Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Letbanen har kørt et dobbeltspil – ville undgå dialog med beboerne i Musikkvarteret

Selvom letbanen har udtalt, at de er åbne for dialog med borgerne, har en korrespondance mellem Hovedstadens Letbane og Herlev Kommune bevist det modsatte. Ifølge en kommunikationsekspert har letbanen derfor kørt et ‘dobbeltspil’.

Hos Hovedstadens Letbane var man ikke interesseret i at genoverveje beslutningen om spærring af til- og frakørslen i Musikkvarteret. Faktisk prøvede letbanen helt at undgå at gå i dialog med beboerne om en fælles løsning, inden det blev besluttet, at Musikkvarteret skulle afspærres.

Det fremgår af en korrespondance mellem Herlev Kommune og Hovedstadens Letbane, som Herlev Bladet har fået aktindsigt i.

‘Mange af borgerne (beboerne i Musikkvarteret, red.) efterspørger, at vi opstarter en dialog for at gentænke beslutningen, og dette vil vi gerne undgå, hvorfor besvarelsen lægger op til et mere generelt svar omkring arbejdet,’ skriver Hovedstadens Letbane i en mail til Herlev Kommune den 13. marts.

I sidste uge udtrykte letbanens projektdirektør, Henrik Bendsen, ellers i et skriftligt svar til Herlev Bladet, at:

‘I Hovedstadens Letbane lytter vi til kommentarer fra vores naboer og brugere af veje, cykelstier og fortove, hvilket er med til at sikre de bedste løsninger for alle involverede,’ skrev Henrik Bendsen.

Et dobbeltspil

Ifølge Pernille Almund, der er lektor ved Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet, har letbanen kørt et dobbeltspil, fordi de har givet udtryk for, at de gerne vil i dialog med beboerne, men alligevel har prøvet at undgå det.

»Det er simpelthen det dummeste, man kan gøre,« siger Pernille Almund og tilføjer:

»Det er jo uden tvivl en dårlig kommunikationsstrategi, og med det dobbeltspil, de har haft kørende, skal de virkelig oppe sig for at redde sig ud af den her suppedas.«

LÆS MERE: Nu svarer Hovedstadens Letbane på kritikken

Ingen dialog

Hele problematikken startede den 12. marts, da beboerne i Musikkvarteret modtog et brev fra Hovestadens Letbane. Her stod der, at til- og frakørslen i Musikkvarteret ville blive lukket fra den 21. marts og fem måneder frem.

Allerede dagen efter kontaktede Hovestadens Letbane Herlev Kommune, fordi henvendelserne fra beboerne i Musikkvarteret væltede ind. Det fremgår af Herlev Bladets aktindsigt.

Hovedstadens Letbane sendte i den forbindelse en mail til Herlev Kommune med en besvarelse, som letbanen ville sende ud til de frustrerede beboere. I besvarelsen står der blandt andet, at:

‘Vi ændrer ikke på de varslede forhold lige nu, men vi evaluerer løbende situationen sammen med vores entreprenør og Herlev Kommune.’

Den del af besvarelsen er Hovedstadens Letbane interesseret i at gemme, fordi de forventer, at beboerne vil reagere negativt på afspærringen, “og så kan dette svar bruges som en nedlukning af dialogen.”

Af korrespondancen fremgår det, at Hovedstadens Letbane ikke var interesseret i at gå i dialog med beboerne i Musikkvarteret.
Grafik: Britt Petersen

Ifølge Pernille Almund er det et rigtig dårligt signal fra letbanen at sende til borgerne.

»Det strider jo fuldstændig mod den demokratiske samtale mellem borgere og offentlige instanser,« siger Pernille Almund og tilføjer:

»De er jo nu nødt til at bøje sig i støvet og anerkende, at de har begået en kæmpe fejl. Ellers skal de have en virkelig, virkelig god forklaring på, hvorfor de har gjort, som de har gjort.«

LÆS MERE: Lukning for til- og frakørsel i Musikkvarteret frustrerer beboere

Letbanens svar

Herlev Bladet har forsøgt at få et mundtligt interview med en ansvarlig hos Hovedstadens Letbane, men det har de afvist på grund af påskeferie. I stedet har Herlev Bladet modtaget skriftlige svar.

I korrespondancen skriver Hovedstadens Letbane i en mail, at mange af borgerne efterspørger, at I opstarter en dialog for at gentænke beslutningen, og det vil I gerne undgå, hvorfor besvarelsen lægger op til et mere generelt svar omkring arbejdet. Men sidste uge skrev jeres projektdirektør, Henrik Bendsen, til Herlev Bladet, at I altid tager glædeligt mod kritik, og at I lytter til borgerne. Hvad er jeres kommentar til det?

I Hovedstadens Letbane har vi påtaget os opgaven med at anlægge letbanen i et stærkt trafikeret og bebygget område, det bestræber vi os på at gennemføre så lempeligt som muligt for trafikanter og naboer. Hovedstadens Letbane gennemfører arbejdet i en kombination af egne planer og suppleret med input fra vores omgivelser, men opgaven kan ikke gennemføres uden påvirkning af naboer og trafikanter.’

I samme mail vedhæfter I en besvarelse, som I vil sende til beboerne i Musikkvarteret i forbindelse med deres kritik af afspærringen. Her skriver I som en kommentar til bevarelsen, at I ikke vil ændre på jeres beslutning, men alligevel vælger I at gøre det få dage efter. Hvad er jeres kommentar til det?

På baggrund af blandt andet henvendelser fra vores omgivelser blev der lavet en fornyet gennemgang af trafikplanerne for lukningen, denne viste en alternativ mulighed for arbejdets gennemførelse, hvilket sikrede gennemførelsen men på baggrund af en anden plan for trafikken.’

Projektdirektør Henrik Bendsen skrev også til Herlev Bladet, at I prøver at finde den bedste løsning for beboerne. Men hvordan kan I vide, hvad der er den bedste løsning for beboerne, hvis I ikke går i dialog med dem?

Vi lytter altid gerne til kritik fra hvor end det måtte komme, og går også gerne i dialog om eventuelle muligheder.’

Ifølge en kommunikationsekspert har I kørt et ’dobbeltspil’ og gjort brug af en dårlig kommunikationsstrategi, da I siger, at I gerne vil i dialog med beboerne, men alligevel gør det modsatte. Hvad er jeres kommentar til det?

Det er os altid magtpåliggende at informere borgerne omkring vores anlægsarbejder, og vi har ingen glæde af ikke at gøre dette eller gøre det modsatte.’

Herlev Bladet har altså endnu ikke fået svar på:

  1. Hvorfor Hovedstadens Letbane ville undgå at gå i dialog med beboerne i Musikkvarteret.
  2. Hvorfor Hovedstadens Letbane i første omgang ikke var interesseret i at genoverveje beslutningen om spærring af til- og frakørslen i Musikkvarteret.
  3. Hvorfor udtalelsen i sidste uge fra Hovedstadens Letbanens projektdirektør, Henrik Bendsen, står i kontrast til udtalelserne fra Hovedstadens Letbane i mailkorrespondancen.

Da de skriftlige svar ikke giver et fyldestgørende svar, har Herlev Bladet bedt om et mundtligt interview efter påske.

Har du kommentarer til denne historie, så skriv til camilla@herlevbladet.dk

LÆS MERE: »Jeg er rasende over letbanens håndtering af det her projekt«

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!