Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Behandlerstole sikrer en hurtig behandling og frigiver senge til de alvorligt syge

En hurtigere behandling af de knap så syge patienter og en sengeplads til de alvorligt syge er nogle af fordelene ved 'behandlerstolene' i Akutmodtagelsen på Herlev Hospital, som man regner med at udbygge i fremtiden.

Det kan være godt at sidde ned, når man har det dårligt, men det er ikke altid, man behøver at ligge ned for at blive rask.

Det har man fundet ud af på Akutmodtagelsen på Herlev og Gentofte Hospital, hvor man siden 2018 har benyttet sig af såkaldte ‘behandlerstole’

»Ikke alle patienter har behov for en hospitalsseng, når de kommer ind i Akutmodtagelsen, og vi bruger behandlerstole til patienter, som ikke er indlæggelseskrævende eller alvorligt syge. Ved at bruge behandlerstolene kan vi hurtigt afklare de knap så syge til fordel for dem, der er mere syge,« forklarer Lotte Klitfod, der er ledende overlæge i Akutmodtagelsen.

10 stole i alt

I Akutmodtagelsen på Herlev Hospital har man 10 behandlerstole. I brystsmerteklinikken er der fire stole, hvor patienter med brystsmerter kobles til overvågning af hjertediagram, blodtryk og puls, mens resten er fordelt på de såkaldte ‘fasttrack-stuer’, hvor patienter med forskellige medicinske lidelser eller småskader vurderes og behandles.

Ifølge Lotte Klitfod bruger man stolene som et effektivt redskab til at sikre det optimale forløb for den enkelte patient i en tid, hvor presset på Akutmodtagelsen stiger.

LÆS OGSÅ: Bodega 100-genåbning

»Stolene giver os mulighed for hurtigt og sikkert at vurdere de patienter, der er knap så syge, så de ikke hospitaliseres unødigt. Stolene er dermed en del af det store billede med at vælge den rette løsning til den enkelte patient«, forklarer hun og understreger, at bare fordi man ikke får en seng, betyder det ikke, at man ikke får en lige så god behandling.

Patientsikkerhed i top

»Patienterne bliver vurderet hurtigt og sikkert, så patientsikkerheden er i top, uanset om man bliver vurderet i en behandlerstol eller i en hospitalsseng. Det her er en måde at sikre det smidigste forløb på for hver patient og gør, at man hurtigere kan vende tilbage til sin hverdag, og at man kan føle sig mere som borger frem for patient,« understreger overlægen.

Det ses blandt andet også på, at man ikke skal iføre sig hospitalstøj, når man får en stol.

»Så det er på ingen måde en dårligere eller mere overfladisk behandling,« fastslår hun.

Og man fristes til at sige, at i modsætning til talentkonkurrencen X-Factor får alle, der har behov for det, en stol.

gør, at man hurtigere kan vende tilbage til sin hverdag, og at man kan føle sig mere som borger frem for patient

Udnyttelse af ressourcer

Stolene, der også er begyndt at dukke op på andre hospitaler senest i Randers, er et led i hospitalets strategi, der går ud på at sikre ‘de rigtige patienter i den rigtige seng på det rigtige tidspunkt’. Det er nemlig også et spørgsmål om at udnytte ressourcerne, herunder sengepladserne, bedst muligt.

Det ser man ifølge Lotte Klitfod for eksempel også i skadesporet af Akutmodtagelsen, hvor dem med småskader kan blive sat i en stol, hvorefter sygeplejersken vil stå for behandlingen. Det kan for eksempel være at sy et sår sammen.

»Det er faktisk en win-win situation, hvor man undgår at hospitalisere patienterne unødigt, samtidig med at ressourcerne bruges bedst muligt,« vurderer hun og tilføjer, at stolene typisk bruges til patienter med småskader, patienter med brystsmerter og på det medicinske område.

Men også andre steder på hospitalet anvendes stolene som for eksempel på kræftafdelingen til patienter, der får kemobehandling og i nyreafdelingen til patienter, der er i dialyse.

man undgår at hospitalisere patienterne unødigt, samtidig med at ressourcerne bruges bedst muligt

Mindre hospitalisering – mere patientintegritet

På det overordnede plan handler det ifølge akutoverlægen om at give patienterne et hurtigere forløb på hospitalet. Derfor har man udover stolene og udstyr såsom MR-scannere også de specialiserede lægefaglige kompetencer parat, når patienterne kommer ind, så man kan diagnosticere og give dem en hurtig, sikker og effektiv behandling.

Det bekræftes også af vicedirektør for Herlev Gentofte Hospital, Lisbet Ravn:

»Brugen af behandlerstole er en meget spændende udvikling, som vi allerede arbejder med og forventer at udbygge i fremtiden. Udover i Akutmodtagelsen i Herlev har vi blandt andet også etableret et forløb i Gentofte, for patienter, der skal have undersøgt kranspulsåren på hjerteafdelingen, hvor senge er skiftet ud med stole. Fremtidens patienter, der har brug for kortvarig behandling på hospitalet, har ikke nødvendigvis brug for at ligge i en seng. Det betyder også, at man i højere grad kan undgå følelsen af hospitalisering og bevare mest mulig patientintegritet,« lyder det.

 

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!