Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Herlevit Johnny gik tværs over Grønland: “Den træthed og udmattelse, jeg oplevede dér, kan slet ikke beskrives”

På turen over den grønlandske indlandsis blev Johnny Streit klogere på, hvad det mentalt krævede at fortsætte, når han helst bare ville give op, og han oplevede at finde den styrke og de kræfter, som han nærmest ikke vidste, at han havde. 

Forestil dig, at du skal krydse den grønlandske indlandsis til fods. Du vandrer med kun få timers søvn, overnatter i telt i al slags vind og vejr og du skal fragte op til 80 kilo mad og udstyr på en pulk (slæde, red.), du selv skal trække.

Alt dette har den 63-årige herlevit, Johnny Streit, ikke kun forestillet sig, men også selv oplevet da han gik cirka 600 kilometer fra Øst- til Vestgrønland på blot 28 dage.

»Det var meget hårdt, men en vidunderlig oplevelse. Det kan næsten ikke beskrives, hvor fantastisk og krævende en tur det var,« siger han.

På vandreturen måtte Johnny Streit og de øvrige vandrere fragte deres mad og udstyr på en pulk (slæde, red.).

Han krydsede den grønlandske indlandsis fra den 28. april til den 26. maj med 10 andre personer, heriblandt 8 vandrere og to guider. Størstedelen af turen var de overladt til sig selv, så derfor var han glad for, at han kunne dele oplevelsen sammen med andre, som brændte lige så meget for det, som han gjorde.

»Man tror, at man kan forberede sig på alt hjemmefra, men det kan man bare ikke. Det er først lige så snart, man står i det, at man ved, hvordan man skal handle i en bestemt situation,« siger han og tilføjer:

»Derfor var jeg rigtig glad for, at vi havde hinanden, når det var allerhårdest.«

Udfordringer undervejs

Selvom vandreturen over indlandsisen bød på smuk natur hele vejen igennem, var det ikke kun en dans på roser. De oplevede alt fra høj sol og ingen vind til minusgrader og kraftig snestorm, og på uge fire fik de et tydeligt indblik i, hvor varierende og uforudsigeligt vejret kan være.

»Vi var simpelthen nødt til at vende op og ned på dag og nat, fordi der var så meget vind om dagen. Flere af dagene vandrede jeg med kun få timers søvn,« siger han.

Selvom flere dage og nætter bød på minusgrader og masser af vind, skulle søvnen tilbringes i telte.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Knivskarpt lejemål – se det før din nabo

I løbet af dagen gik de 50 minutter, holdt 10 minutters pause, gik 50 minutter og så videre. Men på den sidste dag var der ikke noget, der hed en hvilepause for Johnny Streit og de øvrige vandrere.

»Det sidste døgn gik vi 24 timer i streg, fordi vi skulle nå et opsamlingssted, hvor vores helikopter skulle hente os. Den træthed og udmattelse, jeg oplevede dér, kan slet ikke beskrives,« siger han.

Oplevelser, som han sent vil glemme

Selvom Johnny Streit vandrede over 600 kilometer på indlandsisen, var der ikke meget at se under turen. Derfor var det en stor oplevelse for ham, da han besøgte radarstationen, DYE II, der blev nedlagt i 1988.

»Stedet står så uberørt, at man skulle tro, at det blev forladt i går. At se et forladt levn, der er så velbevaret, midt ude i ingenting er en vild oplevelse, som er virkelig svær at beskrive,« siger han.

Johnny Streit havde længe ønsket at se den nedlagte radarstation, DYE II, så det var en stor oplevelse for ham at opleve den på helt tæt hånd.

LÆS OGSÅ: Louise-drabet dag 9: Lokal borger udpegede tiltalte fire dage efter drabet

Men han er ikke sekund i tvivl om, hvornår på turen han fik en oplevelse, som han sent vil glemme: Det var under en ‘bjørnevagt’, hvor han skulle holde øje med eventuelle isbjørne, der kunne nærme sig teltet.

»Jeg glemmer aldrig, da jeg sad dér og så solen ude på fjorden, der langsomt steg op. Og den stilhed, der var imens. Jeg skulle virkelig nive mig selv i armen, fordi jeg slet ikke kunne tro på, at det var virkeligt,« siger han.

Noget, der især gjorde Johnny Streit mundlam under turen, var Grønlands vilde og rå natur.

Derfor er han i dag ovenud lykkelig for, at han gennemførte turen, da han blev bekræftet i, hvor meget hans krop havde været i stand til at klare.

»Det kan slet ikke beskrives, hvor stolt jeg er over at have gennemført den,« siger han og afslutter:

»Det er uden tvivl en tur, jeg ville tage på igen, men dog ikke lige foreløbig,« siger han efterfulgt af et grin.

LÆS OGSÅ: Årets pensionistskovtur bliver en konge værdig

Har du en anden god historie, så skriv til camilla@herlevbladet.dk

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!