Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Nyt plejehjem er sendt i udbud – med et håb om det annulleres

Politikerne i Herlev håber stadig på grønt lys fra Christiansborg til Herlev-modellen på plejehjemsområdet, men mens de venter, har de sat gang i en anden model, som de håber at sløjfe.

Det var en ejendommelig situation. Et stort flertal i Herlev kommunalbestyrelse stemte onsdag aften for at igangsætte et udbud om drift af Plejecenter Hammergården som friplejeboliger, som er et privat alternativ til kommunale plejehjem. Men de håber ikke, at det bliver til noget.

Lokalpolitikerne håber nemlig på en anden løsning, nemlig at kommunen kan leje sig ind hos pensionskassen PensionDanmark og drive plejehjem, en model som efterhånden er døbt ‘Herlev-modellen’. Men som lovgivningen er i dag, er der ikke åbnet for den mulighed. I Herlev er der håb om, at et kommende forlig på ældreområdet på Christiansborg gør det muligt, men forhandlingerne her trækker ud, og for at være sikker på at komme i gang så der i hvert fald opføres moderne plejehjemspladser i Herlev, har politikerne vedtaget dette udbud.

»Ja, det er en usædvanlig situation. Vi har flere gange troet, at vi var ved målstregen, men målstregen har rykket sig mange gange, så nu kan vi ikke vente mere, men vi er klar til at annullere udbuddet, hvis der bliver indgået forlig på Christiansborg, som går vores vej,« siger Herlevs borgmester Thomas Gyldal Petersen (S), som nævner, at allerede i 2022 regnede man i Herlev med, at en lovændring var på vej.

Det havde de fået forståelse af, var på vej, men så kom der et folketingsvalg i vejen, og Thomas Gyldals eget parti Socialdemokratiet fik efterfølgende andre legekammerater på Borgen, og derfor skulle man starte forfra, og spørgsmålet om Herlev-modellen blev rykket til ældreforhandlingerne, der blev sat i gang kort efter nytår, men er trukket længere ud, end mange havde forudset.

Man kan sige, at det også er en Herlev-model, som vil være meget spændende

Enhedslisten imod

Det eneste parti i Herlev, som stemte imod et udbud, var Enhedslisten, som ellers er med på pensionskasse-modellen. Skulle den ikke blive til noget, foretrækker de, at lade et alment boligselskab stå for et plejehjem, som kommunen kan drive, som det er den gængse praksis.

SF erkendte, at forslaget om friplejehjem ikke er groet i deres have, men samtidig anser de det som vigtigt, at der kommer gang i byggeriet af tidssvarende plejeboliger, samtidig glæder de sig over, at det i udbudsmaterialet fremgår, at kommunen skal bevare anvisningsretten, og uddannelse og kompetence hos medarbejderne er skrevet ind, samt at det forudsættes, at pladserne drives som non-profit.

Liberal Alliance stemte også for, men som SF var de ikke vildt begejstrede, her mente de dog tværtimod, at kommunen stillede for mange krav til en privat aktør, som skal drive friplejehjem.

En anden Herlev-model

Thomas Gyldal Petersen hæfter sig ved, at der nyskabelser i det udbud til friplejehjemspladser, som Herlev har sendt ud, blandt andet ved både krav om kompetence og uddannelse hos medarbejderne og den tætte kobling til kommunen.

»På den måde kan man sige, at det også er en Herlev-model, som vil være meget spændende, selvom der ikke skal herske tvivl om, at vi foretrækker model A,« siger han med henvisning til modellen, hvor kommunen lejer sig ind hos PensionDanmark og driver plejehjem, hvilket der er et stort håb om, får grønt lys fra Folketinget inden længe.

LÆS OGSÅ: Plejehjem bliver til noget uanset hvad

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!