Madmodige børn og voksne til den store guldmedalje
Børneinstitutionen Lindehøj har for nylig fået bevis på, at man prioriterer økologi, sundhed og bæredygtighed højt.
På Børneinstitutionen Lindehøj spiser børnene denne dag blomkålssuppe kogt på én uge gamle blomkålsblade med hjemmebagt brød. Dagen efter skal de æggekage, broccoli, kartofler, dressing og sprøde kikærter og sidst på ugen er det noget med kylling, rodfrugter og linser. Kød er noget, man forsøger at minimere, lyder det fra daglig leder Fønne Toft og souschef Nina Boolsen.
De har inviteret Herlev Bladet på besøg for at fortælle, hvorfor de prioriterer økologi og bæredygtighed højt i deres madplaner, og hvorfor de begge er enige om, at Fabiana Lezzi, der står for køkkenet, er guld værd i den forbindelse.
Fabiana Lezzi, der kom til Lindehøj i februar sidste år, er nemlig en stor del af årsagen til, at institutionen nu kan prale af at have fået det økologiske spisemærke i guld. Et bevis på, at 90 til 100 procent af køkkenets råvarer til madlavning er økologiske. Men ikke nok med det.
Det er vigtigt, at børn får sund mad uden kemikalier, det er også sundt for klimaet
»Fabiana kom fra en børnehave i Gladsaxe, hvor hun havde arbejdet meget med økologi og klimavenlig kost, og da vi var godt på vej i forvejen, blev det et mål for os, at vi gerne ville arbejde med sund og økologisk kost, klimavenlige kostråd og madspild,« fortæller Fønne Toft, der efter ansættelsen af Fabiana Lezzi meldte hende til projektet ‘Økologi og Madglæde’, hvor Herlev var en af 12 deltagende kommuner.
Her var formålet via uddannelse af medarbejdere at skabe en bæredygtig omstilling af offentlige køkkener med fokus på økologi. Derudover fik Børneinstitutionen Lindehøj en konsulent fra Meyers Madhus på besøg, som blandt andet vejledte Fabiana i køkkenet og lavede indkøbsanalyser til madbudgettet.
Fønne Toft tilføjer, at det efterfølgende også blev et mål at opnå guldmærket, når nu man var så godt på vej. Det kunne man så officielt hænge på væggen 20. december sidste år, selvom institutionen længe før har opfyldt kriterierne, påpeger hun.
Artiklen fortsætter under billedet.
Også økonomisk bæredygtigt
Men hvad kan man så bruge sådan en udmærkelse til udover at vise frem til kommende forældre/børn?
»Det er vigtigt, at børn får sund mad uden kemikalier, det er også sundt for klimaet, så der er flere ting, der arbejder sammen. Det handler ikke kun om økologi, men også om madspild for eksempel. Vi bruger mindre kød, fordi det hjælper klimaet, og hvis alle de ting fungerer godt sammen, så kan man også spare flere penge,« siger Fabiana Lezzi, der er kommet ind på kontoret fra køkkenet, hvor hun er færdig med at røre i blomkålssuppen.
Hvordan sparer man penge – økologiske varer er vel dyrere?
»Hvis man bruger flere bælgfrugter og mindre kød for eksempel. Økologi er dyrere ja, men hvis man undgår madspild, så kan man spare penge. Hvis der er rester, så skal de ikke smides ud, men de kan blive til en ny ret. For eksempel hvis man blander linser i farsbrød, så det ikke kun er kød, så bliver det sundere og belaster ikke klimaet,« forklarer hun, der også samler nogle af ugens retter, der ikke blev spist, sammen til fredagsmenuen, der på den måde bliver til en slags buffet.
Souschef Nina Boolsen supplerer:
»Der er også hele dannelsesdelen. I spåkuglen kan vi se, at vi ikke kan spise så meget kød i fremtiden, så vi skal lære børnene, at der er mange andre fødevarer, som er mindst lige så gode. Der er for eksempel nogle grønne frikadeller, og jeg siger dig, børnene spiser dem med velbehag,« fortæller hun, men skynder sig at tilføje, at der selvfølgelig med jævne mellemrum er plads til de mere velkendte retter som spaghetti med kødsovs i madplanen. Eller rugbrødsklemmer med leverpostej og så videre.
ANDRE HISTORIER: Borgmester: Rådhus flytter til april, og borgerne inviteres med
Artiklen fortsætter under billedet.
Handler om at være ‘madmodig’
Kan det ikke blive lidt for alternativt for børnene med alle de grønne retter?
»Første gang spiser de det måske ikke, så er der måske to ved et bord, der prøver det, og så, når de har været ‘madmodige’, som vi kalder det, så kan det smitte af til næste gang på nogle andre. Vi som voksne har en vigtig rolle i forhold til børns madmodighed,« understreger hun og fastslår, at de også gør meget ud af at tale om maden.
Derudover skal det anrettes på en indbydende måde, og så børnene kan se, hvad de propper i munden. Det skal være genkendeligt for dem, pointerer hun og påpeger, at de er kommet dertil, hvor det ikke er ualmindeligt, at der bliver spurgt ind til dagens menu, når duften fra køkkenet begynder at sprede sig ved 10.30-tiden. Det kan Herlev Bladets udsendte bekræfte, da en ansat efter interviewet kommer gående med en lille pige, som enten er meget sulten eller bare vil ud i køkkenet og hilse på kokken.
Fabiana Lezzi lægger også billeder ud på nettet, så forældrene kan se, hvad deres børn har fået at spise. Der er endda flere forældre, der spørger efter opskrifter også. Og spørger man kvinden i køkkenet er det en udvikling, hun hilser velkommen.
Første gang spiser de det måske ikke, så er der måske to ved et bord, der prøver det, og så, når de har været ‘madmodige’, som vi kalder det, så kan det smitte af til næste gang på nogle andre
»Børnehaven er det rigtige sted, hvor børn kan lære om mad, fordi de smitter hinanden, de lærer fra de voksne, fra de større børn, og jeg havde flere børn i Gladsaxe, der har lært at spise salat i børnehaven. Det er fantastisk,« fortæller Fabiana Lezzi, der har lavet et alternativ til Nutella, som også er blevet ret populært som eftermiddagssnack.
Det er et pålæg bestående af bønner, kikærter og kakao, fortæller hun, der har lavet noget lignende med bær.
Herlev Bladet når ikke at prøvesmage de guldrandede retter denne dag, men ud fra børnenes iver at dømme, ser det ud til, at de kommende generationer vil slubre den grønne dagsorden i sig uden at kny.
Fakta:
- Det økologiske spisemærke er en gratis statskontrolleret mærkningsordning for spisesteder under Fødevarestyrelsen. Det Økologiske Spisemærke viser, hvor stor en del af de indkøbte føde- og drikkevarer på spisestedet, der er økologiske.
- Der findes pt. 3.493 økologiske spisemærker i guld, sølv og bronze i Danmark. Heraf 759 i guld. Af dem er de 575 institutioner.
- I Herlev er der 29 spisemærker, heraf tre i guld, som er Børneinstitutionen Lindehøj, Herlev Hospital – bageriet og virksomheden Coor.
Der er lukket for kommentarer