Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Ole opdagede modermærkekræft i tide: ‘Jeg tænkte ikke selv, at det var alvorligt’

Efter et forløb med modermærkekræft er det nu blevet mere klart for Ole Tophøj, hvor vigtigt det er at kontakte sin læge, hvis man har mistanke om sygdom.

For seks måneder siden troede Ole Tophøj fra Herlev egentlig, at han grundlæggende var sund og rask.

Så det var kun for en sikkerheds skyld, da han i marts i år bad sin søster, der er praktiserende læge, om at kigge på nogle modermærker, han havde på ryggen.

»Jeg tænkte ikke selv, at det var noget alvorligt. For modermærkerne var ikke nogle, jeg hverken kunne mærke eller var generet af, så jeg slog det egentlig bare hen,« fortæller Ole Tophøj, der dog alligevel gerne ville have sin søster til at se på mærkerne.

Der er mange mænd, der ikke er så gode til at kontakte deres læge

Søsteren anbefalede Ole Tophøj at søge sin egen læge for at få undersøgt modermærkerne nærmere.

Og det skulle vise sig at blive starten på et kræftforløb, der i de efterfølgende måneder har fyldt enormt meget i Ole Tophøjs hverdag.

Havde to ondartede modermærker

Godt to måneder efter at søsteren havde set på modermærkerne på Ole Tophøjs ryg, sad han hos sin egen læge, der straks henviste ham til en hudlæge. Og hos hudlægen blev han henvist til hospitalet, der fjernede i alt fire modermærker fra Ole Tophøjs ryg.

»De modermærker har altid været der, og det er derfor ikke nogle, jeg som sådan har tænkt over hvordan så ud. De sad jo på ryggen, og derfor var det ikke nogle, jeg selv kunne se,« fortæller Ole Tophøj.

De fire modermærker blev sendt til undersøgelse, og der viste det sig, at to af dem faktisk var ondartede.

For mig har tiden føltes meget lang, fordi det har fyldt enormt meget for mig

Ole Tophøj skulle derfor tilbage på hospitalet og have fjernet mere væv omkring de to ondartede modermærker. Han fik også fjernet to lymfeknuder – en i hver af hans armhuler. Dette var for at kontrollere, at kræften ikke havde spredt sig.

Undersøgelsen af lymferne fra Ole Tophøjs armhuler, der blev opereret ud 1. august, viste, at kræften ikke havde spredt sig, og han er derfor rask.

»Jeg er stadig mærket efter operationen. Jeg skal gå mere forsigtigt end ellers, og der går også noget tid, før jeg må dyrke sport igen.« siger Ole Tophøj.

Signaler skal tages alvorligt

For Ole Tophøj har hele forløbet betydet, at han ser en smule anderledes på det med at kontakte sin egen læge.

»Der er mange mænd, der ikke er så gode til at kontakte deres læge, og sådan havde jeg det også selv. Men det er blevet klart for mig, at man skal tage de signaler, der kommer, alvorligt,« siger Ole Tophøj og tilføjer:

»Det er jo ikke anderledes end så mange andre sygdomme. Det handler om, at man skal tage sig sammen og kontakte sin læge, hvis man har den mindste mistanke om noget.«

Derfor er det ifølge Ole Tophøj også positivt, at alle mænd over 60 år får muligheden for selv at blive tjekket for modermærkekræft i Herlev Bladets lokaler 2. og 3. september under Herlev Festuge.

LÆS OGSÅ: Hvad koster Herlev Festuge?

»Jeg synes, at det er en rigtig god anledning til at blive tjekket. Specielt når der er så lange ventetider til hudlægen. Det er et rigtig godt initiativ,« lyder det fra Ole Tophøj.

Svært at få en tid hos hudlægen

Da Ole Tophøj blev henvist til en hudlæge, kunne han først få en tid efter tre måneder. Han havde derfor tid til hudlægen 31. august.

Men et afbud ved hudlægen gjorde, at han kom til allerede 6. juli. Og det til Ole Tophøjs held, da det jo senere viste sig, at to ud af fire modermærker var ondartede.

»Den største flaksehals er egentlig at få en tid til hudlægen. Det er svært at få en tid, og det var et rent tilfælde, at jeg kom til så hurtigt. Hvis ikke der havde været den afbudstid, så havde jeg stadig været i gang med mit forløb,« fortæller Ole Tophøj.

Og for Ole Tophøj er det nu en lettelse, at forløbet er overstået, og at det hele er endt lykkeligt.

»For mig har tiden føltes meget lang, fordi det har fyldt enormt meget for mig. Jeg har under forløbet ikke været på arbejdsmarkedet, og derfor har jeg også haft meget tid til at gå og tænke over det hver dag. Og hvis ikke jeg havde fået en hurtigere tid ved hudlægen, så ville jeg stadig gå og tænke over det hver dag,« fortæller han.

Under Herlev Festuge den 2. og 3. september kan alle mænd over 60 år kigge forbi Herlev Bladet på Herlev Bygade 39 mellem klokken 12 og 17 og blive tjekket. Det er gratis, og man skal ikke bestille tid.


Fakta om modermærkekræft:

  • Over 2.000 danskere bliver hvert år ramt af modermærkekræft. Danmark lander dermed på en fjerdeplads over lande med flest tilfælde.
  • For meget sol og solskoldninger ligger ofte til grund for modermærkekræft.
  • Hver uge dør 3 mænd af modermærkekræft.
  • Flere kvinder end mænd får konstateret modermærkekræft. Flere kvinder bliver dog også helbredt. En af forklaringerne er, at mænd er mindre opmærksomme på deres modermærker og går for sent til lægen.
  • Modermærkekræft, der opdages i tide, kan helbredes.

Du kan læse mere om symptomerne på modermærkekræft her.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse.

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!