Også børneinstitutioner i Herlev og Skovlunde undersøges for mulig PFAS
Region Hovedstaden er i gang med at skabe et overblik over børneinstitutioner, hvor der er tegn på det miljøfarlige stof PFAS.
Børneinstitutioner ligger øverst på listen, når Region Hovedstaden skal undersøge de cirka 5.000 steder, hvor der har været brancher, der måske har anvendt PFAS-stoffer.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra Region Hovedstaden.
Region Hovedstaden oplyser til Herlev Bladet, at der ikke er afsat et konkret tidspunkt for, hvornår Herlev og Skovlunde skal undersøges.
Region Hovedstaden tager nu kontakt til alle kommuner i hovedstaden for at få et overblik over, hvor mange børneinstitutioner der er i Region Hovedstaden. Herefter begynder et stort papirarbejde, hvor Region Hovedstaden skal skabe sig et overblik over, hvor der har ligget brancher på de områder, hvor børneinstitutionerne ligger.
Hvis Region Hovedstadens undersøgelse viser, at der tidligere har været anvendelse af PFAS-stoffer på børneinstitutionens område, vil regionen vurdere, om området skal undersøges. Det afhænger af, om der tidligere har været undersøgt for PFAS i området, eller om jorden tidligere er blevet udskiftet med ren jord.
Derfor er det endnu uvist, hvorvidt Region Hovedstaden vurderer, om der er behov for en undersøgelse hos børneinstitutionerne i Herlev og Skovlunde.
LÆS OGSÅ: Overvældet over stort fremmøde til åbent hus om rådhusgrunden
Ingen grund til bekymring
Da det ikke er muligt for Region Hovedstaden at vurdere og gennemgå alle steder på én gang, har de valgt at prioritere børneinstitutionerne.
Ifølge Line Ervolder (C), der er formand for miljø- og klimaudvalget i Region Hovedstaden, har regionen vurderet, at små børn er mere udsatte over for forurenet jord, end voksne er, da de kan finde på at putte jord eller beskidte fingre i munden. Derfor har de valgt at sætte børneinstitutionerne øverst på listen.
»Jeg kan godt forstå, hvis medieomtalen af børneinstitutioner på mulige PFAS-grunde har skabt bekymring hos forældre og personale. I Region Hovedstaden prioriterer vi børns sundhed meget højt. Derfor er vi i fuld gang med at afklare, om der har været kilder til PFAS i børneinstitutionerne,« siger hun i en pressemeddelelse.
Ifølge Paula E. C. Hammer, der er speciallæge i arbejds- og miljømedicin og klinisk toksikolog på Bispebjerg Hospital og Holbæk Sygehus, har forældre og personale ingen grund til at gå i panik, hvis regionen finder mulige kilder af PFAS.
»Ofte er der ikke bar jord, men græs, og sandkasser med bund i børneinstitutioner. Derudover er optagelse af PFAS via huden ved kontakt med forurenet jord begrænset. Og endelig er de almindelige råd om at vaske hænder efter børnene har leget udenfor med til at begrænse den i forvejen lille optagelse gennem huden. Det er godt og rart at lege udendørs og få frisk luft, så det skal børn og personale endelig fortsætte med,« fremgår det af pressemeddelelsen.
Herlev Bladet har tidligere skrevet om fundet af PFAS på en række adresser i Herlev. Få det fulde overblik i artiklen her.
Har du kommentarer til denne historie, så skriv til camilla@herlevbladet.dk
Der er lukket for kommentarer