Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Effektivt nødberedskab: Fik 20.000 liter drikkevand i løbet af tre kvarter

Så vidt vides er det første gang i mange år hvis ikke nogensinde, at Herlev Hospital i over en uge har været afskåret fra at kunne drikke vandet i hanerne. Det fortæller driftschef Jesper Kalmeyer Løvenhardt, som oplyser, at Herlev Hospital takket være en effektiv beredskabsplan torsdag sidste uge modtog 11 paller rent drikkevand lig med 20.000 liter i løbet af tre kvarter, da man blev klar over, at store dele af Herlevs drikkevand var ramt af E.coli-bakterier.

LÆS OGSÅ: Sikkerhedsbrud – liste med personnumre sendt ud

Han uddyber, at Region Hovedstaden som en del af beredskabsplanen i tilfælde af ‘ø-drift’, som man kalder det, har lavet en aftale med en ekstern leverandør.

Ifølge Herlev Hospitals kommunikationsafdeling har man indtil videre modtaget 114.000 flasker halv-liters vand. Derudover 5000 1,2 liters.

Hvornår kan patienter og personale se frem til at kunne drikke vandet igen?

»Lige nu hedder det mandag næste uge. Når vi får bakterier ind, så kommer de ind i vandsystemet. Husk på vi har næsten 300.000 kvadratmeter bygninger med kilometervis af vandrør, og dét, vi gør, er at skylle det hele igennem, det vil sige alle tappesteder som håndvaske med videre, indtil vi måler, at der ikke er flere bakterier i vandet. Vi har nultolerance, fordi vi er et hospital med sårbare patienter, og vi skal have to på hinanden følgende negative prøver (bakteriefrie, red.), før vi kan bruge vandet igen,« forklarer han.

Han bemærker, at det er forsyningsselskabet HOFOR, der tager prøver, hvilket sker flere gange dagligt, og at der er en forsinkelse på 12 timer, fra prøven tages, til der er et resultat.

Artiklen fortsætter under billedet.

Herlev Hospital har fået leveret mange tusinde flasker drikkevand, fordi postevandet har været inficeret med bakterier. Foto: Andreas Bennekou.

Ingen patienter ramt

Også vicedirektør for Herlev Gentofte Hospital, Lisbet Ravn, vurderer, at hospitalets håndtering har kørt effektivt og upåklageligt. Ikke mindst på grund af et godt samarbejde med HOFOR, embedslægen og Herlev Kommune som lokal myndighed.

»Der er stort set ingen konsekvenser for den daglige drift og patientsikkerheden ud over, at det kan være bøvlet og kan have givet nogle mere besværlige arbejdsgange i nogle tilfælde for medarbejderne specielt den første dag. For eksempel skulle man i køkkenet smide en masse isterninger ud og lave nye,« forklarer hun og nævner også, at man ikke længere kunne brygge kaffe med postevand, da vandet i kaffemaskinen ikke koger.

Der er stort set ingen konsekvenser for den daglige drift og patientsikkerheden ud over, at det kan være bøvlet

I stedet skal der bruges flaskevand. Det samme gælder, når der skal laves saftevand til patienterne og så videre. Og dog for allerede fredag sidste uge igangsatte man et alternativ.

»I løbet af fredagen havde vi i alle afdelingskøkkener et sterilfilter på en vandhane, så vi i hver afdeling havde en hane, som kunne levere rent drikkevand,« fortæller hun, der roser personalets indsats og er godt tilfreds med den måde, beredskabet har kørt på. Noget man også har trænet.

Velsmurt maskine

»Vi er ekstra omhyggelige som hospital og holder daglige møder i forhold til, om de prøver, der tages af vandet, er, som de skal være. Vi har også vores mikrobiologiske afdeling inde over. Generelt kan man sige, at når der sker sådan noget, så har vi en beredskabsplan, og den kører på samme måde. Om det er bakterier i vandet eller en brand i MR-scannere, som vi havde i foråret, så gør vi det, at når vi bliver informeret, så har vi en fast telefonkæde, som vi sætter i gang, og så træder vores beredskabsledelse sammen,« siger hun, der er den øverst ansvarlige for beredskabet.

Faktisk mødes beredskabet med jævne mellemrum.

»Vi går ofte i små beredskaber. For eksempel havde vi en kort periode, hvor varmen forsvandt, og i foråret røg vandet, fordi man kom til at ødelægge en vandledning i forbindelse med letbane-arbejdet, og med skyderiet i Fields blev alle hospitaler også aktiveret,« forklarer vicedirektøren og fortsætter:

»Vores opgave er at sørge for, at vi kan drive vores hospital, og hvis jeg selv skal sige det, er vi en ret velsmurt maskine.«

LÆS OGSÅ: HOFOR: Kogeanbefaling kun for Herlev Hospital

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!