Herlevs borgmester kalder på store forandringer: – Det er en illusion at tro, at det kan blive ved
Hvis det stod til Thomas Gyldal Petersen, så skulle måden, samfundet drives på i dag, laves om. Alt sammen for at sikre den offentlige sektor i fremtiden.
»Vi kan ikke blive ved med at puste luft i ballonen. Så kommer den til at springe.«
Sådan lyder det kort og kontant fra Herlevs borgmester Thomas Gyldal Petersen(S), når snakken falder på den velfærdsmodel, Danmark og dermed også Herlev er bygget op omkring.
Det er jo en illusion at tro, at vi bare kan blive ved på samme måde. Derfor skal der ske noget andet
Ifølge borgmesteren er Danmark nemlig på vej ud af en kurs, der ikke holder på den længere bane. Og det kalder på forandring ikke kun i Herlev, men også på Christiansborg, der jo lige nu drives af en socialdemokratisk regering.
»Vi bruger historisk mange penge på den offentlige sektor. Derfor er der også god grund til at se på, om de penge bliver brugt på den mest hensigtsmæssige måde,« fortæller Thomas Gyldal Petersen og uddyber:
»Jeg mener, at der er brug for en ledelsesreform. Der er meget mindre, der skal styres og besluttes inde på Christiansborg, og der er også meget mindre, der skal styres og besluttes af kommunalbestyrelser.«
En illusion at tro, at det kan blive ved
Allerede tilbage i juni, da aftalen om kommunernes budgetter det kommende år faldt på plads mellem Kommunernes Landsforening og Regeringen, forudså Thomas Gyldal Petersen, at det ville betyde hårdt arbejde og et stramt budget.
Derfor mener borgmesteren også, at der skal nogle grundlæggende ændringer på bordet, hvis den offentlige sektor skal kunne bestå i den form, som vi kender den i dag.
»Det er jo en illusion at tro, at vi bare kan blive ved på samme måde. Derfor skal der ske noget andet,« siger Thomas Gyldal Petersen.
Borgmesteren foreslår helt konkret, at tilliden til medarbejderne og lederne, der arbejder i den offentlige sektor, bliver større.
Altså at flere beslutninger skal ligge hos pædagogerne i dagtilbuddene og hos sundhedspersonalet i ældreplejen frem for at skulle træffes inde på borgmesterkontoret og ikke mindst inde på Christiansborg.
»Og det er jeg godt klar over bliver hamrende svært. Men hvis man tror, at alt ledes bedst fra centralt niveau, så tager man fejl,« mener Thomas Gyldal Petersen.
LÆS OGSÅ: Skolestarthjælp til trængte herlevfamilier
KL-formand bekymret for udviklingen
Borgmesteren står ikke alene med sit standpunkt om, at der skal ske noget, hvis ikke kommunernes budgetter i fremtiden skal falde fra hinanden.
I sidste uge var formanden for Kommunernes Landsforening, Martin Damm (V), nemlig også klar med sit syn på problematikken. I et interview med Berlingske fortalte KL-formanden faktisk, at han er bekymret.
For budgettet i kommunerne er stramt, og der er simpelthen ikke flere penge at hente. Matin Damm kritiserer i den forbindelse regeringen for at stoppe med at reformere Danmark. Og det har ifølge ham betydet en stilstand i økonomien.
Og selvom Thomas Gyldal Petersen, der sidder i bestyrelsen i KL, er enig med sin formand og kollega Martin Damm, når det kommer til behovet for at gøre noget for at sikre kommunernes økonomi, så mener han altså ikke, at reformer er den eneste vej at gå.
»Det bud på en løsning er ikke så opfindsomt. Selvfølgelig vil der være noget at hente gennem reformer, men jeg synes også det er vigtigt at stoppe med at sætte lighedstegn mellem økonomi og god service,« siger Thomas Gyldal Petersen.
Problemet lige nu er, at der foregår en overstyring fra Christiansborg. På Christiansborg lever man af uenighed, og regeringens rolle lige nu er at pege på nogle problemer og præsentere nogle løsninger gennem nye love.
Må også selv give slip på styringen
Under coronapandemien oplevede man faktisk i Herlev, at det var en god idé at lade de faglige beslutninger ligge hos de personer, der rent faktisk også havde den faglige uddannelse.
Og det vil Thomas Gyldal Petersen gerne se meget mere af i fremtiden.
»Problemet lige nu er, at der foregår en overstyring fra Christiansborg. På Christiansborg lever man af uenighed, og regeringens rolle lige nu er at pege på nogle problemer og præsentere nogle løsninger gennem nye love. Men hvis det her skal lykkes, så skal politikerne på Christiansborg til at kæmpe lidt mindre om styringen og i stedet have is i maven,« siger Thomas Gyldal, der erkender, at det kommer til at kræve noget af den enkelte politiker.
Men du er jo også selv politiker. Kan du opgive noget af din styring?
»Jeg indrømmer, at det bliver hamrende svært. Som politiker, og det gælder også mig selv, så tror man jo på, at man besidder nogle svar, der er bedre end de andres. Alle politikere har en trang til at påvirke. Men jeg mener, at jeg selv og andre politikere er nødt til at give slip på trangen til at styre og i stedet begynde at styre mere begavet.«
Kommer nok til at vente til efter folketingsvalget
Helt konkret peger borgmesteren på, at fagligheden skal sættes i centrum frem for, at man i kommunerne skal arbejde ud fra en såkaldt bureaukratisk styringslogik.
Altså en styringslogik, hvor det vigtigste er, at der føres kontrol med den offentlige sektors arbejde, hvor den kontrol noteres korrekt, og hvor det arbejde holdes inden for en på forhånd besluttet økonomisk ramme.
I stedet ønsker Thomas Gyldal Petersen, at den offentlige sektor drives ud fra faglig viden, erfaring og indsigt i forhold til, hvad der virker i mødet mellem medarbejdere og borgere.
»Man skal fra Christiansborg være villig til, at lade dem, der har fagligheden, træffe nogle beslutninger, som man kan ende med at være uenig i. Og så må man stille mål og følge op på de mål. Fører det til en bedre ældrepleje, fører det til bedre resultater i folkeskolen, fører det til, at vores børn i vores daginstitutioner bliver personligt og socialt mere kompetente? Det skal man jo følge op på. Det er ikke bare fri leg,« forklarer borgmesteren.
I den forbindelse fortæller borgmesteren, at det ofte er ved at lade nogle af beslutningerne, om hvordan man vil organisere sin hverdag og opnå sine målsætninger bedst, ligge hos de medarbejdere, der rent faktisk arbejder på plejecentrene, i skolerne eller i daginstitutionerne, at man opnår de bedste resultater.
»Jeg har sammen med kommunalbestyrelsen truffet rigtig mange gode beslutninger i min tid som borgmester, men jeg har også uden tvivl truffet beslutninger, der ikke har haft en effekt. Og derfor skal vi en anden vej,« siger Thomas Gyldal Petersen.
Men hvornår den nye vej er klar til at betrædes er ikke sikker.
»Regeringen har jo en vision om en nærhedsreform, men den når ikke at komme, inden der skal afholdes Folketingsvalg,« siger borgmesteren og tilføjer:
»Så på principperne er jeg selv og regeringen jo sådan set ikke uenige, men det bliver stort set umuligt at få regeringen eller oppositionen til at tale om mindre styring frem mod et Folketingsvalg. Der vil de jo præsentere en masse bud på, hvad der er bedst for Danmark.«
Derfor håber borgmesteren, at Folketingsvalget snart kan overstås, så en ny regering kan tage hul på en prioritering i kommunerne med mindre styring i fokus. Og så håber han naturligvis, at den regering fortsat er socialdemokratisk.
»Men selv hvis det ender med at blive en blå regering, så ligger der en opgave i at levere på den her dagsorden. Vi kan godt alene nå et stykke med den her dagsorden, men vi kan ikke nå hele vejen, hvis ikke regeringen er med os.«
Der er lukket for kommentarer