Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Herlev har stadig færrest færdigvaccinerede plejehjemsbeboere

På SSI's opgørelse er 55 procent af plejehjemsbeboere i Herlev færdigvaccineret for COVID-19. Kommunens egen opgørelse siger dog lige over 60 procent, men det gør stadig Herlev til den kommune i landet med færrest færdigvaccinerede. Det har sin forklaring, oplyser kommunen, der indhenter 'efterslæbet' i weekenden.

Ifølge Statens Serum Instituts (SSI) seneste opgørelse er 55 procent af plejehjemsbeboerne i Herlev færdigvaccineret for COVID-19. Det vil sige har fået to vaccinedoser, og det placerer Herlev på en sidsteplads i opgørelsen, der tæller alle landets kommuner. I toppen ligger Kerteminde med 96 procent.

Herlev Kommune forklarede i sidste uge, at man ikke kunne genkende SSI’s tal og fortæller i denne uge, at kommunens eget tal ligger lige over 60 procent. Noget der dog stadig placerer kommunen sidst på listen.

Forskellen skyldes ifølge SSI og Sundhedsdatastyrelsen, som Herlev Bladet har været i kontakt med, at:

‘Plejehjemmet Hjortespring er geografisk placeret i Herlev Kommune, men plejehjemmet tilhører Københavns Kommune. I opgørelsen er plejehjemsbeboerne på Plejehjemmet Hjortespring en del af Herlev Kommune.’

En forklaring, som Herlev Kommune, der også selv tog kontakt til Sundhedsdatastyrelsen, anerkender. I samme forbindelse understreger Tine Larting, der er centerchef for Sundhed og Voksne, at man i kommunen aldrig har anfægtet SSI’s tal, men blot ytret, at man ikke kunne genkende dem.

Forsinket på grund af helbredsudfordringer

Men hvorfor ligger Herlev Kommune sidst på omtalte liste?

»Da vi havde første vaccinationsrunde mellem jul og nytår, kunne nogle beboere vaccineres, og nogle kunne ikke, fordi  de var syge, havde symptomer på COVID-19 eller der var gået mindre end en måned efter endt sygdom. Borgere, som har været syge med COVID-19, må ikke vaccineres for hurtigt efter endt sygdom,« forklarer Tine Larting.

LÆS OGSÅ: En fejl at der er færrest færdigvaccinerede

Hun uddyber, at Herlev Kommune under første vaccinerunde lige havde været igennem et corona-udbrud på nogle af plejecentrene.

»Der var også en gruppe af borgere i anden vaccinationsrunde, som vi ikke kunne vaccinere som følge af deres helbredstilstand. Nogle borgere havde endnu ikke været raske i en måned, og enkelte kunne ikke vaccineres på grund af hospitalsindlæggelse, operationer og lignende,« forklarer centerchefen.

Tredje gang er…

Derfor har Herlev Kommune også en tredje runde, og den løber af stablen i weekenden.

»Der er en del af vores borgere som først nu i forbindelse med tredje vaccinationsrunde har en helbredstilstand, så de kan vaccineres. Så når vi ligger lavt på listen, så har det alene noget at gøre med beboernes helbred, og det er ikke et spørgsmål om, at de ikke har ønsket vaccinen. Men der har været en forsinkelse, og den indhenter vi i weekenden,« forsikrer Tine Larting, der vurderer, at Herlev derefter når op på omkring 80 procent færdigvaccinerede.

Hun påpeger i samme forbindelse, at sammenligningen med andre kommuner ikke har været afgørende.

»Vi har ikke været synderligt optaget af, hvordan vi har ligget på landsgennemsnittet, men vi er optaget af, at vores borgere får tildelt en vaccine i det tempo, de må vaccineres i i forhold til deres helbredssituation,« siger hun.

Ifølge SSI’s opgørelse er der 273 plejehjemsbeboere i Herlev. Heraf er 190 påbegyndt vaccination svarende til 70 procent.

 

 

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!