Grethe Madsen og Pia Krogh er enige med Birte Elnebo i, at reparation af liften er den mest holdbare løsning.

»Liften er den bedste mulighed, vi har haft for at komme op, og vi var meget glade, da vi begyndte at bruge den, og det var borgerne også,« siger Pia Krogh, hvorefter Grethe Madsen nikker.

Etableringen af den nye muråbning og tilpasning af elevatortårnet forventes behandlet af kommunalbestyrelsen den 19. april 2023, hvorefter arbejdet kan igangsættes, såfremt der gives grønt lys.

Har du en anden god historie, eller kommentarer til denne, så skriv til camilla@herlevbladet.dk

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!