Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Hjerteløbere redder liv: Lene løber stærkt, når andres hjerte siger stop

Én af dem, der er klar til at rykke hurtigt ud, når hjertet stopper, er skovlundeborger Lene Romer Halby. For hende er det vigtigt at hjælpe andre mennesker, når de står i nogle af de allersværeste situationer.

»Som hjerteløber ved jeg, at jeg kan gøre en forskel for de hjertestopsramte og deres pårørende, og det betyder alverdens for mig.«

Sådan lyder det fra den 60-årige skovlundeborger, Lene Romer Halby, som har været hjerteløber i snart seks år.

En hjerteløber har meldt sig som frivillig til at løbe ud med en hjertestarter og yde førstehjælp, hvis der sker et hjertestop i nærheden. Hermed modtager hjerteløberen en alarm via TrygFonden Hjerteløber-App’en, hvor der via en GPS oplyses, hvor der er konstateret eller er mistanke om et hjertestop, og hvor den nærmeste hjertestarter er.

Hjerteløber-ordningen skal derfor være med til, at flere får chancen for at overleve hjertestop uden for hospitalet.

Og det er uden tvivl én af grundene til, at Lene Romer Halby er tilmeldt som frivillig hjerteløber.

»Jeg elsker at hjælpe nogen, der virkelig har brug for det. Om jeg skal udøve hjertelungeredning, eller om jeg skal være der for en pårørende er ikke afgørende for mig. Så længe jeg ved, at jeg gør en forskel,« siger hun.

Altid forberedt

I løbet af snart seks år har Lene Romer Halby oplevet at blive kaldt ud til et hjertestop tre gange, hvor ambulanceredderne alle gangene har været på stedet før hende.

Men selvom ambulanceredderne har været fremme først, er hun ikke været i tvivl om, at hun til enhver tid vil prøve at nå frem så hurtigt som muligt.

»Selvom vi hjerteløbere ofte oplever, at Falck allerede er i fuld gang med at udøve hjertelungeredning det øjeblik, vi kommer, skal vi huske at være taknemmelige for, at vi har så hurtige og effektive sygetransporter tilgængelige,« siger hun og tilføjer:

»Jeg har overhovedet ikke noget imod at blive kaldt ud forgæves, for det vigtigste som hjerteløber er, at vi altid er til rådighed, hvis nu en ambulance ikke kan komme så hurtigt som nødvendigt.«

Klar opfordring

Til hverdag arbejder Lene Romer Halby hos Hjernesagen i Danske Handicaporganisationer (DH). Her har hun været arbejdsmiljørepræsentant, hvor hun blandt andet har sørget for, at der er blevet gennemført undervisning i brug af hjertestarter.

»Hjertelungeredning har derfor længe ligget mig nært, og derfor følte jeg, at det var oplagt for mig at skulle blive hjerteløber,« siger hun.

Som hjerteløber kan man opleve at blive kaldt ud til et hjertestop, når man mindst venter det, og derfor har Lene Romer Halby en klar opfordring til andre, som overvejer at blive hjerteløbere.

»Du skal være sikker på, at du har styrken til det, og at du er robust nok, når der er en stor sandsynlighed for, at du kommer ud til en livløs person,« siger hun og tilføjer:

»Men hvis du ikke er i tvivl om, at du har styrken til det, så tøv ikke med at tilmelde dig.«

LÆS OGSÅ: SSP om utryghed: Indsats har virket

Har du en anden god historie, så skriv til camilla@herlevbladet.dk

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!