Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Herlevitter hjemvendt fra Polen: – Vi er følelsesmæssigt trætte

Kirsten og Steen Høghfeldt vendte søndag den 13. marts tilbage fra deres bustur til den polske grænse efter ukrainske flygtninge. Med sig hjem havde de 40 ukrainere og en masse følelsesladede indtryk.

Fredag den 11. marts kørte ægteparret Kirsten og Steen Høgfeldt fra Herlev i bus sammen med tre andre frivillige til byen Przemysl ved den Polske grænse efter ukrainske flygtninge. Søndag den 13. marts var bussen igen på dansk jord.

Selvom ægteparret er glade for, at de kørte til Przemysl for at hjælpe ukrainere til Danmark, så har turen til den polske grænse også været hård for dem.

»Vi er følelsesmæssigt trætte,« siger Kirsten Høgfeldt til Herlev Bladet efter de er kommet hjem fra turen.

Da bussen kørte fra Polen, var sæderne fyldt op med 40 ukrainske kvinder og børn i forskellige aldre, som havde forladt deres hjem og eventuelle familiemedlemmer i Ukraine. Det gjorde stort indtryk på ægteparret.

»De var bange. De var nervøse. De var følelsesmæssigt ude af balance. De kom der med deres tasker og poser,« fortæller Kirsten Høgfeldt og tilføjer:

»Jeg ønsker, at komme hjem, sagde de. Det kunne man godt forstå. De talte i telefon, og sad og græd indimellem. Det synes jeg var hårdt,« siger hun.

De var bange. De var nervøse. De var følelsesmæssigt ude af balance

LÆS OGSÅ: Anette vil åbne sit hjem for en ukrainsk flygtning

To ukrainske piger

De to små, ukrainske piger gjorde stort indtryk på ægteparret fra Herlev. Privatfoto.

På hjemturen var det særligt de ukrainske børn i bussen, som gjorde indtryk på ægteparret fra Herlev.

»Jo ældre børnene blev, jo mere indelukket og forstenede blev de. De vidste godt, hvad det var, der foregik,« siger Kirsten Høgfeldt.

Herlevitterne fortæller også om to ukrainske piger, der gjorde et særligt indtryk på dem. Pigerne var for små til at forstå hele situationen, men de var glade og legede i bussen vej hjem.

»Nu har vi fået dem ud. Nu kan de få et godt liv. De var hele turen værd. Vi har gjort noget godt,« siger Steen Høgfeldt rørt.

De 40 ukrainske kvinder og børn blev sat af forskellige steder på turen hjem, hvor de havde forbindelser eller familier, de kunne være hos.

Bussen stoppede blandt andet i Rostock, Gedser og Køge. Tilbage var 12 flygtninge, der ikke havde et sted at være. De blev sat af ved Ballerup Kommune.

De var hele turen værd. Vi har gjort noget godt

Turen var en succes 

Da bussen kom til den danske grænse ved Gedser, og det var tid til at vise pas, kunne Steen og Kirsten Høgfeldt mærke, at ukrainerene var meget nervøse. Men allerede efter fem minutter var bussen igennem grænsekontrollen uden problemer.

»Alle klappede, fordi nu var de i sikkerhed. Alle kom med hjem,« fortæller Kirsten Høgfeldt.

Herlevitterne er glade for, at turen til Polen var en succes, og at de har hjulpet nogle ukrainere til Danmark, som havde brug for hjælp. Men de ville ikke kunne have gjort det alene.

»Vi havde ikke haft succes, hvis ikke vi havde haft ukrainerne med,« siger Steen Høgfeldt om de to ukrainere de havde med fra Danmark, som fungerede som tolke på turen.

På Facebook har herlevitterne løbende opdateret om deres tur. Her har de fået mange rosende og opbakkende kommentarer fra folk, som siger tak for at de tog afsted. Kirsten og Steen Høgfeldt er glade for opbakningen, men det er ikke derfor, de tog afsted.

»Vi gør det jo ikke, fordi vi skal have tak for det, men fordi vi kan det. Vi er jo ikke nogle særlige, hellige mennesker. Vi er bare heldige, fordi vi har mulighed for det«, siger Kirsten Høgfeldt.

Herlevitterne er allerede ved at planlægge endnu en tur til Przemysl for at hjælpe flere ukrainske flygtninge til Danmark. Efter planen vil bussen køre fra Herlev tirsdag den 22. marts kl. 17. og komme tilbage igen torsdag den 24. marts.

Du kan læse opdateringer om turen i Facebookgruppen Ukrainebussen.

LÆS OGSÅ: Kommunen melder ud: Vi har plads til de flygtninge der kommer 

 

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!