Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Louise-drabet: Dommen

Mandag 10. juni skal Retten i Glostrup tage stilling til, om den 30-årige tiltalte i drabet på Louise Borglit i Elverparken i 2016 er skyldig eller uskyldig.

Der er gået over et år på grund af udskydelser, forsinkelser og juridisk tovtrækkeri, og i dag mandag er det så endelig blevet tid til, at retsformand Henrik Munkholm skal oplæse dommen i sagen om drabet på den 32-årige, gravide, Louise Borglit i Elverparken i Herlev 4. november 2016. Det gør han foran en stort set fyldt retssal bestående af et samlet dansk pressekorps, efterforskere fra Københavns Vestegns Politi og diverse borgere med relation til sagen.

»Tiltalte erklæres skyldig i med knivstik at have dræbt Louise Borglit,« siger retsformanden, mens alle står oprejst i den store sal ved Retten i Glostrup.

Han tilføjer, at dommere og nævningeting er enige om, at drabet skete med forsæt.

Til gengæld mener de, at det faktum, at Louise Borglit var gravid, ikke var noget den dømte kunne vide, fordi Louise Borglit var iført regntøj, det regnede og var mørkt. Derfor skal man se bort fra det i forbindelse med strafudmålingen.

Tiltalte erklæres skyldig i med knivstik at have dræbt Louise Borglit

Resten af dagen går med, at den tiltaltes personlige oplysninger skal gennemgås, og så skal der tages stilling til straffen, hvor anklageren går efter fængsel på livstid, der i Danmark typisk svarer til 17 år, men i princippet kan vare hele den dømtes liv. Det forventes, at sagen skal afsluttes i dag, ser man bort fra en eventuel anke,

Den 30-årige tiltalte, nu dømte, er iført samme mørkeblå joggingbluse, han havde på under proceduren, og sorte cowboybukser. På overfladen forholdt han sig roligt både før, under og efter oplæsningen af dommen, men trippede hurtigt med højre ben under bordet.

Alibi holder ikke

Dommeren giver efter oplæsningen af dommen et resumé af begrundelsen, hvor han blandt andet kommer ind på, at man finder den tiltaltes forklaringer usammenhængende, og ikke godtager hans alibi om at have spist middag hos en kammerat i Bagsværd troværdigt. Til gengæld har man lagt stor vægt på blandt andet overlægen fra Psykiatrisk Center Ballerups forklaring, fordi han kort efter indlæggelsen af den dømte tre dage efter drabet fik mistanke til ham og alarmerede politiet.

Også kronvidnets forklaring, en førtidspensionist fra Herlev, tillægger man stor vægt og heraf hendes hjælp til at lave det signalement, som politiet udsender dagen efter drabet.

Endelig finder retten, at de samtaler, som en hemmelig PET-agent har haft med den dømte i fængslet, er saglige og kan bruges som beviser i sagen, idet det flere gange kan dokumenteres, at det er den dømte selv, der starter sine samtaler om Louise-drabet med agenten og blandt andet fortæller om det i detaljer.

En usædvanlig sag

Retssagen startede 2. maj 2023, mens den tiltalte blev anholdt og varetægtsfængslet 5. maj 2022. Der var afsat 11 retsmøder til sagen, men som nævnt blev det til en del flere. Forsinkelsen skyldes hovedsageligt sagens usædvanlige karakter, idet det er første gang, at politiet og anklagemyndigheden i Danmark har brugt hemmelige lyd- og videooptagelser af en fængslet mistænkt i forhold at bevise et drab, der er blevet begået. Optagelserne fandt sted i Enner Mark Fængsel og i Nørre Snede Fængsel i årene 2020-2022 og blev foretaget af en hemmelig PET-agent, som agerede indsat. Tilladelsen til brug af dem nåede helt til Højesteret, som 14. maj i år besluttede, at det hele måtte bruges.

LÆS OGSÅ: Forsvarens procedure OG anklagerens procedure

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!