På tur i Skovlunde med den øverst ansvarlige
Skovlunde Bladet har været på tur med Ballerups borgmester, Jesper Würtzen, bag rattet. Han har boet i Skovlunde i 24 år og viser nu alle ’perlerne’ frem, som han kalder det.
»Det her, synes jeg, er det smukkeste sted i Skovlunde. Om sommeren, når valmuerne og kornblomsterne springer ud med Svanesøen og golfbanen i baggrunden.«
Det er bare en af mange ’perler’, som Ballerups borgmester, Jesper Würtzen, kalder det. Hvor det er, vender vi tilbage til.
Men først skal vi sætte os tilrette i hans lille hvide Toyota Aygo, for da Skovlunde Bladet møder borgmesteren, har han lagt en plan. En køreplan, om man vil. Den kunne godt have taget en halv dag, og det virker som om, han glædeligt ville have afsat det i sin kalender, men vi lander på et par timer. Og så går der alligevel en halv time mere, fordi han liiige skal vise os en ting mere.
»Du skal forestille dig, at alt det her var marker en gang,« siger han og spejder med sine over to meter ud fra terræn ud over det villakvarter, hvor han de sidste 24 år har boet med sin hustru og deres tre børn – tvillinger på 24 år og en på 39.
De er flyttet hjemmefra nu, men har som han selv haft en stærk tilknytning til Skovlunde. Blandt andet gået på Skovlunde Skole afdeling Rosenlund, hvor han startede som lærer for så at vende tilbage som viceinspektør.
Alligevel får man ham ikke til at sige, at Skovlunde er favoritten, for han er borgmester for hele Ballerup. Men, der er ingen tvivl om, at han har glædet sig til at vise ’perlerne’ frem. Så lad os spænde selen og tage på sightseeing i Jesper Würtzens Skovlunde.
1. Mileparken
Vi kører mod det ene af Skovlundes to erhvervskvarterer og holder inde på Meterbuen.
»Vi er en erhvervskommune, det er vores DNA. Mange tænker nok på Lautrupparken, når de tænker erhverv i kommunen, men vi har også Mileparken, hvor der især ligger produtionsvirksomheder som De Forende Dampvaskerier, der lige er kommet til, og som også beskæftiger ufaglærte,« forklarer borgmesteren, hvis ærinde på turens første stop tydeligvis er at promovere Ballerup Kommunes (og dermed Skovlunde) fortræffeligheder inden for erhverv.
Så lad os få det overstået, før vi drøner videre. De hårde facts: I Ballerup er der flere arbejdspladser (51.200) end borgere (50.200) og en ledighed på 2,4 procent.
Kommunen har det højeste bidrag til BNP pr. borger og af indkomstskatter og virksomhedsskatter, der kommer ind, ligger den nr. 4 efter Aalborg, Århus og København.
2. Kolonihaverne
»Der er 3.200 kolonihaver i Ballerup, og en stor del af dem ligger i Skovlunde,« fortæller Jesper Würtzen, mens vi drejer ind på vejen Ved Hanevad, som går mod Andelshaveforeningen Hanevadsholm og Parcelforeningen Godthåb af 1952.
Han indskyder, at der også er mange nyttehaver, og faktisk har han selv indtil for to år siden også haft sådan en.
»Vi havde ikke urtehave og sådan, jeg fik lov til at slå græs på den, men vi havde ikke tid til at passe den,« forklarer han og sætter kursen mod endnu flere grønne områder i Skovlunde.
Der er ikke så mange, der kender til området, men det er et eksempel på noget, der er en sjov lille tidslomme.
3. Skovlunde Naturpark
Før vi kører mod naturparken og den lille landsby Harrestrup runder vi lige Hønsebyen af 1982 på Ejbyvej. Skovlunde Bladet har tidligere besøgt stedet, så vi går ikke ud. Desuden regner det, men bestemt et besøg værd, anfører borgmesteren og vender Aygo’en.
»Der er ikke så mange, der kender til området, men det er et eksempel på noget, der er en sjov lille tidslomme, en perle med de her høns og duer,« mener han, der i parentes bemærket kører uden GPS.
Vi smutter videre og stopper ved Ejbyvej 90 lige før Harrestrup Å. Her går der naturstier ud i naturparken. Blandt andet til et lille vandfald, afslører borgmesteren, der anbefaler en gåtur i det grønne, bare ikke i dag, hvor vejrguderne er imod os.
Aygo’en drønner nu mod Harrestrupvej, hvor han pludselig spotter han en masse gæs på en mark. Det ser man ikke hver dag, lyder det, så vi stopper og foreviger øjeblikket. En nabo fortæller, at det er bramgæs. Vi kører videre.
Undervejs lufter den fortællelystne borgmester lidt mere paratviden om sin kommune.
»I en ny opgørelse har man fundet 128 nye steder i kommunen med paragraf 3-natur, det svarer til cirka 180 fodboldbaner med natur. Otte procent af kommunen er bevaringsværdig natur,« fortæller han.
For at supplere kan vi fortælle, at paragraf 3-natur er søer, moser, ferske enge, strandenge, heder, overdrev og vandløb, som er beskyttet af Naturbeskyttelsesloven.
Det sker i øvrigt tit på turen, at borgmesteren lige drysser fun facts også af mere generel karakter ud i luften.
»Vidste du ikke det,« smiler han hver gang tilbage og tilføjer:
»Som skolelærer ved man jo lidt om alting.«
4. Ådalen
Efter Harrestrup, der består af få huse, kører vi tilbage ad Harrestrupvej – borgmesteren påpeger, at det er Harrestrup Å, der er brugt til at definere kommunegrænsen.
Vi kører ned ad en grusvej til Larsbjerggård og parkerer. Gården er base for borgere på førtidspension, der går til hånde med forskellige ting. Herfra viser borgmesteren vej til det, han mener, er det smukkeste sted med den smukkeste udsigt. Om sommeren vel at mærke. Vi ser ud over ådalen med madpakkehuset og naturlegepladsen ’Haren i Ådalen’, Marbækbanen til golferne og selvfølgelig Svanesøen.
På grusvejen tilbage peger borgmesteren til venstre, hvor der lige er anlagt et ynglested for padder.
Vi kører videre langs Harrestrupvej mod Skovlunde Kirkegård, som iøvrigt ifølge Jesper Würtzen er en oplevelse værd for folk med hang til landskabsarkitektur.
»Her lå flyvepladsen engang, det er der også udkommet en bog om for nylig,« fortæller han med henvisning til det enorme grønne område til venstre, hvor der hvert år holdes Cirkus Summarum, Københavns Historiske Marked, Copenhagen Garden og mange flere events, som trækker tusinder af besøgende til Skovlunde.
Parken er super vigtig for Skovlunde som et sted, hvor borgerne mødes.
5. Skovlunde Bypark
Regnen trommer på Toyotaens tag, som vi drejer ned mod Skovlunde Skole afd. Rosenlund og parkerer over for UCC Hallen. Jesper Würtzen forklarer om Kasperskolen (for børn med autisme og ADHD, red.), som vi passerer ned ad stikvejen, at det var her han i tidernes morgen læste til lærer på KDAS (Københavns Dag- og Aftenseminarium, red.).
»Jeg startede som lærer på Rosenlundskolen og vendte tilbage som ’vicer’, og jeg blev uddannet lærer lige overfor, så det var måske ikke så fantasifuldt,« konstaterer han, før han pointerer, at kommunens køb af KDAS-bygningen (senere UCC, red.) for 53 millioner kroner var et rigtig godt køb.
»Nå men det her er Skovlunde Bypark, og det er en stor herlighed for området. Parken er super vigtig for Skovlunde som et sted, hvor borgerne mødes. Her holder vi også kommunens største sankthansfest,« fortæller han og peger på en stor bakke.
»Det er et gammelt affaldsbjerg, men en super kælkebakke, og på toppen laver vi også sankthansbålet,« lyder det.
Han tilføjer, at kommunen fik lavet en åbning til parken ud mod Ballerup Boulevard for at få flere til at blive opmærksom på den og bruge den.
6. Gammel Skovlunde
Nu skal vi tilbage i tiden, og det er helt uden tidsmaskine ller anden form for moderne midler – bortset fra Aygo’en selvfølgelig. Vi kører ned ad Gammel Skovlundevej og omgivelserne forvandler sig pludselig til stråtækt bindingsværk, tre-firelængede gårde og et gadekær.
»Her et et gammelt stråtækt hus, hvor der bor en, der hedder Filip. Her er den gamle købmand, og dér bor Henning inde,« siger borgmesteren, der også fortalt, at Skovlunde oprindelig var en lille landsby, der hørte under Ballerup Sogn, men så i tresserne kom alle lejlighederne til såsom Lilletoften, Ringtoften, Blokhaven og Lundebjerggaard.
7. Boliger
Netop de almene boliger skal vi besøge nu. Borgmesteren fortæller, at han tidligere på dagen var til diamantbryllup i en af dem hos et ægtepar, der har boet i Skovlunde i 60 år.
Det er typisk lejligheder og parcelhuse/villaer, der kendetegner Skovlunde.
»I det klassiske Skovlunde er der utrolig få rækkehuse. Så når folk kom hertil som ung familie, flyttede ind i en billig lejlighed og fik børn. Så ville de gerne købe hus, og hvis ikke det kunne lade sig gøre, så endte de med at flytte til Smørum. Derfor er jeg rigtig glad, at der er kommet 39 nye rækkehuse ved Lilletoften og Lundebjerggaard,« understreger Jesper Würtzen.
Han kører ud på Malmparken mod erhvervskvarteret Lautrupparken blandt andet for at vise flere nye rækkehuse ved Sømosen, men også de 299 nye studieboliger til studerende på DTU Ballerup.
Er det så Skovlunde?
»Det er Skovlunde skoledistrikt,« understreger han og nikker ja til, at man derfor godt kan kalde Skovlunde for en universitetsby.
8. S.I.F. og tissepause
Vi bliver på den nordlige side af Frederikssundbanen og holder inde på Torvevej ved den tidligere Skovlunde Skole. Nu er daginstitutionen Troldebo der, og området huser også Radio Ballerup, et svømmebad, Familiehuset og for enden af vejen S.I.F. eller Skovlunde IF.
Lige netop i dag er man i gang med at rive det historiske klubhus ned, fordi en daginstitution med plads til 160 børn skal bygges på stedet.
Borgmesteren møder Bjørn Strange, der har boet i Skovlunde fra 10- til 20-års-alderen på stedet. I dag bor han i Farum, men han var i nabolaget og tog en smuttur forbi sit gamle klubhus. Lidt nostalgi blandet med tristesse, men når det er sagt:
»Det er godt, at der sker noget nyt og kommer nyt liv i Skovlunde. Til sidst turde vi ikke en gang gå ned gennem centret, fordi det var så forfaldent,« siger den 76-årige tildigere Skovlunde-borger.
Borgmesteren forsvinder pludselig midt i snakken. Han er gået ind på Troldebo for at låne toilettet.
9. Fra vugge til grav
Efter en kort pause suser vi forbi Agnete, Caroline, Marie og hvad de ellers hedder i ’pigekvarteret’ for så at dreje ned mod Skovlunde Kirke og den nye topmoderne daginstitution ’Himmel og Hav’ med plads til 220 børn.
»Det lyder af mange, men der er plads nok,« forklarer borgmesten og uddyber, at det har noget at gøre med fordelingen af pladsen.
Han nævner også, at hans børnebørn på seks og ni år har gået der, og at der for blandt andet er en cykelhal inde midt i bygningen.
Før institutionen ligger Skovlunde Kirke, hvor hans hustru sidder i menighedsrådet.
»Den udmærker sig blandt andet ved at have en udstilling af Erik Hagens, som har lavet moderne altertavler i forhold til forskellige højtider. De er i sig selv et besøg værd,« lover han og opfordrer til, at vi lige kigger indenfor.
Det gør vi, og jo, altertavlerne kalder bestemt på et nærmere studie.
10. Stationspladsen
Vi runder lige Skovlunde Skole afdeling Lundebjerg, ordblindeinstituttet, der snart flytter og hallen, før vi kører tilbage mod bymidten.
På vejen bemærker journalisten, at der flages ved kirken.
»Det er Nordens Dag i dag,« siger han og følger hurtigt op:
»Der kan du, skolelærerne ved alting.«
Han parkerer den hvide karet på Stationspladsen, som på det sidste har været udfordret af utryghed og kriminalitet. Det retter kommunen nu op på ved at inddrage borgerne i en udviklingsplan for området. Der er foreløbig kun afsat et par millioner, men det er da en start, lyder det.
Desuden, bemærker han, er man allerede i gang med at behandle et forslag om overvågning på pladsen, en reparation af springvandet og mere belysning. Desuden skal der også ske noget med Lærkelunden i midten.
’Spøgelseshuset’ ved siden af stationen vil han helst ikke kommentere på, men det øjnes, at der er en renovering i gang.
Vi kører ad Bybuen, hvor det lykkedes at finde en p-plads bag Nybolig og Lagekagehuset, fordi journalisten insisterer på et foto.
11. Bymidten
Derpå går turen til Skovlunde Center Syd, hvor vi snakker lidt om sammenbindingen af nord og syd, men ellers er der ikke så meget at sige. Måske fordi der allerede har været sagt så meget om bymidten. Tilbage står at se, hvordan det hele bliver.
På vej tilbage mod privaten, runder vi de nye kommende seniorboliger på Bybjergvej, som for nylig i folkebevægelsen Arkitekturoprørets afstemning fik en 6. plads som et af de værste byggerier i 2022.
Igen vil borgmesteren helst ikke kommentere, men han synes nu alligevel, at det er lidt unfair at kåre en byggeri, før det står færdigt.
Efter to en halv times guidet sightseeing krydret med anekdoter og lokalpatriotisme holder vi i borgmesterens indkørsel. Nuvel, han vil ikke svare på, om Skovlunde er hans yndling, men hvorfor synes han så, at Skovlunde er noget særligt?
»Jeg synes, der er en stærk lokal identitet. Det er jo i virkeligheden en forvokset landsby, og det er nok også derfor, folk er så glade for Skovlunde og passer på den,« vurderer dagens turguide.
Tak for turen.
Har du kommentarer til historien, så skriv til kenneth@herlevbladet.dk
ANDRE HISTORIER: Ballerup Kommune vil være klimaneutral fem år før Herlev
Om Jesper Würtzen
· 57 år. Opvokset i Ballerup, hvor han bl.a. har spillet håndbold. Flyttede med familien til Skovlunde for 24 år siden. Har to tvillinger 24 år og en på 39 år. Alle flyttet hjemmefra. Har også børnebørn.
· Uddannet skolelærer i dansk, matematik og idræt. Har arbejdet som lærer i otte år, viceskoleinspektør i syv år og inspektør i otte.
· Blev kommunalbestyrelsesmedlem for Socialdemokratiet i 2006 og borgmester fra 2012.
Der er lukket for kommentarer