Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Borger: Letbane-arbejde ødelægger vores hegn og have

Susanne og Morten Løvhøj fandt deres drømmehus i Herlev for halvandet år siden. De renoverede alt og anlagde ny have, men nu er den ene ende af haven pludselig ved at styrte sammen på grund af letbane-arbejdet.

»De sidste 10 dage har været et helvede,« lyder det fra Morten Løvhøj, da Herlev Bladet i sidste uge talte med ham og hustruen Susanne.

Efter at være flyttet fra en lejlighed i Vanløse for halvandet år siden og ind i deres drømmehus på Obovej 30, var der en del renovering. Deriblandt anlæggelsen af en helt ny have til 80.000 kroner samt nyt hegn til 10.000 kroner. 

Men fornylig fik Morten Løvhøj sig et kæmpe chok, da han opdagede, at den ene ende af parrets arkitektdesignede have var ved at styrte sammen. 

Årsagen var, at den entreprenør, CG Jensen, som er ved at anlægge letbane på Herlev Ringvej lige ved siden af parrets grund på Obovej, havde gravet ud helt op til havens hegn. Noget som parret ikke var klar over, skulle ske.

LÆS interviewet med Hovedstadens Letbane her.

»Alle fliser stak op, og hegnspælene var helt blottede ned til fundamentet, fordi man havde gravet 60 centimeter ned lige op ad vores hegn,« forklarer Morten Løvhøj, der frygtede, at hegnet ville vælte.

Et par dage forinden havde han lagt mærke til, at entreprenøren havde opsat en pæl foran hans hegn med en pil, der pegede ind mod hans have.

»Der kom en landmåler ud, og en eftermiddag stod der en pæl op ad hegnet med en pil, der pegede ind på vores grund. Der stod 30 centimeter på, og det betød, at de ville tage 30 centimeter af grunden, fordi de havde opdaget,  at skellet var forkert,« fortæller han, der ligesom den tidligere ejer aldrig har været bekendt med, at hegnet stod forkert. Og hvis det er tilfældet, mener han, at de mange år, der er gået, gør, at han ’har vundet hævd’ på det.

Derudover fremgår det af Hovedstadens Letbanes besigtigelsesplaner, som også indeholder kort over ekspropriationerne, at Obovej 30 slet ikke bliver berørt.

Rører ikke hans have

Uanset skyndte Morten Løvhøj sig at skrive til Hovedstadens Letbane, hvorefter han fik et autosvar om, at der var 10 dages responstid. Det turde han ikke vente på, hvorfor han kontaktede Herlev Kommune, som fik letbaneselskabet til at kontakte ham.

»De lovede at vende tilbage i starten af den følgende uge, men mandag var der et stort regnskyl, som fik fliserne til at synke endnu mere, og da jeg ikke havde ført fra dem, kontaktede jeg dem igen onsdag,« forklarer han, der også har en ét tons stor regnvandstank stående op ad sit hegn, som han var bange for ville tippe og rive hegnet med sig i faldet.

Efter igen at have fået hul igennem til letbaneselskabet, fik han lovning på, at man ikke ville tage centimeter af hans grund, og at man ville hjælpe med at genoprette skaderne. Det hedder sig nemlig, at man ikke må underminere matriklen, forklarer han, der også tog direkte kontakt til entreprenørens ’sjakbajs’ på stedet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Morten Løvhøj ved siden af regnvandstanken på et tons. Han har været bange for, at fundamentet under den ville skride, hvorfor han nu har valgt at fjerne tanken. Foto: Kenneth Hougaard.

 

Kontaktede avisen og så…

»Han ville ikke høre på mig og sagde, at han havde ret til at grave 60 centimeter ned lige op ad vores hegn, og det endte med, at vi stod og råbte og skreg af hinanden,« fortæller Morten Løvhøj, der blev noget rystet over episoden.

Det fik ham til igen at kontakte Hovedstadens Letbane, som bad entreprenøren understøtte hans matrikel. Det blev gjort samme dag med grus, men kun på halvdelen af grunden.

Entreprenøren havde også opsat kæder på naboernes låger ud til ringvejen uden at oplyse ham og de andre, hvilket også undrer ham.

Deres folk på stedet virker bare ligeglade. Vi føler os dårligt behandlet og har ikke fået noget information om, hvad der skule ske

»Men så i dag (torsdag sidste uge, red.) gik der tre mænd ude ved hegnet og malede det. De havde også skruet kæden af,« fortæller han, der tænker, det har noget at gøre med, at han er gået til Herlev Bladet – det er nemlig ikke sket for de andre naboer.

Dagen efter interviewet, fredag, havde man i stedet for kæden afskærmet lågen med plader.

Læser man ’Udskrift af forhandlingsprotokollen for ekspropriationskommissionen’ fremgår det fra Besigtigelsesforretningen i 2017, at ’Hovedstadens Letbane oplyste, at der skal arbejdes ude fra Herlev Ringvej, og at der i anlægsperioden etableres et 2 meter højt pladehegn, der skærmer haverne af. Pladehegnet er lukket og uden låger, da det afskærmer ud mod et arbejdsareal.’

Selvom Obovej 30 nu har fået afskærmning, men kun ved lågen, oplyser Hovedstadens Letbane, at det omtalte pladehegn i reglen kun gælder de eksproprierede ejendomme. Læser man nævnte udskrift, er det Obovej 12 til 26.

Artiklen fortsætter under billedet.

Susanne og Morten Løvhøjs låge ud til ringvejen er nu spærret helt af – som den eneste på Obovej. Privatfoto.

 

Flere naboer berørt

Tilbage står Susanne og Morten Løvhøj og undrer sig. De er glade for, at Hovedstadens Letbane har lovet at genetablere deres hegn og have, men de ved endnu ikke hvornår. Til gengæld er de ikke begejstret for entreprenøren.

»Deres folk på stedet virker bare ligeglade. Vi føler os dårligt behandlet og har ikke fået noget information om, hvad der skule ske,« fortæller de.

»Hovedstadens Letbane har skrevet, at de udfører støjende arbejde det næste halve år, og det må vi leve med, men de skal bare ikke ødelægge  vores matrikel,« påpeger de to.

LÆS OGSÅ: Nu kan du komme med dine idéer til letbanens stationsforpladser

Ifølge Morten Løvhøj, der i februar deltog i deres grundejerforenings generalforsamling, har de andre naboer heller ikke været vidende om letbanens gravearbejde helt op til hegnene.

Senest nyt i sagen er, at Morten Løvhøj har valgt at tømme og fjerne sin tonstunge vandtank, da underlaget var ved at skride ud.

Selvom han indtil videre er den eneste nabo, der har råbt højt, fortæller han, at det lader til, at de andre naboer også er begyndt at blive bekymrede for deres hegn. En af dem har for eksempel et stort træ, som har fået revet sine rødder over som følge af gravearbejdet.

LÆS SVARET PÅ KRITIKKEN FRA HOVEDSTADENS LETBANE LIGE HER

 

Morten Løvhøj blev nervøs, da han opdagede, at letbanens gravearbejde gjorde, at hans nyanlagte fliser var ved at skride ud. Privatfoto.
Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!