Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Regnbue-tema: Er der ligestilling i sundhedsvæsenet?

Monika Rubin har arbejdet som forskningsassistent og ph.d.-studerende på Herlev Hospital og sidder nu i Folketinget for Moderaterne. Og spørger man hende, er der stadig meget arbejde at gøre på ligestillingsområdet i sundhedsvæsenet.

I sin tid som ansat i sundhedsvæsenet på blandt andet Herlev Hospital har folketingsmedlem Monika Rubin (M) måtte sande, at der stadig er en del arbejde at gøre på ligestillingsområdet.

Man taler nemlig stadig om ‘kvindefag’ og ‘mandefag’, og det er med til at fastholde nogle uhensigtsmæssige stereotyper, som ikke er fordrende for et inkluderende miljø, mener Monika Rubin.

I værste fald kan det føre til, at de ikke søger hjælp i tide

»Det er mit indtryk, at sundhedsvæsenet er mange år bagud, hvis vi sammenligner med det arbejdsmiljø og de initiativer, der bliver taget netop for at skabe et inkluderende miljø, i det private. Det er trods alt blevet bedre, end det har været, men der er stadig lang vej,« siger hun.

LÆS OGSÅ: Vielse af to personer af samme køn: “Det er et spørgsmål om, hvordan man ser velsignelsen”

Skal mødes med respekt

Monika Rubin fortæller, at hun jævnligt hører fra LGBTQ+-personer, at de er bekymrede for at afsløre deres seksualitet af frygt for at blive diskrimineret i sundhedsvæsenet.

»Det gør mig utrolig trist, at det stadig skal være sådan. Det er simpelthen så vigtigt, at LGBTQ+ personer bliver mødt med respekt og anerkendelse omkring deres seksualitet,« siger Monika Rubin og fortsætter:

»Hvis ikke de gør det, er der en risiko for manglende åbenhed og udeladelse af informationer, som kan være vigtige i diagnosticeringen og behandlingen. I værste fald kan det føre til, at de ikke søger hjælp i tide.«

Hun fremhæver derfor AIDS-fondets Checkpoint, hvor unge kan blive testet for seksuelt overførte sygdomme, som et godt initiativ.

Bloddonation bør være mulig

En af Monika Rubins store mærkesager, når det kommer til ligestilling i sundhedsvæsenet, er bloddonation.

ANDRE HISTORIER: Så mange herlevborgere cykler til arbejde

Som homoseksuel mand må man nemlig kun donere blod, hvis man ikke har haft sex med en anden mand inden for de seneste fire måneder.

Folks seksualitet må aldrig være udgangspunkt for begrænsninger

»Det er jo helt absurd, at man som homoseksuel mand automatisk bliver diskvalificeret som bloddonor, hvis man har haft sex inden for de seneste fire måneder – også selv om man lever i et fast parforhold og har gjort det i mange år.  At alle mænd, der har sex med mænd, automatisk er i en øget risikogruppe for seksuelt overførte infektioner, er en forældet antagelse og et levn fra en tid, hvor homoseksuelle over en bred kam var i større risiko for at blive smittet med HIV og andre smitsomme sygdomme,« siger Monika Rubin og fortsætter:

»Situationen er en anden i dag. De nuværende regler er efter min opfattelse diskriminerende, så det kan kun gå for langsomt med at få ændret de regler.«

Bør man som LGBTQ+-person ikke acceptere, at der er nogle begrænsninger?

»Nej, folks seksualitet må aldrig være udgangspunkt for begrænsninger.«

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!