Herlevitter på vej til Polen efter ukrainske krigsflygtninge
Ægteparret Steen og Kirsten Høgfeldt har lånt en bus for at køre til den polske grænse og hente ukrainske flygtninge. Bussen kører fra Herlev i dag fredag den 11. marts sidst på eftermiddag, og kommer hjem igen søndag den 13. marts.
I Kirsten og Steen Høgfeldts stue er det lige nu svært at se sofabordet. Det er nemlig fyldt med kiks, muslibarer, tandbørster, tandpasta, vådservietter, håndsprit, bamser og malebøger til børnene. Kirsten Høgfeldt har også bagt over 100 småkager, som bliver pakket og taget med på turen.
I den ene sofa ligger der også en masse hvide tæpper, der lige nu er pænt rullet sammen, men som senere skal med på turen. Parret har fået sponsoreret nogle muleposer, som de pakker tingene i og stiller en på hvert sæde, så de er klar til at flygtningene kommer ind i bussen i morgen.
Selvom det er første gang de pakker en bus og drager afsted efter flygtninge, så er det ikke første gang, at de hjælper mennesker i nød.
»Vi har bare altid gjort det. Det ligger nok bare i os,« siger Kirsten Høgfeldt og tilføjer:
»Dem der kender os, de har sagt ’ja, selvfølgelig er det jer, der gør sådan noget’,« siger hun med et smil.
Da parret havde deres firma sponsorerede de et børnehjem i Thailand igennem ti år, hvor de sendte lige knap en halv million kroner afsted. Men at hente krigsflygtninge til Danmark har de ikke ikke nogle erfaringer med. Det er dog ikke noget, der stopper dem.
»Det kan godt være, at det er lidt blåøjet, det vi laver, men det gør da en lille forskel,« siger Steen Høgfeldt med et glimt i øjet og fortsætter:
»Så gør vi lidt for verden. Det er god karma,« afslutter han.
Turen til polen
Når klokken slår 17 fredag eftermiddag, så kører der en bus fra Herlev med kurs mod byen Przemysl ved den Polske grænse for at hente ukrainske krigsflygtninge til Danmark.
Bussen har Steen Høgfeldt lånt fra sin arbejdsplads. Han fylder normalt bussen med børnehavebørn, men i weekenden kører han bussen mod Polen, der i stedet vil blive fyldt med flygtninge, der er flygter fra deres hjem i Ukraine.
Med i bussen har han sin kone Kirsten Høgfeldt. Sidste fredag besluttede de sig nemlig for at tage afsted for at gøre en forskel for de mange ukrainere, som er på flugt.
»Jeg synes, det er det rigtige at gøre, at hjælpe nogle der ikke kan selv,« siger Steen Høgfeldt og tilføjer:
»Der er jo nogen, som skal gøre det« siger han.
Med ombord på bussen, når den kører fra Herlev fredag eftermiddag, er der udover ægteparret også en ekstra chauffør og to ukrainere, der kan fungere som tolke. Udover de fem passagere fra Herlev, så er der plads til 45 ukrainske flygtninge.
Der er jo nogen, som skal gøre det
LÆS OGSÅ: Camilla fra Herlev skal krydse Atlanten i en robåd
Når ukrainerne kommer til Danmark
Ægteparret har fået kontakt til Ukrainetodenmark, der hjælpe ukrainske med at komme om bord på forskellige busser.
På ukrainetodenmark.com kan ukrainske flygtninge nemlig booke sig ind på de busser, de gerne vil med.
Alligevel ved parret fra Herlev ikke hvor mange flygtninge, der har booket sig ind på deres bus, men det bekymrer dem ikke.
»Jeg tror lige nu ikke, det bliver noget problem, at få fyldt bussen op. Jeg tror måske lige nu på det modsatte. Og hvad gør vi så. Vi kan jo ikke tage 100 mennesker med hjem i en bus til 40 personer,« siger Steen Høgfeldt, der giver udtryk for, at der er noget helt andet, som han er bekymret for.
»Det der bekymrer mig mest er, hvad stiller vi op med dem, når vi kommer til Danmark,« siger han.
De flygtninge, der har et biometrisk pas, altså et pas, der indeholder eksempelvis et fingeraftryk som kan bekræfte identiteten, kan komme ind i Danmark uden problemer og rejse visumfrit.
Anderledes er det for de ukrainske flygtninge med et traditionelt pas udstedt før 12. januar 2015. De skal søge visum, når de kommer til grænsen.
Læs mere om reglerne for indrejse til Danmark for ukrainske flygtninge her.
Efter planen vil bussen sætte flygtninge af i Rostock, Gedser, Rønnede, Køge og Købehavn, fortæller parret fra Herlev.
»Dem der så er i overskud, de bliver kørt til Sandholmlejren« siger Steen Høgfeldt.
Stor opbakningen
I et opslag på Facebook delte Steen Høgfeldt, at parret ville køre afsted med bussen mod den polske grænse. I samme opslag skrev han, at hvis nogle ville give et økonomisk bidrag til turen, så kunne de indbetale til en MobilePay Box. Det er der flere, der har benyttet sig af.
»Vi har fået rigtig mange penge ind. Faktisk mange flere end vi havde regnet med. Vi er blæst bagover,« siger Steen Høgfeldt med et smil.
Vi har fået rigtig mange penge ind. Faktisk mange flere end vi havde regnet med. Vi er blæst bagover
Parret har samlet mere end 40.000 kr. ind. Der er mere end 100 private mennesker, som har doneret penge til parrets tur til Polen.
»Man bliver rørt, og man bliver ydmyg. Alle de der følelser, der kommer ind i en, når folk gør sådan noget, også fra mennesker, som vi ikke kender,« siger Kirsten Høgfeldt.
Pengene har parret brugt til at finansiere selve turen i form af færgebillet til Tyskland og brændstof, men der er også købt andre nødvendige ting til turen.
Du kan følge med i turen til Polen efter flygtninge i Facebookgruppen ukrainebussen.dk. Her vil parret løbende lave opdateringer og dele billeder fra turen.
LÆS OGSÅ: Butikker i Herlev er med til at støtte kæledyr i Ukraine
Der er lukket for kommentarer