Herlev er højtbelagt: Byen der bare elsker smørrebrød
I Herlev findes der hele fem smørrebrødsforretninger, og meldingen herfra er, at de ikke behøver at konkurrere. Herlevborgerne er så vilde med rugbrød med pålæg, at der er masser af kunder til alle.
Der er de gode gamle pølsevogne, der de senere år har fået kamp til stregen af pizza og shawarma, når det gælder om at få sig et hurtigt og nemt måltid.
Men så skal man heller ikke glemme det danske smørrebrød, og i Herlev findes hele fem steder, som er specialiseret i at sælge det til folk, som kommer forbi. Og det er stadig i højtbelagt kurs hos mange, skal vi hilse at sige.
Det ældste af stederne i Herlev er Herlev Smørrebrød, som ligger på en villavej – nærmer bestemt Kantetevej i Muikskvarteret. Historien går helt tilbage til 1947, i mange år var det dog en slagter, som også solgte smørrebrød. Men i 1990’erne blev det til en egentlig smørrebrødforretning. Xian Lin har været med næsten fra begyndelsen af den epoke, hun startede på stedet i 1997 og overtog selv forretningen med sin mand Shi Chen i 2007.
»Vi har opskrifter fra gamle dage, fra dengang der var en slagter her,« siger Xian Lin for at understrege, at forretningen har rødderne helt tilbage til 1940’erne i orden.
Varieret og sundt
Herlev Smørrebrød ligger et sted, som folk ikke lige kommer forbi, medmindre de har et ærinde. Mellem villaerne i musikkvarteret tænker man ikke over, at der er et spisested, medmindre man ved det i forvejen.
»Ikke alle ved, at vi ligger her, og når jeg siger Kantatevej, svarer de: Hvor er det?« siger Christina Strandgaard, som har arbejdet i forretningen de sidste par år.
Men når man har ligget et sted i mange år, er der naturligvis mange, som kender en.
»Vi har mange stamkunder, både private og firmaer,« siger Xian Lin og tilføjer:
»Mange kender os via mund-til-mund.«
Hun nævner også, at en stor del af forretningens salg i dag er via udbringning og større leverancer i forhold til private, som kommer forbi.
Hverken Xian Lin eller Christina Strandgaard er uddannet smørrebrødsjomfruer, men de har lært håndværket ved at arbejde med det. Når de skal beskrive, hvad der er godt ved smørrebrød fremfor andre former for frokost, udtaler de:
»Det er nemt at spise, og så er det varieret og sundere end pizza, pitabrød og donuts. Det er rigtig godt til madpakker.«
Det er nemmere end at smøre noget selv, og så smager det godt
Byens bedste deller
Herlev Bladet møder et par af de lokale borgere, som kan lide et stykke smørrebrød til frokost.
»Det er nemmere end at smøre noget selv, og så smager det godt. Jeg skal have mig en kartoffelmad, brun spegepølse og byens bedste deller,« siger John Dam, og René Rasmussen supplerer:
»Jeg elsker smørrebrød, og det her er verdens bedste. Jeg kunne ikke finde på at spise pizza eller shawarma til frokost,« fastslår han.
René Rasmussen er selvstændig murermester, og han er en af mange, som køber smørrebrød med i løbet af arbejdsdagen.
Og meget tyder på, at man i Herlev bare kan lide smørrebrød udover det sædvanlige. Der ligger fire smørrebrødssteder i kommunen, og indtrykket hos Herlev Smørrebrød er, at der uden problemer er plads til dem alle.
»Det virker ikke som om, at vi konkurrerer med hinanden,« siger Christina Strandgaard.
Hygge og relationer
Det mest centraltbeliggende af smørrebrødsstederne er Jane’s Smørrebrød og Catering på Herlev Hovedgade. Indehaveren Jane Larsen åbnede stedet for snart tre år siden, og hun oplever, at kunder i alle aldre, også de helt unge, strømmer til.
Hun oplever en særlig stemning i en smørrebrødsforretning.
»Jeg kan godt lide smørrebrød, men også relationen til kunderne og hyggen i det,« siger Jane Larsen, som står alene i forretningen og overvejer at ansætte en mere, men det skal være en, som er indstillet at møde meget tidligt, så butikken er klar klokken 6. Selv regner hun med at blive ved med at sælge smørrebrød, til hun bliver pensionist. Når Jane Larsen skal sætte ord på, hvorfor smørrebrød er så fantastisk, at hun har valgt at bruge sit arbejdsliv på det, svarer hun:
»Et lækkert stykke frisklavet smørrebrød med pynt på er bare det bedste.«
Udover Herlev Smørrebrød og Jane’s Smørrebrød og Catering ligger der to smørrebrødssteder i erhvervskvarterer i Herlev, nemlig Carla’s Madpakke på Vasekær og Vesterlund Smørrebrød på Vesterlundvej. Derudover er der Dan Catering på Gammel Klausdalsbrovej, hvor man også kan købe fra gaden. Pot&Tot i Hjortespring Golfklub er ikke et egentlig smørrebrødssted, men de har et pænt udvalg af smørrebrød, som tiltrækker folk. Og man kan sagtens spise der, selvom man ikke spiller golf.
Der er lukket for kommentarer