Ingen økonomisk håndsrækning til værtsfamilier i Herlev
Kommuner kan få tilskud på op til 500 kroner dagligt pr. person til kost og logi til de ukrainske flygtninge. Borgere, organisationer med flere kan søge om pengene til dækning af udgifter. Men ikke i Herlev.
Det har umiddelbart ingen økonomiske konsekvenser for kommunen. Alligevel har man i Herlev foreløbig valgt ikke at gøre brug af den statslige ordning, som kan give værtsfamilier, organisationer og herlevborgere, der hjælper ukrainske flygtninge, op til 500 kroner dagligt i kompensation pr. flygtning. Det oplyser Herlev Kommune i en mail.
Det er meningen, at pengene skal gå til dækning af kost og logi, men det er op til hver enkelt kommune, hvor meget man vil give. Således ses det, at nogle kommuner giver for eksempel 200 kroner pr. dag, mens andre giver det fulde beløb. Men altså ikke i Herlev.
Vil gerne ‘understøtte’ værtsfamilier
Hvorfor vil Herlev Kommune ikke kompensere dem, der hjælper de ukrainske flygtninge?
‘Herlev Kommune samarbejder med flere frivillige organisationer om at imødekomme de forskellige behov, som de ukrainske flygtninge har, når de kommer til Herlev. I Velkomsthuset og Frivilligcenter Herlev har de ukrainske flygtninge mulighed for at få hjælp til mad, medicin, bleer, tøj, møbler og hvad de ellers har brug for. De familier, som huser flygtninge, gør det som udgangspunkt frivilligt, men både Velkomsthuset og Frivilligcenter Herlev har mulighed for at understøtte familierne, hvis de har behov for det. Vi opfordrer borgere, som har ukrainske flygtninge boende, til at henvende sig til Velkomsthuset, hvis de har behov for hjælp,’ lyder det i et skriftligt svar fra kommunen.
Heller ikke i nabokommuner
Heller ikke i Rødovre, Ballerup og Gladsaxe kommuner benytter man sig af kompensationsordningen. Det skyldes, at kommunerne selv står for indkvarteringen af flygtningene. I Rødovre har man for eksempel inddraget kursusejendommen Skovly til netop det formål, og der er pt. fire beboere.
I Ballerup Kommune oplyser man, at der af af førnævnte grund altså ikke er truffet en politisk beslutning om at give værstfamilier kompensation, men ændrer situationen sig, vil politikerne kigge på det til den tid. Herlev Bladet har også spurgt til situationen i Gladsaxe:
»I Gladsaxe Kommune har vi selv indlogeret de 120 flygtninge, som er kommet til os, i kommunens egne lokaler. Vi har derfor ikke som kommune gjort brug af privat indlogering. Vi har kendskab til, at der derudover er cirka 50 flygtninge, som er indlogeret hos private, enten hos familie eller gennem private. Men dem har vi meget lidt kontakt til. Kompensation er derfor ikke en problemstilling, som er aktuel i Gladsaxe Kommune,« fortæller Katrine Birk, beskæftigelses- og socialchef i kommunen.
Ved ikke hvor mange
Der er af to omgange afsat i alt 35 millioner kroner til ordningen, som gælder til og med 4. april, og det er Folketingets Finansudvalg, der har gjort det muligt for kommuner at kompensere de private, som huser flygtninge. Ordningen er lavet som et midlertidigt supplement til den ukrainske særlov. Inden mandag næste uge bliver der ifølge Indenrigs- og Boligministeriet taget stilling til, om ordningen fortsætter. Ministeriet oplyser desuden, at kommunerne ikke behøver at søge de 35 millioner kroner nu, men derimod kun har lovhjemmel til at give de private borgere kompensation foreløbig frem til og med 4. april. Derfor har ministeriet endnu intet overblik over, hvor mange kommuner, der vil søge pengene.
Mange på flugt
Der boede ifølge Danmarks Statistik 16.422 ukrainere i Danmark 1. januar 2022. Frem til og med 27. marts har 1.984 ukrainske flygtninge søgt om asyl i Danmark ifølge Udlændingestyrelsen. 2.200 er blevet indkvarteret under Udlændingestyrelsens forsørgelse.
Ifølge UNHCR er i alt 3.901.713 ukrainere pr. 28. marts flygtet fra deres hjemland, hvoraf langt størstedelen over 2,3 millioner er flygtet til Polen. De danske myndigheder har for nylig oplyst, at Danmark kan ende med at skulle modtage op imod 100.000.
Kontakt kommunen
Herlev Kommune oplyser, at Velkomsthuset kan kontaktes alle hverdage fra klokken 9-13.
Adresse: Højsletten 25
Mail: ukraine@herlev.dk
Telefon: 23649348
Der er lukket for kommentarer