Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Benny drømmer om, at flere unge går håndværkervejen: ‘Hele verden er jo bygget af hænder’

Færre og færre unge mennesker vælger at tage en erhvervsuddannelse, og det håber Benny Larsen fra Skovlunde, at han kan være med til at ændre.

Da Benny Larsen fra Skovlunde i 2001 blev uddannet tømrer, var han hurtig til at komme ud af starthullet.

Allerede i 2004 stiftede han sig egen virksomhed Bela-Byg, i 2009 blev den virksomhed til et aktieselskab, og i 2015 og 2016 udvidede han virksomheden med en isoleringsafdeling og en malerafdeling. I dag har han godt 25 ansatte, hvor syv af dem er lærlinge.

Og netop dygtige lærlinge er en af Benny Larsens helt store passioner. Dem er der nemlig brug for – ikke kun i hans virksomhed, men i hele branchen.

»Lærlinge giver liv. De holder os til ilden og er med til at udvikle virksomheden. Jeg tror også på den talemåde, at hvis man ikke udvikler sig, så afvikler man, og vores lærlinge er i den grad med til at udvikle os,« siger Benny Larsen.

Derfor gør Benny Larsen også en aktiv indsats for at inspirere unge mennesker til at tage en erhvervsuddannelse – blandt andet ved at tage ud på folkeskoler og teknisk skole og vise sit håndværk frem.

D. 16. marts var Bela-Byg A/S med til Mini Skills i Ballerup. Her mødte de en lang række elever, der kunne prøve kræfter med deres håndværk. Privatfoto.

Vil gøre op med fordomme

Alle statistikker peger også på, at der er brug for, at sådan nogle som Benny Larsen tager ud og inspirerer de unge til at søge mod håndværksfagene.

Optaget på erhvervsuddannelserne daler nemlig år for år, og inden for de seneste ti år er antallet af elever, der er begyndt på en erhvervsuddannelse, faldet med 33 procent. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

LÆS OGSÅ: Kæmper for at øge skoleelevernes interesse for håndværksfag: “Det er en investering i fremtiden”

»Det er jo helt generelt et kæmpe samfundsproblem, at færre elever søger ind. Da jeg gik i skole, eksisterede der en fordom om, at hvis man var god til at tænke, regne og skrive, så kunne man tage en boglig uddannelse, og ellers kunne man blive håndværker, og den fordom er simpelthen noget pjat,« siger Benny Larsen og fortsætter:

»Der er brug for, at vi gør op med den tankegang. Ser man tilbage i historien, vil man ikke kunne finde noget, der ikke er lavet af en håndværker. Hele verden er jo bygget af hænder.«

Nej tak til curling-børn

Det er dog ikke kun Benny Larsen, der arbejder for at få flere unge til at søge ind på en erhvervsuddannelse. Ballerup Kommune har faktisk et erklæret mål om, at øge antallet der vælger en erhvervsuddannelse til 30% i 2025. Et mål, som Benny Larsen respekterer.

»Vi har brug for det som branche. Jeg har selv haft lærlinge i næsten alt den tid, jeg har haft min virksomhed, og hos os uddanner vi lærlinge i håb om at beholde dem. Dem, vi har lige nu, er simpelthen møg dygtige, skarpe, og sultne på viden. Og dem har vi brug for for at udvikle os som virksomhed. Det er ikke nok, at man har hænderne skruet rigtigt på længere,« siger han.

Lærerne har en kæmpe magt, som de i mange tilfælde slet ikke forstår at forvalte.

Af samme årsag afviser Benny Larsen også lærlinge, der ikke vil det nok. Og søger man en læreplads med hjælp fra sine forældre, kan man være sikker på ikke at komme i betragtning som elev hos Benny Larsen.

»Der er nogle forældre, der ringer på vegne af deres børn for at søge en lærerplads. Der får de intet andet end skæld ud med på vejen. Men heldigvis er der stadig en rigtig stor del af eleverne, der er ansvarlige, og dem er vi klar til at give en masse ansvar,« siger Benny Larsen.

Lærerne skal med på toget

Men ofte er det faktisk slet ikke eleverne, der er svære at motivere og inspirere, forklarer Benny Larsen. Det er derimod elevernes lærere og forældre, der har brug for en øjenåbner.

»Vi kan som virksomhed sagtens vinde elevernes opmærksomhed og gøre håndværksfagene attraktive. Det er faktisk slet ikke svært at skabe opmærksomhed omkring det hos eleverne. Der, hvor vi bliver udfordrede, er hos lærerne,« siger han og fortsætter:

»Lærerne har en kæmpe magt, som de i mange tilfælde slet ikke forstår at forvalte. Derfor er det også sindssygt vigtigt, at lærerne forstår, at de skal være med på det her tog. Det vil betyde en stor forskel for eleverne, tror jeg.«

LÆS OGSÅ: Mulighed: Stil spørgsmål om Skovlunde til borgmesteren

Benny Larsens virksomhed Bela-Byg A/S har to gange deltaget i Ballerup Kommunes arrangement Mini Skills, der har til formål at øge interessen for håndværkerfag blandt unge folkeskoleelever i 7. klasse.

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!