Til sammenligning: Andres erfaringer med rådhus og bycenter i ét
Ishøj har i mange år haft rådhus og bycenter under samme tag, mens Middelfart fik det i 2017. I begges tilfælde har det skabt mere liv i bymidten, forlyder det.
Der er borgermøde om Herlev Bymidtes udvikling 28. februar. En af de tunge emner i den forbindelse er, om rådhuset skal være en del af Herlev Bymidte Butikscenter eller ej? Det er endnu ikke afgjort, men debatten kører lystigt, og der har været mange for- og imod-argumenter fremme:
Flytter man rådhuset, ryger værdien ved at have det hele samlet ét sted, som man i øvrigt selv ejer. Omvendt kan man måske få frigivet nogle penge her og nu ved et salg af det eksisterende samt få skabt en mere levende bymidte.
Flytter man det ikke, har NREP, ejeren af bymidten, udtalt, at sandsynligheden for at gøre den ny bymidte til en succes, daler betydeligt.
Til gengæld skal kommunen måske bruge penge på at renovere det eksisterende rådhus, så det bliver tidssvarende og bæredygtigt.
Omvendt vil kommunen kunne fortsætte som ejer af sit eget hus og dermed ikke være afhængig af en udlejer.
En stor magnet
Fremtiden er som bekendt svær at spå om, men for sammenligningens skyld har Herlev Bladet fundet frem til i hvert fald to andre kommuner, som netop har valgt at samle rådhuset og et bycenter under samme tag.
Den ene er Ishøj, der som en slags pioner på området gjorde det allerede i 1978.
»For os har det været en god idé at lægge den kommercielle del sammen med den kommunale. Det var et bevidst valg, og det var erhvervlivet og butikforeningerne, der foreslog det. Det havde man ikke prøvet før, men der var også opbakning fra befolkningen«, fortæller Ishøjs borgmester, Ole Bjørstorp (A).
Han tilføjer, at en af bevæggrundene for, at det kunne lade sig gøre også, var, at man i forvejen havde en stor ’magnet’ på stedet nemlig Bilka.
Siden er der ifølge ham kommet meget mere liv til bymidten, som har omkring seks millioner besøgende om året.
»Så jeg kan kun anbefale det. Vi har også en centerforening, som holder møder med os på rådhuset om forskellige projekter og arrangementer, som vi holder sammen«, tilføjer borgmesteren.
Levende bymidte
Erik Rydahl, som er Center Manager i Ishøj By Center, supplerer omkring den levende bymidte.
»Vi har dobbelt så mange mennesker igennem, som man siger, der skal til for at bygge et center«, forklarer han og oplyser, at Bilka cirka har 25.000 besøgende dagligt.
»Men mange kommer jo også forbi, fordi de skal noget andet«, fortsætter han med tanke på, hvad centeret ellers rummer.
Udover rådhus og boliger er det sundhedsfunktioner som blandt andet læger, svømmehal, biograf, bibliotek, hotel og sågar en S-togsstation.
»Det skaber et godt liv i bymidten, at der også er servicefunktioner for borgerne, og det giver nogle afsmittende effekter, når man er i bymidten i forvejen for eksempel for at bruge biblioteket«, påpeger han.
»Det skaber en levende bymidte og i stedet for kun at have travlt i ugens yderpunkter som fredag og lørdag, har vi et jævnt tryk hele ugen«, forklarer Erik Rydahl.
Tre ejere
I Middelfart har man også valgt at samle rådhus, boliger og bycenter i ét. Det gjorde man så sent som i 2017, efter at tre investorer herunder kommunen var gået sammen om at bygge og betale hver sin del af gildet.
»Vi er tre ejere, så det blev udstykket i tre store ejerlejligheder, kan man sige«, fortæller Steen Dahlstrøm (A), der var borgmester i Middelfart fra 1986 til 2017.
Ifølge ham var udgangspunktet fra starten af, at kommunen skulle eje rådhuset.
»Rådhuset var ikke tidssvarende, og efter kommunalreformen skulle vi have flere kvadratmeter. Samtidig ville vi godt beholde rådhuset i midtbyen«, forklarer han og tilføjer, at kommunen også skal kæmpe en vedvarende kamp for, at det er spændende at handle i byen.
»Derfor skulle vi have et center, hvor der var plads til kædeforretninger. Vi ville også gerne have flere mennesker inde i byen, så det var en slags tretrinsraket, hvor kommuen stod for rådhuset, Kvickly og sparekassen stod for handelskvadratmeter til detail og tre borgere/firmer stod for at bygge hver sit tårn til lejligheder«, fortæller Steen Dahlstrøm.
Ikke den store kritik
I dag er han glad for resultatet.
»Det har givet mere liv i midtbyen og skabt en synergieffekt ved, at de folk, der skal i Borgerservice også kommer forbi et torv, og det giver liv omkring forretningerne, og så er der heller ikke dødt i midtbyen om aftenen«, lyder det fra den tidligere borgmester, der stadig er politisk aktiv.
Han husker også, at den generelle opbakning var stor. Både fra borgerne og politisk. Kun ét parti stemte imod. Dog var der indledningsvist snak om at placere rådhuset uden for Middelfart, men borgerne ville gerne have det centralt placeret.
Derudover var der ikke den store kritiske folkerøst, som han husker det.
»Der var ikke principielle kritikpunkter. Der er altid nogen, der snakker om arkitektur, og vi prøvede også på at få de fineste arkitekter til at sætte deres streg, men der vil nok altid være noget om farverne, bekædningen, for høje tårne og så videre«, vurderer Steen Dahlstrøm, der opfordrer Herlevs borgmester til at samle en delegation af borgerere og drage til Middelfart for at se, hvordan man har gjort.
LÆS OGSÅ: Herlev Bymidte Butikscenter er på dagsordenen i aften
Kommenarer er lukket, undtagen trackbacks samt pingbacks