Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Hurtigere og mere nøjagtig diagnose: Super-scanner findes kun få steder i verden – nu er den kommet til Herlev

Som det første hospital i Danmark og et af de første i verden har Herlev Hospital fået installeret en fo­ton-tæl­len­de CT-scanner, der kan bidrage til en hurtigere og mere nøjagtig diagnose. Det kan have stor betydning for patienter, siger overlæge.

Der er gode nyheder. En helt ny super-scanner, der kan hjælpe læger med at stille hurtigere og mere nøjagtige diagnoser, er nemlig kommet til byen – eller i hvert fald til byens hospital. Det oplyser Herlev Hospital i en pressemeddelelse.

Den nye skanner, en foton-tællende CT-scanner, der giver 16 gange skarpere opløsning på billeder og større præcision kan få stor og afgørende betydning for mange patienter, hvad end der er tale om pateinter med bugspytkræft, lungekræft, metastaser på rygsøjlen, lungefibroser eller brud i knoglerne, fortæller overlæge på Afdeling for Røntgen og Skanning, Michael Brun Andersen i pressemeddelelsen.

»Med den nye generation af foton-tællende CT-scannere kan vi se mindre strukturer og har bedre mulighed for f.eks. at skelne mellem kræftknuden og organet på skanningen. Det kan bidrage til tidligere diagnostik og på sigt overlevelsen for vores patienter.(…),« siger han.

LÆS OGSÅ: Far i fængsel for vold mod teenage-søn 

Kan bedre skelne sygt fra raskt væv 

Læge og forsker Felix Müller på Afdeling for Røntgen og Skanning uddyber, at skanneren blandt andet adskiller sig fra traditionelle scannere ved også at kunne måle energien i vævet, således at den endnu bedre kan skelne rask væv fra sygt væv.

»Modsat de traditionelle scannere kan en foton-tællende CT-skanner ikke kun detektere fotoner, efter de har passeret gennem menneskekroppen, men også måle deres energi, hvilket gør den bedre til at identificere hvilken vævstype der er tale om. I praksis betyder det, at lægerne i højere grad kan se om der er tale om sygt eller rask væv, siger han.

LÆS OGSÅ: Skolebestyrelse vil også arbejde for forældrene

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!