Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Ny bog om Skovlunde Flyveplads – grundlagt af en vovehals

Ballerup Historiske Forening udgiver bog om flyvepladsen

Indtil 1980 lå der en flyveplads i Skovlunde. Mange mennesker havde glæde af pladsen, hvorfra der blandt andet blev fløjet skole-, taxa- og privatflyvning. Men beboerne i Skovlunde var ikke altid lige begejstrede for de små sportsmaskiner, skriver Svend Jørgen Jensen der er en af forfatterne bag den nye bog om Skovlunde Flyveplads i en mail til Herlev Bladet.

Flyvepladsen blev grundlagt i 1946 af eventyreren og vovehalsen Morian Hansen, som var en farverig, men også kontroversiel person. Han var speedwaykører og havde privatflyvercertifikat, og ved 2. verdenskrigs udbrud gik han i tjeneste i Royal Air Force. For sin indsats modtog han en lang række ordner og medaljer, som i dag kan ses på Ballerup Museum sammen med hans speedwayhjelm.

Skovlunde Flyveplads. Foto: Kastrup Luftfoto.

 

Udvidet flere gange 

Umiddelbart efter krigen var Morian Hansen forbindelsesofficer i Kastrup Lufthavn, hvor han oprettede en flyveskole. Da der imidlertid ikke var plads til de små lette maskiner Kastrup, flyttede han flyveskolen til Skovlunde, hvor han lejede noget jord af Københavns Kommune og opførte et klubhus og en hangar.

I november 1949 blev der opført en ny hangar på flyvepladsen, og flyvepladsens faciliteter kom også til at omfatte et mindre kontroltårn, optankningsareal og bygninger med kontorer for virksomheder med adresse på pladsen. Året efter blev der dannet en institution, der overtog Morian Hansens lejemål.

HAR DU ET TIP TIL EN HISTORIE FRA SKOVLUNDE? SÅ SKRIV TIL REDATIONEN

Pladsen blev udvidet flere gange og var en af de mest trafikerede pladser i Danmark for lette fly. Der var på et tidspunkt ca. 20 arbejdspladser på pladsen, hvor den daglige drift blev forestået af en flyvepladsleder.

I tidens løb blev der på flyvepladsen etableret en række flyselskaber, som drev taxaflyvning på både danske og europæiske destinationer. Den største af disse virksomheder var Copenhagen AirTaxi, hvis direktør Kenneth Arly Larsen har være en vigtig kilde til bogen.

Bogen ‘Skovlunde Flyveplads’ er skrevet af Svend Jørgen Jensen og Henning Petersen, der begge er frivillige medarbejdere ved Ballerup Museum og medlemmer af Ballerup Historiske Forenings bestyrelse. Svend Jørgen Jensen er desuden redaktør af foreningens tidsskrift Byhornet og forfatter til flere lokalhistoriske bøger.

Bogen indeholder en mængde fotos fra Skovlunde Flyveplads samt fotos af fly, som Henning Petersen har taget på flyvepladsen fra 1966 til 1980. Bogen kan købes i museumsbutikken på Ballerup Museum, oplyser folkene bag.

LÆS OGSÅ: PFAS – få overblikket her

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!