Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Brød kan være skyld i kos uventede død

En uventet død ramte i går mandag Hjortespring Naturplejeforening. En af deres køer døde nemlig, og årsagen er formentlig, at godtroende besøgende har fodret den.

Mandag aften omkring 18:30 døde Hjortespring Naturplejeforenings ene ko – ko nummer 1750. Det fortæller formand for foreningen, Ejner K. Holst, som var en af dem, der var ved koen i dens sidste minutter.

»Den var kold og ville ikke rejse sig. Den var døende på det tidspunkt og døde, mens vi var der. Det lyder lidt mærkeligt at give en ko kunstig åndedræt og hjertemassage, men det prøvede vi, for det er vigtigt, hvis vi kunne få liv i den. Det lykkes desværre ikke,« siger formanden om episoden.

Dyrelægen, som havde været ved koen tidligere på dagen, fortalte Ejner K. Holst, at årsagen nok skyldes, at koen har fået brød, hvilket køer ikke kan tåle.

»Min formodning, uden at jeg har andet end den og dyrelægens ord for, at det formentlig er brød, så tror jeg, at der er nogen, der synes, at dyrene var søde og derfor har givet den brød. Men man må altså ikke fordre dem. De er ikke egnet til det. Det er kun svin, der kan spise hvad som helst. Køer kan faktisk ikke tåle menneskemad,« lyder det fra Ejner K. Holst, som har en bøn til besøgende ved markerne i Nordherlev.

»Nyd køerne. Snak med dem. Men lad være med at give dem noget. De får alt det mad, de skal have. Deres arbejde er at græsse marken af. Der er ingen grund til at give dem noget. De vil gerne hilse alligevel. Det er misforstået godhed at give dem noget mad.«

Læs også: Knallert gav bange anelser 

Dagen startede skidt 

Allerede mandag morgen blev Ejner K. Holst ringet op af en nabo til vestfolden, hvor koen græssede, som havde set, at ko 1750 ikke var helt på toppen.

»Hun sagde, at den var meget længe om at rejse sig. Normalt rejser de sig, når solen står op, og så spiser de, og så tykker de drøv i løbet af formiddagen. Men hun syntes ikke, at den gik rundt, som den burde,« fortæller formanden, som efter opkaldet tog direkte hen for at se til den.

»Jeg kunne se, at den havde det dårligt, og jeg kunne se på dens øjne, at den havde det meget skidt. Jeg ringede til vores dyrelæge, som kom hurtigt. Den havde ikke høj feber, men dyrelægen kunne høre, at dens vom var gået helt i stå,« siger han og fortæller, at den i timerne efter dyrelægens besøg faktisk fik det bedre.

»Vi endte med at give den en liter kalkvand, fordi kalk er basisk, og det kunne hjælpe, hvis det var en forgiftning. Den fik noget vitamin og noget, som får mavemuskulaturen til at slappe af, og så fik den noget smertestillende. Det livede den også op af, og jeg var positiv og troede, at det nok skulle gå.«

Men det gjorde det desværre ikke.

Læs også: Herlevs restriktioner bliver landsdækkende 

Mere synlig skiltning 

For at lignende ikke sker igen, vil Hjortespring Naturplejeforening forsøge at tydeliggøre skiltningen i området, ligesom de vil indskærpe vagten omkring køerne.

Der er ikke blevet foretaget en obduktion af koen, så det vides ikke med sikkerhed, om det rent faktisk skyldes brød. Men i følge Ejner K. Holst er der ingen giftige planter i området, som kan være årsagen til koens uventede død.

 

 

 

 

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!