Rådhuset bliver flyttet efter en diskussion fuld af hjerteblod
Et flertal i kommunalbestyrelsen stemte her til aften rådhuset ned i bymidten og op til Hjortespring.
De har været igennem diskussionen om rådhuset rigtig mange gange, alligevel var der ingen tegn på faldende diskussionslyst, da Herlevs folkevalgte her til aften traf en historisk beslutning, da de valgte at godkende en lejekontrakt mellem kommunen og ejerne af Herlev Bymidte Butikscenteret, NREP. Kontrakten betyder, at kommunen kommer til at leje sig ind i det nye kontortårn, der bliver en del af den nye bymidte og flytte en anden del af rådhusfunktionerne til nye lokaler i Hjortespring. Bag beslutningen står socialdemokraterne, venstre og konservative, mens SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti stemte nej.
LÆS OGSÅ: I aften bliver rådhusets skæbne afgjort.
Borgmester Thomas Gyldal Petersen (A) begyndte behandlingen af punktet med at understrege, at Herlev før i hans optik har været alt for langsomme med at gennemføre de nødvendige forandringer i Herlevs bymidte blandt andet med det resultatet, at Rødovre Centrum kom blæsende forbi og overtog handlen.
»Det er nu, at vi skal være heldige og dytige, så også kommende generationer, kan have en bymidte. Et sted, der er i fremdrift,« sagde han.
Hos De Konservative lagde Henrik Hilleberg ikke skjul på, at beslutningen om rådhuset er en af de sværeste og mest komplicerede, han har været med til at træffe i sine 25 år som folkevalgt.
»Men vi ser, at der er flest fordele. Det er der på økonomien, og det har været ekstremt afgørende, « sagde han og forklarede, at muligheden for at tiltrække nye borgere til de boliger, der kan blive bygget på den nuværende rådhusgrund, også har vejet tungt i vægtskålen.
Hos Venstre forklarede Gert Biilmann, at han sådan set har været for idéen hele tiden.
»Og det er en god business case og det har været afgørende,« sagde han.
Af forvaltningens fremstillingen fremgår det, at den årlige husleje for, at kommunen får 4.269 kvadratmeter rådhus i bymidten er 5,3 millioner kroner. Der til kommer forbrugs- og driftsomkostninger på i alt 1,7 millioner kroner årligt.
Hos modstanderne påpegede SFs Arly Eskildsen, at det fra hans stol var en trist aften og, at han stillede sig skeptisk overfor det beslutningsgrundlag, kommunalbestyrelsen er blevet præsenteret for.
»Jeg har hele vejen haft en fornemmelse af, at der har været en hånd under skålen for at få det til at se mere positivt ud, end det er. Jeg påpeger, at der er alvorlige udfordringer omkring, hvad man indregner på indtægtsiden,« sagde han.
Enhedslisten stemmer imod blandt andet fordi partiet helt grundlæggende synes, det er en skidt idé, at kommunen ikke er herre i eget rådhus.
»Vi (kommunen.red) lejer os ind hos en virksomhed, som gennem historien har vist, at de bygger, udvikler og sælger – ofte til en kapitalfond,« sagde Ibrahim Benli (Ø), og pegede på, at det var det NREP gjorde med BIG, som de også ejede.
Hos Dansk Folkeparti kom modstanden blandt andet på grund af fremtiden på den nuværende rådhusgrund.
»Vi kan ikke få en garanti for, hvad det er for en type boliger, der kommer der, « sagde Kim Kristensen (O).
Læs meget mere om den lange debat i næste uges udgave af Herlev Bladet. Hele sagsfremstillingen om flytningen af rådhuset kan læses på Herlev Kommunes hjemmeside.
LÆS OGSÅ: Knivskarp debat om rådhuset med et twist.
Kommenarer er lukket, undtagen trackbacks samt pingbacks