Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Louise-drabet dag 4: Forsvaret bider fra sig

Den tiltalte og hans forsvarer var veloplagte og kom med flere forklaringer og modsvar til anklagerens afhøring denne fredag i retten, hvor man også kunne få et indblik i fængselsjargon og den tiltaltes baggrund.

På fjerdedagen i Louise-sagen kommer den 29-årige tiltalte med flere tilbagevisninger af anklagerens påstande og forklaringer på sin færden og adfærd før og efter Louise-drabet 4. november 2016.

På fredagens retsmøde er han iklædt en sort-hvid stribet tynd bluse, mørke jeans og sko og har som vanligt sat håret op i en knold. Om halsen bærer han som sidst den bronzefarvede perlehalskæde, og på indersiden af sit håndled har han en ubestemmelig tatovering.

LÆS OGSÅ: Louise-drabet dag 3 – Herlev Station i centrum

I retsmødets første halvleg fortsætter specialanklager Bo Bjerregaard sin afhøring i forhold til de skjulte lydoptagelser denne gang optagelser fra den tiltaltes celle i både Enner Mark og i Nørre Snede Fængsel, hvor der er en række monologer, som ifølge anklageren har relation til Louise-drabet. De er stort set alle optaget i forbindelse med, at den tiltalte ser krimiprogammer på tv.

Snakker med sig selv

‘Du skal aldrig sige, du har lavet noget drab, du skal aldrig sige noget som helst, der har med drab at gøre, regel nummer fucking ét, mand, hvis du har slået ihjel, aldrig fucking sig det.’

‘Jeg lever også i frygt for de ting, jeg har gjort, det er jo ikke frygt, men usikkerhed, hvis du ikke kan bære det, skal du lade være med at gøre det til at starte med.’

‘Man kan slippe for mange ting, hvis man gør tingene ordentligt, prøv at lægge mærke til mønsteret, jeg er blevet taget for alle de ting, som jeg ikke har gennemtænkt, alt hvad jeg har gennemtænkt er jeg ikke blevet taget for, sygt nok, … det sygt at tænke på, jeg har lavet meget lort, det her, det var ikke planlagt, men det var i kontrol, det var impuls, men det var planlagt oppe i mit hoved, så jeg blev ikke taget, sygt at tænke på.’

Det er bare lort, jeg sidder og siger. Jeg har fået at vide nogle gange af min behandler, at man skal komme ud med nogle ting

Eller en episode, hvor man hører den tiltalte synge en selvopfundet sang:

‘De troede, de kunne fange mig, ha ha jeg holdt dem lidt for nar (…). Prikket mig lidt på brystet (…). Mig og min murderpartner vi bliver ikke taget’. Efterfulgt af en monolog:

‘Hver gang jeg handler i fuldskab eller cokeskab, så bliver jeg taget lige så snart jeg er i kontrol, ha ha de kan ikke fange mig (…). Det er sindssygt at tænke på, hende, det var også på grund af, at jeg var helt blæst (…). Det er sygt at tænke på, dér var jeg 23 år, problemet er bare, de snakker om de sælger mord, de skal nok fange folk og dit og dat ha held og lykke, held og fucking lykke, de dér de skal stå tidligt op.’

Sådan snakker man i fængslet

Anklageren vil blandt andet høre, hvorfor tiltalte talte med sig selv, og om han hørte stemmer i sit hoved, men det afviser den 29-årige.

»Det er bare lort, jeg sidder og siger. Jeg har fået at vide nogle gange af min behandler, at man skal komme ud med nogle ting. (…) For at få det ud af systemet,« forklarer den tiltalte blandt andet og tilføjer, at han har haft mange behandlere, og at han som ordblind ikke kan komme ud med det ved at skrive – derfor snakkede han.

Desuden siger han, at når man som han har siddet fem år i fængsel og cirka halvdelen i isolation, hvor man sidder 23 timer i døgnet alene, så kan man godt blive ‘lidt mærkelig i hovedet’ og have for vane at snakke med sig selv.

Endelig påpeger han og forsvareren, at i forhold til Enner Mark, der ligger hans celle lige ved siden af infiltratoren Franks, og næsten hver aften plejer de at åbne deres vinduer, mens de ser tv, for at snakke med hinanden. Vinduerne er nemlig placeret klos op ad hinanden, så man kunne sagtens høre hinanden, forklarer den 29-årige, der igen gør meget ud af at fortælle, at netop snak og overdrivelser om, hvilke forbrydelser man har begået, snak om krimi- og drabssager generelt, kvinder og mad er helt normalt i fængslet.

Vi har et ordsprog i fængslet: spist eller bliv spist

»Vi har et ordsprog i fængslet: spist eller bliv spist. (…) Du skal være hård, have rank ryg, hvis du sidder for voldtægt ikke så godt, hvis du kommer ind for slag mod din kæreste og er en svag person, så er det ikke så godt. Du skal vise, at du er hård derinde, det er meget normalt at spille smart i fængslet (…). Hvem har flest biler, hvem har solgt mest narko, hvem har slået flest ihjel, det er bare tomsnak, det vil du aldrig sige i den normale verden, men jeg kan godt selv høre, at det lyder hjernedødt meget af det, der er blevet sagt,« lyder det fra den 29-årige, der også løftede sløret for en del af den fængselsjargon, der ifølge ham bliver brugt.

For eksempel er ‘pjevs’: slang for folk man koster rundt med i fængslet, mens 1 ud af 5 betyder dem, der har livstidsdomme eller forvaringsdomme. ‘Frimærke’ kan ifølge ham også betyde forvaring.

I det hele taget erkender den tiltalte flere gange på retsmødet, at meget af det han siger på lydoptagelserne lyder voldsomt, men også, at det bare er opdigtet. Det får anklageren til at spørge:

»Hvorfor skal vi så tro på det, du har forklaret i retten?

»Hvorfor skal jeg tro på dine lydoptagelser,« svarer den 29-årige resolut.

Krise i de sociale relationer

I dagens anden halvleg er det endelig blevet hans forsvarer, Christina Schønsteds tur. Hun gør en del ud af at forklare sin klients baggrund.

Her kommer det blandt andet frem, at han og en daværende kæreste har slået op i sommeren 2015 efter at have været sammen i et års tid. At hun er blevet gravid, men taber barnet, og at hun er datter af hans mors bedste veninde. Bruddet gør blandt andet ifølge den tiltalte, at han bliver indlagt på psykiatrisk i nogle dage. Han beholder dog forbindelsen til ekskæresten, som besøger ham typisk fredag og lørdag i hans lejlighed tæt på Herlev.

I perioden har han også et dårligt forhold til sin familie og mister i 2016 kontakten med sin bror.

Det spørger forsvareren ind til, hvorefter den tiltalte for en stund mister mælet og begynder at snøfte.

»Jeg ved ikke, når man mister forbindelsen til en nær bror, så er det svært,« forklarer han og fortæller, at han fra sommeren 2016 begynder at tage stoffer dagligt for at dulme sine følelser.

Det er også i den periode, at han næsten dagligt besøger sin ven i Bagsværd, som han blandt andet også hjælper med noget havearbejde, og som er hans alibi på drabstidspunktet.

Bliver konfronteret med Louise-sagen

Forsvareren kommer dernæst ind på de retssikkerhedsmæssige overtrædelser, som hun mener, der har været. Blandt andet de to afhøringer, som forsvaret ser det, på politigården i København og i Maribo Arrest, hvor den tiltalte får smidt nogle obduktionsbilleder af drabsofferet i sagen på et bord foran sig med sætningen: ‘Se hvad du har gjort’.

I begge tilfælde får han at vide ifølge ham, at det bare er venlige samtaler, de skal have. Men ifølge den 29-årige mener han og hans forsvarer, at der er tale om forhør ligesom i tilfældet med infiltratoren i fængslet.

»Det er meget voldsomt, sådan er det fra vestegnens (politi, red.),  jeg var også mistænkt i en grov sag i Mørkhøj, hvor de også var sådan der,« fortæller han i retten, hvor det også kommer frem, at han har to tidligere voldssager mod kvinder i sit synderegister.

Forsvareren udspørger ham også i forhold til hans tidligere forsvarsadvokat i Louise-sagen. En advokat, der blandt andet viser ham billeder af den dræbte på et USB-stik, gennemgår gerningsområdet med ham og viser ham en fotomappe med 10 mistænkte i sagen, hvoraf han er en af dem.

Mistænker ‘Frank’

Dernæst gør hun og den tiltalte en stor del ud af at påpege, at alle omstændighederne omkring de hemmelige aflytninger og mødet med infiltratoren er usædvanlige. Så usædvanlige at den tiltalte ifølge ham selv i forbindelse med sit fængselsophold i Nørre Snede Fængsel er begyndt at mistænke infiltratoren ‘Frank’ for at være fra politiet.

Først og fremmest er den 29-årige ifølge sin egen forklaring ‘clearet’ fra fængslet i Nyborg, hvor han kommer fra, til at komme på en almindelig afdeling, da han bliver flyttet til Enner Mark – et fængsel han i øvrigt ikke selv har valgt. Men ikke lang tid efter han ankommer, bliver han alligevel sendt til den særligt sikrede afdeling, som er for de særligt farlige forbrydere, uden en begrundelse. Dernæst kender han én i afdelingen, som han gerne vil have fællesskab med, det vil sige gårdture og samvær, men ham må han ikke være sammen med. I stedet bliver han præsenteret for infiltratoren som eneste alternativ nogle timer efter. Normalt vil det kræve en 14 dages vurdering, forklarer den 29-årige.

Endelig undrer det og irriterer ham, at Frank ifølge ham spørger så meget ind til Louise-sagen, at den 29-årige til sidst får nok:

»Jeg truer ham rent faktisk, jeg siger: ‘Hvis du ikke stopper med det her, så banker jeg tænderne ud på dig’, han bliver skræmt, og dagen efter er han væk,« lyder det i retten fra den 29-årige, der bekræfter over for anklageren, at den episode så også bør være optaget.

Ikke overrasket over anholdelse

Selvom den 29-årige mister kontakten med Frank i november 2021, går der ikke længe, før Frank igen opsøger ham. Både via en række breve, hvoraf det ene er fra Columbia, den 29-åriges oprindelige hjemland, men også via en række telefonsamtaler af 10 minutters varighed hver. Desuden spørger den 29-årige, om Frank kan sende ham nogle ting, hvilket Frank gør, og endelig i januar 2022 kommer Frank på besøg.

»Jeg har fået sengetøj, tøj, videoer blandt andet Games of Thrones og Animal Kingdom og han har også sendt en kasse med slik og tøj fra Columbia,« opremser han og påpeger, at fanger normalt ikke må modtage slik, når det kommer udefra.

Derpå spørger forsvareren, om det var vigtigt at få besøg af Frank, da den 29-årige ellers kun havde haft besøg af en besøgsven fra Røde Kors.

»Det var vigtigt at få ting,« siger den 29-årige, der undrede sig over, at Frank kom en time for sent til de første besøg og måtte komme ind iført sin vikinge guldkæde og sit ur. Desuden hvordan Frank finder ud af, at den tiltalte har flyttet fængsel.

Jeg truer ham rent faktisk, jeg siger: ‘Hvis du ikke stopper med det her, så banker jeg tænderne ud på dig’

Med den tiltaltes mistanke in mente vil forsvareren høre, om han er overrasket, da han bliver anholdt i maj sidste år?

»Mange eller nogle stykker betjente anholder mig i Nørre Snede, en betjent prøver at smalltalke med mig, jeg spørger, hvad er jeg sigtet for, de fortæller det, når vi kommer ud i bilen, der er helt kaos, fordi der er ingen, der har oplevet at en bliver anholdt i fængslet. Vi kommer ud i bilen, jeg sidder bagerst, to sidder foran mig, en ved siden af, han siger: ‘du er sigtet i Elverparksagen’. Jeg kigger og siger ‘nå’, han stammer fuldstændig,« forklarer den tiltalte om anholdelsen, der ikke overrasker ham – ej heller, da de fortæller, at de har haft en hemmelig agent i fængslet.

Specialanklager Bo Bjerregaard runder retsmødet af med de sidste spørgsmål:

»Hvorfor bliver du ved med at fortælle om sagen, hvis du vidste , at Frank var agent?«.

»Det kunne være meget spændende, hvis der var en agent,« svarer den tiltalte prompte.

Næste retsmøde er tirsdag 16. maj.

 

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!