Samme kviktest men poder forskelligt
Udbydere af antigentests (næsetest) til corona-virus poder på forskellige måder. To af dem er Falck og Copenhagen Medical (sidstnævnte i Herlev) trods det, at de bruger samme test. Der mangler viden på området, mener to fageksperter. En ny stor undersøgelse er på vej.
Skal man tælle til fire eller til 15, når der podes for corona-virus i næsen – eller til noget helt tredje?
Det afhænger øjensynligt af, hvilken udbyder af næsetest eller kviktest, man vælger. Copenhagen Medical, der holder til på Herlev Gamle Skole sværger til de fire sekunder, mens Falck for eksempel tæller til 15 for hvert næsebor, der podes i. Pudsigt nok, selvom begge tests er ens. De stammer nemlig begge fra SD Biosensor fra Sydkorea.
»Vi følger den instruktion, som producenten har lavet, og det er det, man skal gøre,« forklarer Trine Baadsgaard, der er pressechef for Copenhagen Medical.
Hun tilføjer, at de både importerer og distribuerer de omtalte tests for SD Biosensor, fordi:
»Det er det mærke, vi har vurderet, er den bedste kvalitet.«
SD Biosensor skriver selv i sin indlægsseddel, at man skal rotere vatpinden ’tre til fire gange’ i hvert næsebor.
Vi følger den instruktion, som producenten har lavet, og det er det, man skal gøre (Copenhagen Medical)
Privat label
Roche, som har licens til at sælge SD Biosensors test som sin egen, og som Falck køber af, anbefaler også tre til fire omgange i næsen, men svarende til cirka 15 sekunder og ikke fire. Det beror på et ‘valideringsstudie’, man selv har lavet.
’Konkret for vores Roche SARS-CoV-2 Rapid Antigen Test Nasal så følger instruktionerne i indlægssedlen det pågældende valideringsstudie samt eksempelvis anbefalingerne for udførelse af Covid-19 nasaltests, som den amerikanske sundhedsmyndighed, Centers for Disease Control and Prevention, har defineret, og som blandt andet anbefaler såvel de fire gange og 15 sekunder i hvert næsebor,’ skriver Lars Berendt, der er kommunikations- og PR-chef i Roche til Herlev Bladet.
Mangler viden
Ifølge Claus Nielsen, afdelingschef, Virus & Mikrobiologisk Specialdiagnostik ved SSI, har han ikke hørt om nogen videnskabelig undersøgelse, der siger noget om, hvilken metode, der er bedst i forhold til podning.
I de to nævnte tilfælde, SD Biosensor og Roche, har begge opgjort deres sensitivitet til 96,52 procent, selvom deres brugsvejledninger er forskellige, og det kan måske sige noget om, at måden man poder på ikke er afgørende.
SE en liste over de forskellige antigentests her
»Hvis Roche ville have et formål med at bruge en anden metode, så ville Roche nok have en højere sensitivitet,« påpeger han.
Og det er som nævnt ikke tilfældet.
Mærkeligt med forskel
»Det lyder mærkeligt, at der er forskel på metoderne, og det er ren empirisk tænkning, når jeg siger, at det er der nok ikke, for hvis du har virus i næsen, så finder du det nok på en 3-4 sekunder, men overordnet handler det om at få det mest optimale prøvemateriale,« understreger han.
Udover selve podningen er der ifølge ham flere ting, der kan kan påvirke testens resultat såsom selve testen og poderens kompetencer.
»Du kan have en fantastisk god prøvetagning og en dårlig test, og så kan du have en dårlig prøvetagning og en god test, så kan det godt være, det giver det samme resultat. Så det optimale er at have en fantastisk prøvetagning og en fantastisk test,« vurderer Claus Nielsen.
Det lyder mærkeligt, at der er forskel på metoderne (SSI)
Stor national undersøgelse
Heller ikke Jan Gorm Lisby, der er overlæge ved Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Amager og Hvidovre Hospital, har kendskab til nogen undersøgelse, der konkluderer noget om den mest effektive måde at pode på. Ikke endnu i hvert fald.
»Jeg er ikke bekendt med data, der siger noget om, hvad der er bedst. Men hvis man er i tvivl, er det klart, at jo længere tid, du poder i næsen, jo større sandsynlighed er der for at få noget på pinden. Det er et spørgsmål om at få absorberet virus,« siger han, men henviser til et stort nationalt dansk studie, som offentliggøres i juni.
Det er nemlig Amager og Hvidovre Hospital, der står i spidsen for det, på vegne af Danske Regioner og i samarbejde med landets klinisk mikrobiologiske afdelinger. Her har man undersøgt kvaliteten af mellem 20 og 40 forskellige kviktests på 200 positive (smittede) og negative borgere.
Copenhagen Medical, der tester i Herlev, holder til på Herlev Gamle Skole og har åbent dagligt fra klokken 8 til 20. Virksomheden har over 40 testcentre i Region Hovedstaden.
Læs meget mere i denne uges Herlev Bladet.
Der er lukket for kommentarer