Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Nyt om nedrivningen af Bangs Torv

Ejeren af Bangs Torv, C.W. Obel Ejendomme A/S, er gået i gang med at opsige flere lejemål som led i udviklingsplanen for det nye Bangs Torv. Opsigelsen vækker undren.

Herlev Bladet har tidligere beskrevet, at en lokalplan for et nyt Bangs Torv forventes vedtaget i slutningen af 2023. I den forbindelse oplyser C.W. Obel Ejendomme A/S på vegne af ejeren Obel-LFI Ejendomme, at man er gået i gang med at opsige de forskellige lejemål.

‘Den præcise tidsplan for det videre forløb og byggestart er vi ikke klar til at offentliggøre. Men inden vi når så langt, skal der ske en demontering og nedrivning af nogle af de eksisterende bygninger, og byggematerialer skal sorteres med henblik på genbrug med mere. Den slags tager tid. Derfor er vi begyndt at opsige nogle lejere, så vi kan komme i gang med det i 2. halvår 2023. Ikke alle dele af projektet går i gang samtidig, hvorfor der vil være lidt forskellige fraflytningstidspunkter,’ skriver direktør i C.W. Obel Ejendomme A/S, Torben Black, i en mail til Herlev Bladet.

Han vil ikke ind på, hvordan den præcise tidsplan kommer til at se ud herunder, hvornår man går i gang med at nedrive de forskellige dele og bygge nyt.

“Frygtelig omvæltning”

Nogle af dem, der er blevet opsagt, har til huse på Herlev Hovedgade 125 og 127. Det er blandt andet Klinik for Fodterapi ved Inga Jording. Hun oplyser, at hun har ligget dér siden 2015 og er blevet opsagt pr. 1. juni 2023. Derudover er det tandtekniker Benny Amfelt, der er opsagt pr. 1. maj næste år. Han har selv huseret dér i 30 år, mens klinikken har ligger der i 60 år.

LÆS OGSÅ: Sådan kan det nye Bangs Torv komme til at se ud

»Vi er kede af det. Det er en frygtelig omvæltning i klinikkens historie, men vi er nødt til at gøre, som de (ejeren, red.) siger, og så må de erstatte os for svige og smerte,« forklarer han, der dog understreger, at han har vidst, at den dag ville komme i tre kvart år nu.

Han fortæller, at de nu skal i gang med at forhandle en eller anden form for kompensation.

»Vi er blevet bedt om at komme med nogle udgifter over, hvad det vil koste at flytte klinikken herfra og over på Herlev Torv. Så vi bliver i Herlev,« påpeger han og understreger, at ejeren ikke bare kan opsige uden erstatning. Det fremgår af Erhvervslejeloven.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sun Station, solcentret, der har ligget på Bangs Torv i 30 år, er snart fortid. Arkivfoto: Henrik Lüthcke.

Er uforstående

Også Sun Station, der ligger i kælderen i samme bygning, er blevet opsagt til maj næste år. Det undrer ejeren René Brøchner.

»Jeg er uforstående over for, hvordan man på så løst et grundlag kan se, at man har lovhjemmel til at opsige et erhvervsbeskyttet lejemål. Der ligger en startredegørelse med en beslutning, der skal tages om et helt år, samtidig med at der ligger en bestemmelse indenom, der siger, at  såfremt der sker ændringer i kommunens plan, så skal der en ny startredegørelse til, så der er flere faktorer, man kan stille spørgsmålstegn ved,« mener René Brøchner.

Han tilføjer, at han, der har drevet Sun Station i 20 år, pt. er ved at drøfte med sin advokat, hvordan han skal forholde sig til opsigelsen.

»Vores uopsigelighedsperiode er udløbet, men så er der reglerne, som er vidtgående i forhold til beskyttede erhvervslejemål. Så jeg synes, vi har en fantastisk god sag,« vurderer han, der gerne vil blive så lang tid som muligt i bygningen.

Jeg er uforstående over for, hvordan man på så løst et grundlag kan se, at man har lovhjemmel til at opsige et erhvervsbeskyttet lejemål

»Min udfordring er, at jeg tvivler på, at de vil være villige til at betale det, som jeg vil have for det. Jeg har jo den unikke situation, at jeg ligger i kælderen med en lav husleje og med egen indgang ved siden af hovedindgangen. Den kombination er uvurderlig, og den sitation vil medføre et stort tab for mig,« tænker han, der håber, at de kan finde fælles fodslag.

Herlev Bladet har forsøgt at få en kommentar fra slikbutikken Candy Yo Berry, som ligger i samme bygning, men uden held. Til gengæld fortæller indehaver af mæglerkæden HOME, Lone Bøgh Henriksen, at hun endnu ikke har hørt fra Bangs Torvs ejer.

Skitse af det nye Bangs Torv. Bemærk højdeforskellen/sammenhængen med bymidten. Maks.højden på Bangs bliver 41 meter. Illustration: Herlev Kommune.

Håber på frivillige aftaler

Direktør Torben Black kan godt forstå, at opsigelserne afføder reaktioner, men:

‘Det at skulle opsige eksisterende lejere, for at muliggøre nedrivning af de udtjente bygninger og bygge nyt, er naturligvis altid en svær proces. Vi har stor respekt for, at det påvirker butiksejerne og klinikkerne at skulle flytte deres forretning. Derfor har vi også for længe siden gjort opmærksom på, at det kommer til at ske, ligesom vi ønsker en dialog med hver enkelt lejer for at finde en løsning på at flytte. Som bekendt er der allerede indgået frivillige aftaler med mange lejere om at flytte enten i 2022 eller i løbet af 2023,’ påpeger han.

Dertil kan nævnes, at blandt andet restauranten Risico på Herlev Hovedgade 123 har indgået en aftale med ejeren, selvom det, som Herlev Bladet tidligere har fortalt, i første omgang ikke var med Risico’s gode vilje.

så det indenfor få år kommer til at fremstå som et nyt spændende og attraktivt byområde centralt i Herlev med masser af attraktive boliger og gode butikker

‘For nogle lejere bliver vi desværre nødt til at opsige deres lejemål i overensstemmelse med, hvad der er aftalt i deres lejekontrakt og fremgår af lovgivningen. Det er vigtigt for os, at det går korrekt for sig i overensstemmelse med reglerne herfor, og vi håber da stadig, at vi også med de sidste lejere kan indgå frivillige aftaler om at flytte. Det er altid den bedste løsning,’ understreger Torben Black.

Én ejer bag det nye Bangs Torv

Som et lille kuriosum kan nævnes, at Bangs Torv-området indtil for nylig var ejet af to aktører, nemlig som nævnt Obel-LFI Ejendomme og PFA Nordic Real Estate, og at begge ville stå bag udviklingen og opførelsen af det nye. Den situation har nu ændret sig.

‘Jeg kan bekræfte, at ejerne bag Bangs Torv netop har overtaget PFAs ejendom på hjørnet af Herlev Hovedgade og Herlev Ringvej. Med samme ejer af hele området er der dermed sikkerhed for, at der gennemføres en samlet og sammenhængende udvikling af hele området, så det indenfor få år kommer til at fremstå som et nyt spændende og attraktivt byområde centralt i Herlev med masser af attraktive boliger og gode butikker,’ afslører Torben Black.

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!