Kronik: Vi vil være noget helt særligt for Herlev
Af Mads Strarup, nytiltrådt vicerektor, Herlev Gymnasium & HF
»Jeg elsker at blande mig i verden. Med den verden, som jeg er i til daglig. Det er så meget federe at være et sted, hvor jeg engagerer mig – og er med til at forme det.«
Sådan svarede en af vores dygtige 3.g-elever, da jeg som nytiltrådt vicerektor spurgte hende, hvad det særligt fede er ved at gå i gymnasiet i Herlev. For det er præcis sådan det skal være.
På Herlev Gymnasium & HF (HG) ønsker vi at være et sted, hvor vi er noget for hinanden. Et gymnasium, der skaber gode rammer om tusinde ungdomsminder, faglig udvikling, livslange venskaber, betydende glimt af dannelse og engagement gennem fællesskaber.
I det Danmark, som vi alle hver dag bevæger os rundt i, findes der en række store dagsordener, som alle os, der har haft vores daglige gang i uddannelsessektoren, har et helt særligt ansvar for. Det handler om 1) deltagelse og demokrati, 2) den udbredte mistrivsel blandt børn og unge og 3) den grønne omstilling. På HG ønsker vi at melde os aktivt ind under disse dagsordener.
For os handler demokrati i gymnasiehverdagen fx i høj grad om en elevinddragelse og motivation til deltagelse i alt det et gymnasium også er, udover det der foregår i undervisningen. Det handler om medinddragelse i; planlægning af fester, elevcaféer, filmklub, brætspilsevents, LAN-parties, musical og meget-meget mere. Og så handler det helt enkelt om at vi på HG møder eleverne med en forventning om, at uanset hvem du er, så er dine inputs til vores fælles hverdag velkomne. Her på Højsletten 39 er det nemlig ikke ledelsens eller lærernes gymnasium. HG er – og skal være – elevernes.
Herlev Kommune oplever i disse år – ligesom mange af landets andre kommuner – at mistrivslen blandt børn og unge bare stiger og stiger. Det er et kæmpe samfundsproblem, som vi lokalt skal være med til at håndtere.
For på HG ønsker vi at være noget for Herlev. Noget brugbart. Noget lokalt. Noget fagligt. Noget dannende. Noget sjovt. Noget fællesskabende. Noget minderigt.
Derfor ønsker vi på HG at være en blandt flere unge-aktører, som gennem samarbejde kan skabe fundamentet for et ungeliv præget af høj trivsel. Selvom vi som gymnasium ikke er ’under kommunens vinger’, så vil vi gerne tænkes med ind i den lokale trivselsligning. For vi tror på, at vi har noget afgørende at bidrage med.
For det nytter at tænke på tværs af de offentlige sektorsiloer. Men det kræver, at vi starter samtalen med hinanden op.
Derfor vil vi på HG række ud til lokale folkeskoler, ungdomsskolen, kommunen, lokale idrætsforeninger for i fællesskab at udvikle de tilbud og tiltag, der kan gøre at unge i Herlev trives. Det skylder vi dem.
I alle hjørner af verden er den grønne omstilling øverst på dagsordenen. Således også her i Herlev.
På HG ønsker vi at vores elever – både i undervisningen og i gymnasiehverdagen generelt – i stigende grad oplever et gymnasium, som tager denne forpligtende opgave på sig, og som forbereder dem på den fremtid, som både venter dem og os.
Men det betyder samtidigt at der er meget vi skal gøre anderledes. Skal vi tage på studieture med andre transportmidler? Skal vi undervise i andre emner? Skal vi tænke drift og ledelse af gymnasiet på andre måder? Det er nok en hel del vi skal gøre anderledes på HG.
Allerede nu har vi et driftigt elevdrevent miljøudvalg, som leverer ideer og inputs til, hvad vi kunne gøre anderledes. Et helt oplagt emne, som miljøudvalget har påpeget, er at vores store matrikel sagtens kunne omlægges til øget biodiversitet. Det er med dette input i tankerne, at der i de kommende år kommer langt flere blomster og insektvenlige planter end tidligere. Kig endelig forbi – det bliver både flot og fuld af liv.
For på HG ønsker vi at være noget for Herlev. Noget brugbart. Noget lokalt. Noget fagligt. Noget dannende. Noget sjovt. Noget fællesskabende. Noget minderigt.
Og noget vi endnu ikke ved, hvad er, men som giver mening, når nye elever år efter år kommer ind ad vores store døre, og får lyst til at forme deres HG.
LÆS OGSÅ: Rektor i Herlev om tilbagerulning af elevfordelingsaftale: “Jeg synes, det er ærgerligt”
Der er lukket for kommentarer