Lægeklinik til ukrainske flygtninge er åbnet i Skovlunde
I Skovlunde Vaccinationscenter åbnede tirsdag en midlertidig lægeklinik for ukrainske flygtninge. Her kan ukrainere hver tirsdag og onsdag få hjælp til mindre alvorlige sygdomme.
I flere kommuner har man oplevet et stigende pres for at kunne hjælpe ukrainske flygtninge med lægehjælp. Derfor har Region Hovedstaden i samarbejde med PLO åbnet fire lægeklinikker for ukrainere, hvoraf en af dem er i Skovlunde Vaccinationscenter på adressen Meterbuen 19.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra Region Hovedstaden og af regionens hjemmeside.
Her fremgår det også, at ukrainske flygtninge indtil for nyligt kun har haft ret til akut og fortsat hospitalsbehandling, mens der ikke var hjemmel til behandling hos en praktiserende læge.
»Presset for at tilbyde behandling er stigende, og vi vil gerne hjælpe ukrainere med mindre alvorlige sygdomme. De praktiserende læger har jo hidtil klaret opgaven på frivillig basis, men med forventede mange tusinde flygtninge er vi nødt til at forberede os med en mere robust løsning,« siger regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S) i pressemeddelelsen.
Sundhedsministeren har 13. april udstedt en ny bekendtgørelse, der nu giver ukrainere, der har søgt om opholdstilladelse i Danmark efter særloven, adgang til de nødvendige sundhedsmæssige ydelser, mens deres ansøgning bliver behandlet.
LÆS OGSÅ: Gyldal om beskyttelsesrum i Herlev: Der er steder at gå hen, hvis det bliver nødvendigt
Stille start i Skovlunde
Da lægeklinikken i Skovlunde i går tirsdag slog dørene op for første gang, var det en god, men stille start, fortæller vicedirektør i Region Hovedstadens Akutberedskab Helene Bliddal Døssing til Herlev Bladet.
»Åbningen af Skovlunde gik godt. Det var en blid start, og det hele gik stille og roligt. Det skyldes nok, at vi først fik sendt information ud i pressen om det i går (tirsdag red.) ved middagstid, så der var ikke så mange, der havde fundet vej, da vi åbnede klokken 16. Men vi ved, at der er et stort behov for det, så det skal nok komme,« siger hun og fortæller, at det, der fylder mest i klinikken, er mindre sygdomsting, kroniske sygdomme og fornyelse af recepter.
Klinikken er bemandet med praktiserende læger, læger fra Bispebjerg Hospital og sygeplejersker fra Region Hovedstadens vaccineorganisation. De tager sig af akut opståede problemer, som normalt varetages af Akuttelefonen 1813 eller ved akut konsultation hos egen læge. Klinikken varetager også ting som sårpleje, behandling og omsorg for gravide, ligesom de udfører diverse vaccinationer og fornyer recepter.
LÆS OGSÅ: Vi skal forholde os til situationen i Europa, siger forsvarsminister til Helrev Gymnasiums elever
Sådan fungerer det
- Både kommuner og flygtninge, som er privat indkvarteret, kan bruge klinikkerne.
- Man skal kontakte klinikken i Skovlunde inden, man møder op. Enten via telefon 29 35 40 97 mellem klokken 15 – 20. eller via mailen: fremskudt-laegeklinik.akutberedskabet@regionh.dk
- Der er åbent tirsdage og onsdage i klinikken i Skovlunde mellem klokken 16 og 20.
- De tre øvrige klinikker i regionen ligger på Amager, Nørrebro og i Hillerød. De har åbent på lidt andre tidspunkter end klinikken i Skovlunde. På alle hverdage er mindst en klinik i regionen åben. Kontaktinfo og åbningstider på alle klinikkerne kan ses på Region Hovedstadens hjemmeside.
- I klinikkerne taler man blandt andet engelsk, og et par steder har man medarbejdere, som også taler ukrainsk. Er der brug for det, kan klinikkerne hurtigt etablere tolkebistand.
Der er lukket for kommentarer