Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Derfor droppede Herlev Kommune idrætsforening for psykisk sårbare

Der er skarp kritik af, at Herlev Kommune droppede støtten til IF Aktivisterne for et par år siden. Kommunen fremhæver omvendt, at de i stedet har udviklet et tilbud, som kommer flere psykisk sårbare til gode end tidligere.

Da Mogens Damgaard modtog Idrættens Sociale Pris kort efter nytår, kunne han over for Herlev Bladet ikke lade være med at sende en stikpille til sin egen hjemby.

Herlev Kommune valgte i 2022 at trække sig ud af foreningen IF Aktivisterne, der er en idrætsklub for psykisk sårbare, som indtil da blev støttet af både Ballerup og Herlev kommuner. Nu findes den kun i Ballerups regi.

Mogens Damgaard blev hædret for at især at have med til at skabe idrætsforeninger for psykisk sårbare over det ganske land, hvor brugerne betaler kontigent og danner bestyrelser. Det gør han gennem Idræt for Sindet i Dansk Arbejder Idrætsforbund (DAI). Det smertede ham derfor, at Herlev Kommune trak sig ud af initiativet.

»Herlev har ellers altid stået for et blomstrende foreningsliv, som jeg var stolt af,« siger Mogens Damgaard, som har boet i Herlev siden 1970 og selv er medlem af tre idrætsforeninger i kommunen.

»I min vildeste fantasi havde jeg aldrig forestillet mig, at det skulle ske i den by, jeg boede i. Det var en forening i vækst og med godt indhold og socialt liv for brugerne. Jeg fik henvendelser fra pårørende, som syntes, at det var helt urimeligt,« fortæller han.

Kommunen lavede en administrativ tackling

Administrativ tackling

Ifølge Mogens Damgaard kom Herlevs beslutning som et lyn for en klar himmel over for brugerne og pårørende.

»Kommunen lavede en administrativ tackling og opsagde aftalen med Ballerup Kommune uden at inddrage samarbejdspartnerne overhovedet,« siger han og nævner, at kommunen to måneder inden beslutningen havde rost foreningen.

I Herlev Kommune ser man anderledes på sagen. Her mener man, at kommunen nu har et tilbud, som rækker ud til mange flere borgere end tidligere.

»Herlev Kommune traf beslutningen om at afslutte idrætssamarbejdet i Aktivisterne i forbindelse med udviklingen af nye indsatser i de Socialpsykiatriske Tilbud. De nye indsatser byggede videre på det allerede rigtig gode samarbejde med de lokale idrætsforeninger i Herlev. Det gav mulighed for at kunne tilbyde et bredt udvalg af idrætsgrene til de cirka 140 borgere, der er tilknyttet kommunens Socialpsykiatriske Tilbud,« skriver Kirsten Breinholt, funktionsleder Herlev Voksensociale Tilbud, i en skriftlig kommentar til Herlev Bladet.

Flere medlemmer

Ifølge Herlev Kommune er der nu omkring 60 borgere, som benytter sig af tilbuddet, der hedder ‘Motion for alle’, mens Aktivisternes havde 12 betalende medlemmer fra Herlev, i alt var medlemstallet 29 i 2022, og det omfatte også medlemmer fra Ballerup Kommune. Kommunen lægger vægt på, at der ikke er sparet penge på området, det er blot strukturen, som er forandret, og der er fortsat en idrætskoordinator tilknyttet målgruppen på samme måde som før.

Kommunen fremhæver endvidere, at de involverer brugerne, også tidligere medlemmer af Aktivisterne. Aktuelt kan man gennem ‘Motion for alle’ gå til badminton, fitness, yoga og svømning, tidligere har der også været et basketball-forløb.

Mogens Damgaard påpeger, at IF Aktivisterne var i klar fremgang, efter der havde været flere corona-nedlukninger gennem et par år, og foreningen i øvrigt derudover havde mistet medlemmer årene forinden på grund af sygdom hos en medarbejder i Herlev Kommune. Der var dermed ifølge ham et stort potentiale for fremgang, som blev stoppet brat, og han hæfter sig ved, at udbuddet af aktiviteter pt er mindre, end det var i Aktivisternes tid. Det viser en opgørelse over aktiviteter i januar 2024 i forhold til et program fra Aktivisterne for et par år siden.

Han mener, at det at drive en forening, som man betaler kontigent til, i sig selv er en værdi og giver fællesskabsfølelse, mens kommunen omvendt fremhæver, at det nuværende tilbud er gratis og ikke kræver foreningsmedlemsskab.

Beslutningen i Herlev Kommune om at ændre idrætstilbuddet til psykisk sårbare blev truffet rent administrativt og blev ikke vendt på det politiske niveau.

LÆS OGSÅ: Mogens Damgaard modtog Idrættens Sociale Pris

LÆS OGSÅ: I marts i fjor skrev Herlev Bladet om et basketball-projekt i ‘Motion for alle’

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!