Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Forældre til 14-årigt voldsoffer: Det er ikke lyserødt i Herlev

I en nylig artikel i Herlev Bladet roser justitsministeren Herlevs SSP-team for et succesrigt arbejde med kriminalitetstruede børn og unge. Det billede kan et forældrepar til et 14-årigt voldsoffer ikke genkende og står nu frem for at fortælle deres historie om en gruppe voldelige unge, der har huseret i Herlev i flere år.

20. februar i år mellem klokken 17 og 17.30 bliver et forældrepar i det nordlige Herlev ringet op af Lindehøj Pizza og Grill. Manden i røret fortæller, at han og hans kollegaer har stoppet et voldeligt overfald på deres 14-årige søn, som efter blodige skrammer nu er i god behold i pizzeriaet, hvor han får lidt at spise og en sodavand. Overfaldet er begået af seks unge i alderen 14 til 16 år.

Den 14-åriges forældre ved med det samme, hvad der er sket. Det de har gået og frygtet, men krydset fingre for ikke ville ske, er sket.

Før vi får deres historie, bør nævnes, at de står frem for at fortælle deres side af sagen og for at inspirere og støtte andre til at gøre det sammen. De gør det anonymt, fordi det har været et langt opslidende forløb for familien, fordi der lige har været en retssag, hvor deres søns overfaldsmænd blev dømt, og fordi deres søn og situationen stadig er sårbar. Noget af det forældrene fortæller står for egen regning, mens andet understøttes af de faktuelle ting, der er kommet frem under retssagen.

LÆS OGSÅ: Seks teenagere røvede 14-årige

Reaktionen

Tilbage til 20. februar.

»Vi fiser ud af døren med det samme. Vi sidder jo på vagt i forvejen, kan man sige. Så vi kommer derned og ser vores søn med is på læben og blod i næsen. Så kører vi ned mod midt (ungecafé), og så ringer vi til politiet. Vi skulle lige have vores søn på plads først. Der var de (overfaldsmænd, red.) lige blevet smidt ud, fordi de var maskeret,« fortæller den 14-åriges mor.

Faren supplerer:

»Jeg tør ikke svare på, hvad jeg havde gjort, hvis vi havde fået fat på dem. Det er flere års kulmination sparet op der. Vi havde lige set vores søn,« fastslår han og fortæller, at de efter at have snakket med klubmedarbejderne kører retur til pizzeriaet.

Jeg tør ikke svare på, hvad jeg havde gjort, hvis vi havde fået fat på dem. Det er flere års kulmination sparet op der

Derefter kommer politiet.

Moren fortsætter:

»Jeg tør ikke tænke på, hvad der ville være sket, hvis hun (et vidne) ikke havde ringet til pizzeriaet, men til politiet først. Det havde jeg meget meget svært ved at forholde mig til det første stykke tid. Det var meget hårdt det første stykke tid, hårdt at holde skansen over for vores søn. Hver gang han var gået i seng, så brød jeg sammen. Og så går der 14 dage, så bliver der stukket tre unge ned i Taastrup, hvor to dør,« påpeger hun.

Overfaldet

Hun nævner knivstikkeriet, fordi deres søn inden overfaldet med slag og spark ved Netto og Lindehøj Pizza og Grill, er blevet truet med en kniv til at udlevere sin mobiltelefon og sin kasket i bussen af de samme seks overfaldsmænd. Det viser et kamera i bussen. Han er på vej til fastelavnsfest i Ungecafé Midt og er lige steget ind i bussen rute 168, da han spotter sine overfaldsmænd, og de ser ham. Faren har lige sendt ham en sms, hvor der står, at sønnen bare skal ringe, hvis han føler sig bange eller truet, så kommer faren og henter ham. Minuttet efter tekstbeskeden tikker ind på sønnens mobiltelefon, stiger han ind i bussen, sætter sig tæt på chaufføren, men når ikke at ringe, før de unge opsøger ham og tvinger ham med ned til deres pladser. Her tager en af dem hans kasket på, lægger armen om ham og tager en selfie med ham med den 14-åriges egen telefon. I den forbindelse undrer forældrene sig over, at ingen, hverken medpassagerer eller buschaufføren, gjorde noget. Ifølge dem burde i det mindste chaufføren have trykket på overfaldsalarmen.

Efterfølgende tvinger de unge sønnen med ud af bussen ved Tvedvangen 201, fordi han ikke vil udlevere sit Apple-id og overfalder ham. Desuden truer de ham igen med kniven og udtaler ifølge anklageskriftet: ‘Hvis du stikker, så stikker vi dig ned’.

Herlev Bladet har talt med både et vidne og pizzeriaet, som bekræfter overfaldet.

Ikke første gang

Tilbage sidder forældrene og sønnen og forsøger at fordøje det hele, og det kan være svært, selvom man skulle tro, at der med retssagen og fængselsdommene nu er kommet en afklaring. Spørger man forældrene er det dog langt fra tilfældet.

De fortæller nemlig, at deres 14-årige søn er blevet overfaldet to gange før af nogle af de samme unge. Faktisk fortæller de, at nogle af de samme unge og flere til har chikaneret og truet deres søn og andre unge, som de kender til, i det nordlige Herlev siden foråret 2020. På et tidspunkt blev det så grelt ifølge forældrene, at deres søn kun nåede at være cirka en måned i Ungecafé Nord, før han følte sig utryg og måtte flytte til Ungecafé Midt i stedet på grund af de nævnte unge.

Vi har råbt højt op om det i tre år, og vi er ikke det fjerneste i tvivl om, hvem de er. At han skal gå og være bange hver eneste dag, og vi skal gå og frygte for vores søn

I dag forsøger sønnen at gøre alt for at undgå dem. Han tager omveje til skole, til job og til ungecaféen, og han går ifølge forældrene nærmest aldrig af frygt for at rende ind i de unge. Derfor gav de ham også et elløbehjul, så han hurtigt kan komme rundt.

Forældrene fortæller også, at den unge gruppering har opsøgt sønnen ved deres bopæl, hvorfor de nu har sat overvågningskameraer op.

’44’

Derudover, at gruppen ofte er maskeret og kalder sig selv ’44’. Forældrene henviser til, at det er de samme unge, som ved en spejderhytte på Tvedvangen 11. februar, altså en uge før overfaldet på deres søn, slog en anden ung mand ned. Det bekræftes af deres søns retssag, hvor netop det forhold var en del sagen. Det skal bemærkes, at de andre oplysninger, forældrene kommer med, ikke er dokumenteret.

Forældrene påpeger dog, at de kender navnene på flere af de unge fra gruppen, at de har mødt dem og diskuteret med dem flere gange, fordi de unge ifølge forældrene har lavet ballade dér, hvor forældrene bor, og at de også har talt med nogle af de unges forældre.

»Vi har råbt højt op om det i tre år, og vi er ikke det fjerneste i tvivl om, hvem de er. At han skal gå og være bange hver eneste dag, og vi skal gå og frygte for vores søn. Vi skal også passe på ikke at begrænse ham for meget, han er en ung mand, han skal udvikle sig og have lov til at være sammen med sine kammerater, så det er virkelig en svær situation at stå i,« forklarer moren og nævner, at sønnen har måtte blive hjemme fra skole flere gange, fordi nogle af de unge truer ham – både efter overfaldet og nu her, hvor retssagen lige er overstået.

»Der er også ture, han ikke kan tage med på i ferierne, fordi de unge er med. For eksempel en tur til Lalandia, som han gerne ville have været på,« siger hun, der sammen med sin mand også har haft fat i skolen og Herlev Kommune, men det har ikke hjulpet.

Mangler hjælp

»Vi ville have ham på en anden skole i en anden kommune,« fortæller moren, men det mente skolen ifølge hende ikke ville være gavnligt.

»Vi har også fået at vide, at vi bare skal ringe til SSP hver gang, vi føler os utrygge. Det gør vi så, og så kommer der nogle i røde jakker, som går rundt og kigger, men vi føler ikke, de er til meget hjælp. De kan kun spørge de unge, hvad de laver,« forklarer forældrene, der blev provokeret, da de læste en artikel i Herlev Bladet, hvor justitsminister Peter Hummelgaard (S) roser Herlev Kommunens SSP-team og den forebyggende indsats.

Det er nemlig ikke en virkelighed, som de kan genkende.

Vi vil gerne fortælle de borgere, som bor i Herlev, hvad der egentlig foregår. SSP får det til at være fuldstændig lyserødt. Det er jo ikke korrekt. Det passer jo ikke

»Lige nu vi er så rystet i vores grundvold over alt – alt fra vores retssikkerhed til manglende handling i forhold til vores børn og de andre unge i Herlev,« siger de, der begge er lidt ligeglade med de domme, som de tre unge over 15 år har fået.

De går mere op i, at alle de seks unge, også de tre 14-årige, som er under den kriminelle lavalder, skal i Ungdomskriminalitetsnævnet. Ifølge retssagen var det nemlig de 14-årige, der gik forrest.

»For mig er det ligegyldigt med fængsel. For det er et ungdomsfængsel. Det jeg interesserer mig mest for er Ungdomskriminalitetsnævnet, fordi de kan lave sanktioner som for eksempel at tvangsfjerne dem, så de kommer væk herfra. Det håber vi for alles skyld,« siger den 14-åriges far.

Opfordringen

Sammen med sin hustru er han godt klar over, at det kan have konsekvenser at stå frem med deres historie, men det er dét værd, mener de.

»Jo, vi er da nervøse, men jeg er sgu også nervøs på de unge menneskers vegne og de andre forældres vegne. Og hvis ikke der er nogen, der siger noget, hvis ikke der er nogen, der står frem, så får vi dem ikke stoppet,« siger faren, der opfordrer andre til at stå frem.

»Jo flere, der anmelder, jo meget nemmere er det at få dem (de unge, red.) væk. De (forældrene, red.) skal ikke være bange, tværtimod,« siger hans hustru, hvorefter han supplerer:

»Vi vil gerne fortælle de borgere, som bor i Herlev, hvad der egentlig foregår. SSP får det til at være fuldstændig lyserødt. Det er jo ikke korrekt. Det passer jo ikke,« lyder det.

Efter overfaldet 20. februar er deres søn blevet truet igen. Det har fået forældrene til at bede om et møde med Ungecafé Midt, lokalpolitiet og SSP herunder tryghedskonsulenten, som de i øvrigt har mødt og snakket med før, og som de roser for sin indsats. Der er også ros til lokalpolitiet for den hurtige sagsbehandling, der nu har ført til dom. Dog mener forældrene, som det fremgår af ovenstående, at sagen og udfordringerne er større end som så og ikke løst med den nylige dom.

Ifølge forældrene er ingen vendt tilbage. Derfor glæder de sig over, at deres søn efter sommer skal på efterskole – langt væk fra Herlev, lyder det.

 

Har du/I kommentarer til historien, så skriv til kenneth@herlevbladet.dk

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!