1.400 FDF’ere koger æg, klatrer og svæver over vandet i Skovlunde
Læs mere om hvorfor en masse glade FDF'ere i disse dage huserer i Skovlunde.
Hvis man ikke kan gå på vandet, så kan man svæve. I hvert fald hvis man er FDF’er og i disse dage deltager i det årlige Væbnermesterskabet (VM), hvor cirka 1.400 FDF’ere fordelt på 600 patruljer/grupper fra torsdag til og med lørdag konkurrerer om at få flest point og vinde mesterskabet.
Konkurrencen, der startede i januar med diverse øvelser på internettet, har nu nået ‘finaledelen’, som er mere praktisk og foregår i hovedstadsområdet deriblandt i Skovlunde, hvor en af de fem poster er en 160-180 meter lang svævebane spændt ud tværs over søen i byparken. Her skal man, mens man svæver, forsøge at ramme nogle spande med ærteposer.
En anden post en spytklat væk er Himmelstien, hvor tre fra patruljen skal hjælpe hinanden med at klatre fra en bjælke til en anden højere oppe. Jo højere, man kommer op, jo flere point. Der er seks meter og 45 centimeter fra jorden til den øverste bjælke. Kommer alle op og stå på den og løfter det ene ben, så får de 100 point. Det er dog ikke sket i år endnu, fortæller Allan, en af de voksne fra postmandskabet. Han har været med, siden posten blev oprettet vistnok i 2017.
To VM-klassikere i Skovlunde
Både den og svævebanen er VM-klassikere – to af de mest populære poster, fortæller gruppen ‘Michaels Muskelbundter’, der består af to ledere og fire unge i alderen 13 til 14 år. De to ledere, Christina Nielsen og Emil Ulrik, har været med før. Det kan man se på deres forbundsskjorter, hvor der er påsyet et mærke, der ligner noget ild, for hvert års deltagelse.
»Jeg har prøvet at være helt oppe på den øverste bjælke,« fortæller Christina Nielsen, men påpeger, at hun ikke stod på et ben – det skulle man ikke dengang.
»Det er altid fedt med nogle klatreposter, også fordi det er fedt at se, at der er nogle børn, som tænker: ‘Jeg har højdeskræk, tør jeg nu det’, og se, at de lykkedes med det, så som leder er det fedt at se, at de får den samme begejstring, som man selv havde, første gang man gjorde det. Og så det her med de samarbejdsposter, at selvom man ikke er den bedste til en ting, så løser vi det stadig sammen. Vi løfter som hold, det gør, at alle får noget ud af det, alle bliver bedre og klogere på noget, fordi vi har hver vores kompetencer,« forklarer Christina Nielsen.
Artiklen fortsætter under billedet.
Plads til alle
Hendes gruppe, der er fra GUG i Aalborg, er enig:
»Det er fedt, at man er sammen om det hele, også selvom man er dårlig, at man griner sammen, fællesskabet i det, at man skal arbejde sammen. Det gør, at det er hyggeligt at være her,« forklarer Isabella fra gruppen.
overordnet handler det om VM i leg. Legen i sig selv kan noget, og det er vigtigere at blive ved med at lege, også selvom man bliver voksen
Malthe supplerer:
»Jeg har kun været i København én gang før, så det er også en oplevelse, at se sceneriet,« fortæller han og hentyder til, at de udover Skovlunde også skal gennemgøre poster på Kastellet, ved Søerne i København, Cityringen og flere andre steder.
Legen er det vigtigste
De mange FDF’ere har lejr på kræmmerpladsen i Skovlunde, og det har de sådan set altid gjort lige siden, Væbnermesterskabet startede tilbage i begyndelsen af nullerne. Udover de to poster i byparken er der også en post ved indgangen til parken, hvor de skal samle et puslespil af Europa i overstørrelse. Dernæst en post ved Skovlunde Kirke, hvor de over et primitivt bål skal koge et æg for at lave en gourmet æggemad. Endelig er den sidste post i Skovlunde en ‘tonse-post’, som går ud på at finde billeder i græsset – et såkaldt memospil. Alle posterne foregår på tid, og spejderne er delt op i to aldersklasser: Væbnere fra 11 til 15 år og seniorvæbnere fra 15 til 19 år. Førstnævnte kan udover æren vinde et flag, en slags vandrepokal, mens sidstnævnte vinder en økse.
Men hvorfor overhovedet bruge sine fridage på at tage til Skovlunde?
»Fællesskabsfølelsen, og man får den her samhørighed. Det kan mange ting, både at dyste på færdigheder – der er nogle virkelig dygtige unge og børn, som måske har brugt året på at specialisere sig i noget op til finalen som for eksempel friluftsliv. Men overordnet handler det om VM i leg. Legen i sig selv kan noget, og det er vigtigere at blive ved med at lege, også selvom man bliver voksen,« understreger kapitellederen (områdeleder, red.) for Skovlunde Amalie Kyndesen, der kalder det årets højdepunkt.
Væbnermesterskabet slutter søndag med præmieoverrækkelse.
Der er lukket for kommentarer