Daginstitutionen Enghuset fik vendt kvaliteten på lidt over to år: “Jeg er enormt stolt”
Enghusets leder fortæller, at man har knoklet i lidt over to år for at få det pædagogiske fundament i daginstitutionen på plads - og et nyt tilsyn viser, at man i den grad er lykkedes med arbejdet.
»Vi har knoklet i to år og fire måneder for det her, og jeg er bare enormt stolt over det, vi har udrettet sammen.«
Sådan lyder reaktionen fra Maria Gallardo, der er leder i daginstitutionen Enghuset i Herlev, på den nye tilsynsrapport over den pædagogiske kvalitet i institutionen.
De seneste næsten to og et halvt år har institutionen da også været gennem en udvikling, der er til at tage at føle på.
Institutionen er nemlig gået fra i 2021 at blive vurderet til at have store problemer med at møde børnene i øjenhøjde til nu at have opmærksomheden rettet mod børnenes trivsel, læring og udvikling i løbet af hele dagen, ligesom de voksnes interaktioner med børnene vurderes som nærværende og af høj kvalitet.
Det fremgår af det nyeste tilsyn med den pædagogiske kvalitet i institutionen, som blev gennemført i perioden fra december 2022 til marts 2023.
LÆS OGSÅ: Nye tilsynsrapporter: Se hvordan kvaliteten er på dine børns daginstitution i Herlev
Tilliden skulle genoprettes
I februar 2021 blev Maria Gallardo ansat som ny leder i daginstitutionen Enghuset. Hun beskriver den institution, hun kom til dengang, som én, der lå ned.
Der var kort tid inden Maria Gallardos ansættelse blevet gennemført et tilsyn, hvor den pædagogiske kvalitet i institutionen blev vurderet til at være utilstrækkelig. Særligt personalets tilgang til børnene og planlægningen af en dagligdag, der gav mening for børnene, blev fremhævet som problematiske.
Jeg er enormt stolt af vores samlede arbejde og resultater på så kort tid
»Tilsynet gav uden tvivl medarbejderne et dyk. Der er nogle fantastiske medarbejdere ansat i Enghuset, som også dengang kæmpede for den pædagogiske kvalitet hver dag, men der var ikke en fælles plan eller retning, og der var ikke en følelse af et samlet hus,« forklarer Maria Gallardo, der altså blev ansat for at føre den pædagogiske kvalitet i en positiv retning.
Som noget af det første blev der derfor indført et fælles plan-skema for den pædagogiske praksis, og så brugte den nye leder enormt meget tid på at få genoprettet tilliden – både medarbejdernes og forældrenes.
»Jeg har holdt utroligt mange samtaler med forældregruppen og medarbejdergruppen, der alle var bekymrede efter tilsynet. Det var særligt vigtigt at få skabt ro og tryghed omkring medarbejdergruppen og få samlet gruppen, så vi alle arbejdede i samme retning,« siger Maria Gallardo.
Pædagogisk fundament på plads
I tilsynet fra 2021 blev det også fremhævet, at “personalet af og til reagerede overfor børn med tvang og/eller skæld ud”. Og særligt irettesættelser har været et fokuspunkt i institutionen siden da, forklarer lederen.
»Irettesættelser er ikke noget, som er med til at udvikle mennesker, og det er ikke med til at øge oplevelsen af trivsel. Derfor har vi brugt meget tid på at drøfte, hvad der er med til at udvikle mennesker,« siger Maria Gallardo og fortsætter:
»Og jeg er enormt stolt af vores samlede arbejde og resultater på så kort tid. I 2023 har vi fået et utroligt rent tilsyn særligt i forhold til relationerne mellem voksne og børn. Det betyder, at vores pædagogiske fundament er fuldkommen på plads, og det er også det, vi betragter som det vigtigste – hvordan vi er sammen med børnene.«
Institutionen er gået fra at være placeret i den røde kategori, der hedder ‘Behov for ny/ændret kvalitet’ til nu at ligge i den gule kategori, der hedder ‘Tilpasning af kvalitet’.
I det nye tilsyn fremhæves personalets positionering i institutionen og arbejdet med børnenes sproglige udviking, som områder, der kan løftes yderligere.
ANDRE HISTORIER: Frustreret 91-årig: Hvorfor skal det være så svært at få hjælp af kommunen?
»Til september eller oktober skal vi flytte i nye lokaler, og det glæder vi os til. Der er ingen tvivl om, at vi lige nu har nogle rammer, der gør det svært at positionere sig godt i rummet. Der får vi helt sikkert noget foræret ved at flytte. Men vi har desuden haft ressourcepædagoger tilknyttet siden februar i år, som har hjulpet os med at forbedre pædagogernes positionering. Vi er ikke i mål endnu, men vi er godt på vej,« siger Maria Gallardo og fortsætter:
»I slutningen af denne uge skal et team på fem medarbejdere desuden på en sprogkonference, der handler om, hvordan man bedst imødekommer børn uden kendskab til det at gå i institution, og som også har begrænsede danske sprogkundskaber. Det vil vi nemlig gerne være endnu dygtigere til.«
Maria Gallardo fortæller afsluttende, at forvaltningen i Herlev Kommune har været en stor hjælp i processen.
Der er lukket for kommentarer